İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Petrolü kaçak satıyor ve parasını gizlice getiriyoruz

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Rizayi, ABD yaptırımları nedeniyle petrolü kaçak yollarla sattıklarını ve karşılığında aldıkları parayı da ülkeye gizlice getirdiklerini söyledi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ekonomi İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Rızayi, ABD yaptırımlarını aşma yollarıyla ilgili açıklamada bulundu / Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Rizayi, ABD yaptırımları nedeniyle petrolü kaçak yollarla sattıklarını ve karşılığında aldıkları parayı da ülkeye gizlice getirdiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ekonomi İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Rızayi, ABD yaptırımlarını aşma yollarıyla ilgili açıklamada bulundu.

ABD yönetiminin 3 yıldır "yasal gerekçe olmadan" İran'ı ekonomik ablukaya aldığını belirten Rızayi, "Petrolümüzü kaçak satıyoruz ve karşılığında elde ettiğimiz doları kurun yükselmemesi için ülkeye gizli bir şekilde getirmek zorunda kalıyoruz" dedi.

İçerideki yaptırımların dışarıdaki yaptırımlardan daha tehlikeli olduğunu savunan Rızayi, müteşebbislerin ve gençlerin önünü kapatan engelleri kaldırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Halkbank ABD'de yargılanıyor

Halkbank, Amerika'nın İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları delmek suçlamasıyla New York'taki mahkemede yargılanıyor. 

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada şu suçlamalara yer verilmişti:

ABD'yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı İran'a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak

Reza Zarrab'ın ABD'de yakalanarak yargılanması sırasında itirafçı olarak işbirliği yapmasının ardından hazırlanan iddianamede, Halkbank'ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran'ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin ülkeye girmesinde yardımcı olduğu, İran'ın petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir mekanizmanın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardım ettiği iddia edilmişti.

Tüm bu suçlamaların, ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarının ihlali olduğu, Halkbank'ın yaptığı transferlerin tutarının yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülmüştü.

İran'a yönelik yaptırımlar

2015'te imzalanan anlaşmayla İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlamayı ve uluslararası müfettişlerin tesislerine teftiş için gelmesine izin vermeyi kabul etmişti.

Bunun karşılığında da yaptırımlar kaldırılmıştı.

Ancak 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump anlaşmayı terk ederek yaptırımları tekrar devreye soktu.

Yaptırımların devreye girmesiyle İran'ın yabancı bankalardaki milyarlarca dolarlık kaynaklara erişimi de engellendi.

Müzakereler tekrar başlıyor

Öte yandan İran ile diğer altı devlet arasında 2015 yılında imzalanan anlaşma ile sonuçlanan nükleer müzakereler bu ay tekrar başlıyor.

İran'ın baş müzakerecisi Ali Bagheri Kani, hükümetinin diğer ülkelerle 29 Kasım'da Viyana'da buluşmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

 

AA, VOA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU