Avukatlar, Julian Assange'in ABD'ye iade kararı için temyize gidecek

Assange, ABD’de yargılanırsa 175 yıla kadar hapis cezası alabilir

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange / Fotoğraf: AFP

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’in nişanlısı, Assange’nin avukatlarının İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak ABD’ye iade kararı için temyiz başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Şarkul Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Londra Temyiz Mahkemesi, Assange’in ABD’nin özellikle Irak ve Afganistan’daki askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin 700 binden fazla gizli belgeyi yayınlayarak ABD’ye iade edilmesini yasaklayan bir kararı bozdu.

Assange, casusluk suçlaması ile karşı karşıya ve eğer ABD’de yargılanırsa 175 yıla kadar hapis cezası alabilir. Assange taraftarları, davayı basın özgürlüğüne karşı bir saldırı olarak nitelendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Assange’in nişanlısı Stella Morris, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada avukatların mahkemenin kararına itiraz etmek için prosedürleri başlattığını belirtti.

Avukat ve iki çocuk annesi Morris, kararın Ocak ayının üçüncü haftasına kadar açıklanmasının beklenmediğini açıkladı.

Ekim ayının sonunda ABD, iade edilmesine ilişkin gerçekleştirilen davada Assange’in tutukluluk koşulları konusunda güvence vermişti.

Temyiz mahkemesi yargıçları, ABD’nin verdiği güvenceleri ‘bir hükümetin diğer bir hükümete verdiği resmi taahhütler’ olarak değerlendirmişti.

Julian Assange, kefaletle serbest bırakıldıktan sonra 7 yıl boyunca Londra’da Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. 2019 yılının Nisan ayında tutuklanarak iki yıl boyunca Londra yakınlarındaki bir hapishanede tutuklu kaldı.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU