NASA'nın uzay aracının gözünden Jüpiter'in görkemli fırtınaları

Görevin Eylül 2025'te sona ermesi planlanıyor

Juno'nun Jüpiter'e yönelik yakın geçişinden gelen görüntülerden çarpıcı bir kolaj da yapıldı (NASA / Brian Swift)

NASA'nın Jüpiter'e gönderdiği uzay aracı Juno, gaz devine 33. kez yakın geçiş yaptı. Şimdilerde rotasını Jüpiter'in uydularına çevirmeye hazırlanan Juno, gezegenin dev fırtınalarının çarpıcı görüntülerini kaydetti.

Juno'nun görünür ışık kamerasından çekilen fotoğraflarda muazzam fırtınaların yanı sıra ekvator kuşağının yumuşak renkleri de göze çarptı.
 

960x0.jpg

Jüpiter'in ekvator bölgesi (NASA / Navaneeth Krishnan S.)


Uzay aracının Dünya'ya gönderdiği bu veriler, amatör gökbilimciler tarafından iyileştirildi ve yayına hazırlandı.
 


Görüntüleri sosyal medya hesaplarından da paylaşan o kişiler arasında Kevin M. Gill, Navaneeth Krishnan S. ve Brian Swift gibi isimler yer aldı. Bu nedenle çarpıcı görüntülerin yalnızca NASA'nın değil, yurttaş biliminin de eseri olduğu vurgulanıyor.


6 Ağustos 2011'de NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral üssünden fırlatılan uzay aracı, 5 Temmuz 2016'da gizemlerini araştırmak üzere Jüpiter'in yörüngesine girmişti.

İlk başta Juno'nun görev süresinin 30 Temmuz 2021'de 35. ve son yakın geçişin ardından sona ermesi planlanmıştı. Bu geçişin ardından Juno, gaz devinin içine dalacak ve kaderine terk edilecekti.
 


Öte yandan bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan uzay aracının hala sağlıklı olduğunu fark etti.

Bu nedenle Juno'nun görev süresi uzatıldı ve Jüpiter'in en büyük üç uydusunu inceleme görevi de eklendi. Bu da uzay aracının "ölüm dalışının" 4 yıl ertelendiği anlamına geliyor.
 

960x0 (1).jpg
33. yakın geçişten başka bir görüntü (NASA / David Marriot)


Juno'nun Jüpiter'in uydularına yönelik ilk görevi, 7 Haziran 2021'de başlayacak. Uzay aracının bu görevdeki hedefi Ganymede uydusu olacak.

29 Eylül 2022'de Europa'ya bir bakış atması planlanan uzay aracı, Aralık 2023 ve 3 Şubat 2024 arasında Io uydusuna yakın geçişler yapacak.

Görevin Eylül 2025'te sona ermesi planlanıyor.

 

Independent Türkçe, Forbes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU