Selvi: Nureddin Nebati iş dünyasıyla ne konuştu?

"Ekonomik sorunlar tüm çıplaklığı ile anlatılmış. Yeni ekonomik modelin başarısının en az 2 yıl sonra görüleceği ifade edilmiş"

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyasından bazı temsilcilerle yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Selvi, Nebati’nin önceki gün yaptığı toplantıda “şu mahalleden, bu mahalleden gibi bir ayrım yapılmadığını” ifade ederken “İş dünyasının önde gelen isimleri, sektör temsilcileri, STK başkanları ve banka genel müdürlerinden oluşan 67 kişi katılmış” dedi.

Selvi, şunları yazdı:

Ekonomik sorunlar tüm çıplaklığı ile anlatılmış. Yeni ekonomik modelin başarısının en az 2 yıl sonra görüleceği ifade edilmiş. Bazı bankacılar kur baskısından yakınmış. Kur baskısının işleri zorlaştırmaması için Merkez Bankası’nın faizler konusunda daha esnek davranmasını önermiş. Enerji maliyetlerindeki yükseliş dikkate getirilmiş. Belirsizlikten şikâyet edilmiş. Dövizdeki yükselişin maliyet hesaplarını altüst ettiği belirtilmiş. Dövizdeki belirsizliğin ortadan kaldırılması istenmiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi, toplantıya katılan kişiler ile görüştüğünü ifade ederken bu isimlerden aldığı bilgileri şöyle aktardı:

1- Serbest piyasa ekonomisinin prensiplerinden taviz verilmeyecek.

2- Sermaye kısıtlaması, dövize müdahale söz konusu değil.  Bakan Nebati bankalardaki döviz mevduatı hesaplarına müdahale ve sermaye kısıtlamasına dönük spekülasyonların hatırlatılması üzerine, döviz mevduatı hesaplarına müdahale ve sermaye kısıtlamasının söz konusu olmayacağını söylüyor. Güvence veriyor.

3- Önümüzdeki günlerde piyasalardaki dalgalanmanın azalacağını söylüyor. Alınan tedbirlerle durulmanın sağlanacağını ifade ediyor.

4- İhracata dayalı büyüme ve döviz gelirlerinin artması nedeniyle Türkiye’nin en önemli sorunu olan ‘Cari İşlemler’ dengesinde kalıcı iyileşme sağlanacağını söylüyor.

5- “Üretim ve istihdam artacak. Makro dengeler güçlenecek” diye konuşuyor.

6- Büyüme hedefi aşılacak, enflasyon düşecek diyor.

7- Bakan Nebati, ekonomik dalgalanmanın tüm yükünün özel sektör tarafından çekilmesine izin vermeyeceklerini ifade ediyor. Özel sektörün yükünü hafifletecek düzenlemelerin devreye sokulacağını anlatıyor. “Devlet her alanda destek verecek” diyor.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU