Selvi: Fiyat artışlarıyla mücadelede yeni destekler geliyor

"Girdi maliyetlerinin bir kısmını devletin karşılamasını esas alan bir sistem üzerinde duruluyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati. (Fotoğraf: AA)

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, yükselen enflasyona karşı iktidarın üç ayaklı bir strateji geliştirdiğini yazdı.

Selvi’nin bugünkü köşe yazısında yer alan ifadelere göre karar, uzun süre toplantı gerçekleştirmeyen Fiyat İstikrarı Komitesi’nin geçen günlerde yaptığı buluşmasında alındı.

Selvi, bu üç ayaklı stratejiyi şöyle anlattı:

1- Dövizdeki yükselişin neden olduğu girdi maliyetlerinin etkisinin azaltılması.

2- Arz güvenliğinin sağlanması.

3- Buna rağmen arz talep dengesi ile uyuşmayan fahiş fiyat artışlarının etkin bir şekilde denetlenmesi. Burada pek gündemimizde olmayan ama çok önemli bir nokta var. O da girdi maliyetlerinin azaltılması. Fiyat İstikrar Komitesi’nin ikinci toplantısından sonra 4 Ocak tarihinde yapılan açıklamada, “tarımsal ürünlerde girdi maliyetlerini azaltmak için kullanılan mekanizmalarda güncelleme yapılmasına” değiniliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi, girdi maliyetlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasıın gündemde olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

Fiyatları indir diyorsunuz. Ama üretici de maliyet artışlarını öne sürüyor. Birçoğu da haklı. Döviz artışı ve dış piyasalardan gelen yüksek talepler içeride maliyetlerimizi arttırdı. Üreticinin girdi maliyetlerini karşılamak için yeni destek mekanizmalarının devreye sokulması üzerinde çalışılıyor. Girdi maliyetlerinin bir kısmını devletin karşılamasını esas alan bir sistem üzerinde duruluyor. Bunun mekanizmasının üzerinde çalışılıyor. Hangi sektörleri kapsayacağı ve desteklerin miktarı Kabine Toplantısı’nda belirlenecek.

Toplantıda kimler vardı?

Selvi'nin yazısına göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin başkanlığında iki kez toplanan Fiyat İstikrar Komitesi’ne, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katıldı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU