Yeni Şafak yazarı: Siyaset yasağı istenen 687 HDP’li nasıl belirlendi?

Siyaset yasağı istenen isimler arasında 7 Haziran 2015 seçiminde HDP Amasya 1’inci sıra milletvekili adayı Naciye Çiğdem Atalay’ın isminin de olduğu ortaya çıkmıştı

Kapatma davasının iddianamesinde HDP'nin üst yönetim kadrosunun tamamına, mevcut MYK ve milletvekilleri, belediye başkanlarına siyasi yasak istendi / Fotoğraf: Twitter

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırlanan 609 sayfalık iddianamede, "partinin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamenin sonunda HDP’nin temelli kapatılması, partinin en az 3 dönemini oluşturan üst yönetim kadrosunun tamamına, mevcut MYK ve milletvekilleri, belediye başkanlarına siyasi yasak getirilmesi talep edildi.

Siyaset yasağı istenen isimler arasında 7 Haziran 2015 seçiminde HDP Amasya 1’inci sıra milletvekili adayı Naciye Çiğdem Atalay’ın isminin de olduğu ortaya çıkmıştı.

Ayrıca partinin hazine yardımından tamamen yoksun bırakılması, banka hesaplarına bloke konulması, hazine yardımı ödenmişse aynı miktarın geri alınması talep edildi.

Yasak istenen isimlerin seçimi

Kapatma davasını görecek olan Anayasa Mahkemesi’nin önünde partiyi kapatmak ya da kapatmamak gibi iki seçenek olduğunu yazan Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, hazine yardımı konusunda da böyle bir ddurum söz konuş olduğuna dikkat çekerek, “Bu iki karardan belki daha önemlisi, 5 yıllığına siyaset yasağı getirilmesi istenen 687 kişinin her biriyle ilgili ne tür kararların çıkacağı sorusu” dedi.

Acet, iddianamede siyaset yasağı istenen 687 kişinin isimlerinin nasıl belirlendiğini şu şekilde açıkladı:

“Kapatma dosyasını hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, 687 kişinin ismini belirlerken, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nden temin ettiği HDP üyelerine ilişkin Cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere intikal eden soruşturma ve kovuşturma bilgilerine göre hareket ettiği anlaşılıyor.

Soruşturma ve kovuşturma dosyalarının hepsi, terörle ilişkili suçlar kapsamında yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma dosyası üzerinde çalışırken, en fazla mesaiyi bu isimlerle ilgili harcayacağını şimdiden öngörmek mümkün”

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU