Rusya’dan S-400 açıklaması: Türkiye istediği ülkeyle görüşmekte özgür

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD ile ortak çalışma grubu kurulmasının Türkiye’nin kendi meselesi olduğunu söyledi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov / Fotoğraf: Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın almasına ilişkin ABD ile ortak çalışma grubu teklifiyle ilgili Ankara tarafından bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusuna “Ankara’nın bize bilgi vermesi gerekmiyor. Çünkü bu bizim meselemiz değil” şeklinde yanıt verdi.

Türkiye’nin S-400 konusunu herhangi bir üçüncü ülkeyle görüşmekte özgür olduğunu söyleyen Peskov, iki ülke arasındaki anlaşmanın yerine getirileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus sözcü, cuma günü (31 Haziran 2019) yaptığı açıklamada Türkiye’ye S-400 savunma sistemi sevkiyatının “ertelendiği ya da anlaşmanın yürürlükte olduğunun söylenemeyeceği” yönündeki haberleri yalanlayarak, anlaşmanın rafa kaldırılmadığını Türk yetkililerin birçok kez söylediğini ifade etmişti.

Peskov, “Söz konusu anlaşma, Türk meslektaşlarımız tarafından hem üst düzeyde hem de başka seviyelerde defalarca doğrulandı. Anlaşma gerçekleşme aşamasında” demişti.

Türkiye’nin “ortak çalışma grubu” teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayında ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'dan satın alınan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili ortak çalışma grubu oluşturma önerisi yapmıştı.

Görüşmenin duyurulmasının ardından Beyaz Saray'dan Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak, "Biz ısrarla ve açıkça, S-400 satın alınmasıyla ilgili büyük kaygılarımızı çeşitli vesilelerle Türk hükümetinin temsilcilerine ve en üst düzeyde yapılan görüşmelerde vurguluyoruz" demişti.

ABD basınında yer alan haberlerde ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze sistemleri konusunda çalışma grubu oluşturulması konusunda uzlaştığı iddia edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 Nisan'da yaptığı bir açıklamada ortak çalışma grubu önerisini ilk kez dile getirmiş; S-400 savunma sistemlerinin F35'lerin sistemine girebileceği iddiaları sonrası Washington'a ortak bir komisyon kurmayı teklif ettiklerini ancak ABD'den henüz bir cevap gelmediğini söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU