Irak'ta ABD-İran savaşı kaygısı: Ülkenin etkili politikacısına göre Bağdat akılcı davranmazsa savaş Irak’ın sonunu getirebilir

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkesinin ABD ve İran arasında savaş olasılığına karşı ciddi tutum sergilememesi halinde iki taraf arasında çıkacak bu savaşın Irak'ın sonunu getireceği söyledi

Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr / Fotoğraf: Reuters

Mukteda es-Sadr, ABD-İran gerginliğinin Irak'a olası yansımaları konusunda sosyal medya hesabından açıklama yaptı, Irak'ın izleyeceği politikalar konusunda uyarılarda bulundu.

 "Ben, İran ve ABD arasında bir savaşın körüklenmesinden yana değilim. Irak'ın da bu savaşa sürüklenip, İran ve ABD arasında çatışma sahası olması taraftarı da değilim. Irak olarak birlik içerisinde ve ciddi tutum sergilemezsek ABD ve İran savaşı Irak'ın sonunu getirir." 

Şii lider “Ne Irak ne de halkı başka bir savaşı kaldıramaz” yorumu yaptı. 

Sadr, Irak’ın barış ve imara ihtiyacı olduğunu belirtti, "Herhangi bir taraf Irak'ı savaşa sürüklerse ve bu savaş için saha olmasına neden olursa o, Irak halkının düşmanı olur." ifadelerini kullandı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Sadr, Irak'ta ABD işgaline karşı direnen Şii grup Mehdi Ordusu'nun liderliğini üstlenmişti. Sadr'ın Mehdi Ordusu, 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Amerikan kuvvetleriyle savaşmıştı.

Irak'ta Mayıs 2018'de düzenlenen genel seçimlerinde en fazla oyu alan Sairun Koalisyonu’na liderlik eden Şii din adamı Mukteda es Sadr, ülkenin en etkili politik figürlerinden biri olarak biliniyor. 

Şii lider Mukteda es Sadr yanlıları Irak’ın başkenti Bağdat’ta, hükümetin yolsuzluklarını protesto etmek için uzun süre sokak gösterileri düzenlemişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU