Erdoğan'ın S-400 için ortak çalışma grubu teklifine ABD'den farklı mesajlar

ABD basınına göre Trump teklife sıcak mesaj verdi, Pentagon'sa yazılı açıklamayla ortak çalışma grubuna karşı olduğunu açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Türkiye ve Amerika arasında S-400 krizinin aşılması çabalar sürerken hem Türk hem de ABD basınında bir iddia yer aldı. Amerikalı ve Türk yetkililere göre ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’nın Rusya’da satın aldığı S-400 füze sistemleri konusunda çalışma grubu oluşturulması için uzlaştı.

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre iki liderin geçtiğimiz günlerde yaptığı telefon görüşmesinde Trump'ın bu öneriye sıcak yaklaştığını söylediği ifade edildi.

Türkiye ve Amerika’nın S-400’lere ilişkin ortak çalışma grubu konusunda uzlaştığına ilişkin haberler Türkiye’de 2016 yılında önce terör örgütüne üye olmak sonra da terör örgütüne yardım etmekle suçlanan eski NASA çalışanı Serkan Gölge’nin ev hapsine alınmasının ardından geldi.

ABD Başkanı Trump Serkan Gölge konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kameralar önünde yaptığı açıklamada teşekkür etmişti.

Hem Middle East Eye haber sitesi hem de Bloomberg’ün internet sitesinde yer alan habere göre, Trump telefon görüşmesinde çalışma grubu önerisine sıcak baktığının mesajını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“ABD, çalışma grubunun kendi tezini destekleyeceği kanısında”

 

Ancak Bloomberg’e konuşan ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan Amerikalı bir yetkiliye göre, Amerikan tarafının görüşü söz konusu grubun yapacağı çalışmadan çıkacak bulguların ABD’nin Rus sistemlerinin yerleştirilmesinin F-35’leri riske atacağı tezini destekleyeceği yönünde.

İki tarafın S-400 ve F-35’ler konusunda oluşturulacak çalışma grubu üzerinde mutabık kaldığı haberi görüşmelerde bir miktar ilerleme sağlandığının ancak bir açılım olmadığının işareti olarak algılandı. Türkiye S-400 konusunda hala geri adım olmayacağının mesajını veriyor. Bloomberg’ün haberine göre, Amerika ise ortak çalışma grubunu Türkiye’ye Rus füze savunma sisteminin ABD yapımı gelişmiş silahlarla neden uyumsuz olduğunu ve Türkiye’nin ikisinden birini seçmek zorunda olduğunu açıklamak için bir araç olarak görüyor.

"Pentagon ortak çalışma grubuna karşı"

NTV'nin ABD Temsilcisi Hüseyin Günay sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ABD Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklama yaptığını söyledi. Pentagon yazılı açıklamada bir kez daha S-400 için çalışma grubu kurulmasına karşı olduklarını ifade etti.
 

 

Hüseyin Günay Trump'ın ortak çalışma grubuyla ilgili sıcak mesaj verdiği haberleriyle ilgili de "ABD’nin somut adımını görmeden Trump’ın sözüne her zaman temkinli yaklaşılmalı. Amerika sadece Trump’tan ibaret değil" yorumunda bulundu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU