Ahmet Altan, AFP'ye konuştu: "Sürgün yerine hapishaneyi tercih ederim"

Fransız haber ajansına konuşan 71 yaşındaki yazar, "Sürgünde güvenli ve emniyette olabilirsiniz ama evinizde gibi hissetmezsiniz" dedi

Ahmet Altan, AFP'yle söyleşisinde ne olursa olsun Türkiye'de kalmak için kararlı olduğunu söyledi (AFP)

Gazeteci ve yazar Ahmet Altan, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği söyleşide "Sürgüne gitmektense hapse girmeyi tercih ederim" dedi.

İstanbul'daki evinde açıklamalarda bulunan Altan, ömrünün son günlerini Türkiye'de "kendi anadilini konuştuğu" bir hapishanede geçirmeyi, "neredeyse bir hiç kimse olacağı ve köklerinin bulunmayacağı" bir sürgünde özgür olmaya yeğlediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin haberinde, 71 yaşındaki yazarın hapishanede geçirdiği sürede kaleme aldığı anı kitabı Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim'in Türkiye'de basılmadığı fakat 28 farklı dile tercüme edildiği aktarıldı.

Altan, açıklamalarında hapisteyken yazdığı ikinci kitabı Hayat Hanım'ın kendi "intikamı" ve özgürlüğe bir övgü niteliğinde olduğunu söyledi.

"Beş yılı benden çalamazsın"

Yazar, kitap için "Bu bir bakıma 'Beş yılı benden çalamazsın' anlamına geliyor" dedi.

Haberde kitabın Fransa'da geçen yıl Prix Femina Yabancı Kitap Ödülü'ne layık görüldüğü de belirtildi.

Cezaevinde "günde 8 ya da 9 saat yazdığını" söyleyen Altan, "Başka bir dünyada yaşıyordum. Eğer yazabiliyorsanız, şikayet edecek bir şeyiniz yok" ifadelerini kullandı.

"Yazarlar endişeli"

Türkiye'de kalmayı istediğini belirten Altan, açıklamasında "Bunun cesaretle ilgisi yok. Sürgünde olmanın mahkum olmaktan daha zor olduğuna inanıyorum. Sürgünde güvenli ve emniyette olabilirsiniz ama kendi evinizde, kendi yatağınızda yatıyormuş gibi hissetmezsiniz. Hapishanede olmayı tercih ederim" dedi.
 

ahmet-altan.jpg
Evinde verdiği söyleşide Altan, hapishanede çok sigara içtiği için hücre arkadaşlarının şikayetçi olduğunu söyledi (AFP)


Altan, "Yazarlar çok endişeli. Çünkü her dakika yazabileceğin bir dakika. İşini yapabilirsin. Dolayısıyla yazmadığın her dakika pişmanlık hissediyorsun. Hapis yatmadan öncekine kıyasla bunu şimdi çok daha fazla hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Ahmet Altan ve 15 Temmuz davası

Altan, 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişimi ardından, Fethullah Gülen yapılanmasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Eylül 2016'da "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Fakat Yargıtay 16. Ceza Dairesi, sanıkların eylemlerinin "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.

Bunun üzerine yeniden yargılamaya giden İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Altan'a 10 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Altan hakkında "hak ihlali" yapıldığını açıklamış, bunun üzerine geçen yıl 14 Nisan'da Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Altan hakkındaki kararı iptal ederek bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alıp tahliyesine karar vermişti.

2018'de Güney Afrikalı yazar J.M. Coetzee ve Japon asıllı Britanyalı romancı Kazuo Ishiguro'nun da aralarında bulunduğu 38 Nobel Ödüllü yazar, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da açık bir mektup yayımlayarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan Altan'ın tahliye edilmesini istemişlerdi.



Independent Türkçe, France 24DW

DAHA FAZLA HABER OKU