Elif Çakır: Altını olan altın gümüşü olan gümüş versin!

"Bir sonraki aşamada ne olacak? Sıra da ne var? Ekonomide yaşanan kaynak sıkıntısını çözmek için evinde 10 altın bileziği olanlardan iki bileziğini vermeleri mi istenecek?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır, her kuyumcunun faaliyetine devam edebilmek için 500 gram altını kamu bankasına yatırmasını öngören taslağa tepki gösterdi.

Çakır, bugünkü köşe yazısında konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre her kuyumcudan 500’er gram altın toplanacakmış! Ülkemizdeki her kuyumcu kamu bankalarına 500 gram altın yatıracakmış!

Ülkenin ekonomisini uçuracağı söylenen hükümet sisteminde olması gereken böylesi bir ekonomik krizde hükümetin kuyumculara 500 gram altın vermesi değil midir?

Bir sonraki aşamada ne olacak? Sıra da ne var? Ekonomide yaşanan kaynak sıkıntısını çözmek için evinde 10 altın bileziği olanlardan iki bileziğini vermeleri mi istenecek?

Bir tek bana mı tuhaf geliyor bütün bunlar?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çakır, köşe yazısında Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota’nın konu hakkındaki şu görüşlerine yer verdi:

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağın medyaya sızması aslında daha geçen hafta açıklanan ‘Ekonomi Reform Paketi’nin ne kadar koordinasyondan yoksun olduğunu da göstermiş oldu. Ticaret Bakanlığı, esnafı, finansal piyasaları bu kadar ilgilendiren bir konu hakkında işi bilen birkaç hazine bürokratına sorsaydı veya kuyumcu esnafı ile iletişim kursaydı anında vazgeçerdi.
Bir kuyumcu esnafından lise mezunu olmasını, 20 metrekare dükkânının olması ve 500 gram altın depo etmesini istemek başka türlü açıklanamaz.

Bu kriterlerin milletvekili olma kriterlerinden daha ağır olduğunu söyleyen Rota şöyle devam etti:.

Üstelik daha cuma günü Cumhurbaşkanı serbest rekabet ve yatırımdan bahsederken, birileri altını sadece kamu bankasına yatırmak ve yeni işletme açmak için depo etme şartı getiren taslak hazırlıyormuş. Kuyumcudan altın depo etmesini isteyen anlayışın, müteahhitten daire, araç bayisinden otomobil isteyebileceği gibi garip bir durum ortaya çıkıyor. Mesleğe giriş kriterlerini ve iş yapış etiğini devlet düzenleme hakkına sahip olsa da gördüğümüz her şey de olduğu gibi sadece devletin kazanacağı paraya odaklanan bir anlayış hakim. Daha 1 yıl önce özel bankalara vergi yatırmayı yasaklayan kafa sayesinde vergi tahsilâtları ciddi düşüş gösterdi.

Rota, “Böylesi bir taslak sizi şaşırttı mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

Şimdi aynı kafanın kuyumcu esnafını da tamamen kayıt dışına itecek bir taslak hazırlamasına şaşırmadım.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU