New York'ta, 2 milyon kişinin kirasına bir yıl boyunca zam yapılmayacak

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun üyelerini atadığı Kira Kuralları Kurulu, kira kontrolüne tabi olan 1 milyon dairenin kirasını bir yıl boyunca dondurdu

New York'ta 8 milyondan fazla kişi yaşıyor (AP)

Koronavirüs salgını ABD'ye yakın tarihindeki en kötü ekonomik çöküşlerinden birini yaşatıyor. Bu durum ülkedeki kiracıları ve ev sahiplerini de zor durumda bıraktı.

 New York şehrindeyse  koronavirüsle mücadele kapsamında yaklaşık 2 milyon 300 bin kişinin ödediği kira tutarı bir yıl boyunca donduruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

8 milyondan fazla nüfusa sahip şehirdeki Kira Kuralları Kurulu, 1 milyon kiralık daire için verilen ücreti bir yıllığına dondurma kararını 3 ret oyuna karşı 6 kabul oyuyla aldı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun da ısrarıyla yaklaşık 2 milyon New Yorklu'yu kapsayan karar, 1 Ekim 2020'den 30 Eylül 2021'e kadar geçerli olacak.

Kiraları bir yıl boyunca dondurma kararı, iki yıllık kira sözleşmeleri için de geçerli olacak. Ev sahiplerinin ikinci yıl için yüzde 1'lik kira artışı yapmasına izin verilecek.

Kuruldaki oylama, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki diyaloğun sonuçsuz kalması üzerine yapıldı.

Kiracılar iki yıllık bir kira dondurması talep ediyor, ev sahipleriyse bir yıllık sözleşmelerde yüzde 2'lik bir kira artışı, iki yıllık sözleşmelerdeyse yüzde 5'lik bir artış istiyordu.

Blasio: Büyük bir adım

Kiraları dondurma kararı hakkında konuşan Blasio "Kiracılar hiçbir zaman bu kadar zorlanmamıştı" dedi.

Blasio "Kiracılar umutsuzca bir yardım arayışı içindeydi, bu yüzden biz de bu karar için mücadele ettik. Artık daha fazla kiracının başlarının üstünde bir çatı olacak. Bu, aileleri bu krizden çıkarmak için atmamız gereken adımlardan sadece biri olsa da büyük bir adım" diye konuştu.

New York Valisi Andrew Cuomo salgın sırasında tüm kiracıların kiralarının iptal edilmesi çağrısına direnmiş ve bankalara borcu olan ev sahiplerine sempatisini açıklamıştı.

Cuomo bunun yerine kiraların ödenmemesi halinde kiracının evden çıkarılmaması için bir moratoryum önermiş ve 20 Ağustos'ta da bu kararı hayata geçirmişti.

Ev sahipleri tepkili

Kurulun kararı sonrası ev sahipleri Blasio'yu "salgın politkası" yapmakla eleştirdi.

Dairelerini kiraya veren 25 binden fazla ev sahibini temsil eden Rent Stabilization Association'ın Başkanı Joseph Strasburg  "Tipik bir Blasio salgın politikası. Bu politika, çoğu göçmen ve ten rengi beyaz olmayan küçük bina sahiplerinin gelirini gözardı ediyor" dedi.

Strasburg, Belediye'nin emlak vergilerini de dondurması gerektiğini savundu.

 

Independent Türkçe, New York Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU