Hiç duruşmaya çıkmadan 41 yıl hapis yatan Nepalliye 90 bin liralık tazminat ödenecek

Orduda iş bulmak için Hindistan'a giden adam 1980'de cinayet suçlamasıyla tutuklanmıştı

Dipak Joshi 1980'de tutuklandı ve Mart 2021'de memleketi Nepal'e geri döndü (Unsplash)

Hindistan'da bir mahkeme Batı Bengal eyaleti hükümetinin, yargılanmadan 41 yıl hapis yatan Nepalli bir adama 500 bin Rupi (yaklaşık 90 bin TL) tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Dipak Joshi, 12 Mayıs 1980'de Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde cinayet suçlamasıyla tutuklanmıştı. Kendisine orduda iş teklif edildiği söylendikten sonra Hindistan'a gelmişti. Fakat iddialara göre kendisine iş sözü veren adam ona birisini öldürtmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Joshi, akli durumuyla ilgili bir rapor beklendiği için yargılama sonuçlanmadan tutuklu kalmıştı. The Times of India'nın haberine göre IQ'su 10 yaşındaki bir çocuğunkiyle aynı seviyedeydi, dolayısıyla hakim karşısına çıkmaya uygun değildi.

Kalküta Yüksek Mahkemesi çarşamba günü 62 yaşındaki adamın Hindistan'da yargılanmadan "bu kadar uzun süre gözaltında tutulduğu" için tazmin edilmesi gerektiğini belirtti. Joshi, Kalküta yakınlarındaki Dum Dum Merkez Islahevinde tutuluyordu.

Joshi, bu yıl martta Nepal'e döndü ve 40 yıldan uzun zaman sonra ailesiyle tekrar bir araya geldi.

Mahkeme şu ifadeleri kullandı:

Mahkemenin müdahalesiyle, adı geçen Dipak Joshi, Dum Dum Merkez Islahevi'nden tahliye oldu ve akrabalarına teslim edildi.

Dipak Joshi'nin neredeyse 41 yıl boyunca yargılanmadan gözaltında tutulduğu gerçeği değişmiyor. Dolayısıyla bu mahkemede görülen daha önceki davalar göz önüne alındığında, bu kadar uzun süre tutuklu kalan adı geçen kişiye tazminat ödenmesi durumu ortaya çıkıyor.

Mahkeme eyalet hükümetine parayı 6 hafta içinde Joshi'nin hesabına göndermesini emretti. Yüksek mahkeme ayrıca yetkililerden bir uygunluk raporu talep etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU