İsrail, ABD arabuluculuğunda Lübnan deniz sınırının çizilmesine hazır

Lübnan ile İsrail arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik alanda deniz sahası anlaşmazlığı var

Tahran’ın güneyindeki Suruş rafinerisindeki petrol üretim platformu / Fotoğraf: Reuters

İsrail yönetimi, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama konusundaki sınır anlaşmazlığını çözmek için, ABD’nin arabuluculuğuyla Lübnan ile görüşmelerde bulunmaya hazır olduğunu duyurdu.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ABD elçisi David Satterfield ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, sınır anlaşması yoluyla söz konusu görüşmelerin "iki ülkenin doğal gaz ve petrol rezervlerinin geliştirilmesi açısından çıkarlarını" sağlayacağını belirtti.

Ancak ABD ve Lübnanlı yetkililerden bu açıklamaya bir yorum gelmedi.

Lübnan ve İsrailli kaynaklar iki ülke arasındaki kara ve deniz sınırı çizilmesini ciddiye aldıklarını ve Amerikan arabuluculuğu sayesinde Akdeniz’de gizli yürütülen diyalogla bu alanda kayda değer ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Son olarak (Güney) Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yapılan Lübnan ve İsrail arasında yapılan görüşmeler hakkında bilgi alan Independent Arabia, bu müzakerelere Güney Lübnan ordusundan katılan bazı şahsiyetlerin, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile İsrail çevreleri arasında arabuluculuk yaptığı bilgisine ulaştı.

İsrail ve Lübnan 1948 yılından beri savaş halinde. İki ülke arasında sınır çizilmesiyle ilgili uzun süredir ihtilaf bulunuyor. Lübnan ile İsrail arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik alanda deniz sahası anlaşmazlığı var. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/28231

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU