Trabzonspor kalecisi Uğurcan Çakır: Beşiktaş ve Galatasaray'ın altyapılarından döndüm

Trabzonspor'la bu sezon Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda şampiyonluk yolunda ilerleyen Çakır, "İnşallah lig başlayınca galibiyet serilerine devam ederiz ve sonunda şampiyon oluruz" dedi

Uğurcan Çakır / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor'un milli kalecisi Uğurcan Çakır, Trabzonspor dergisinin haziran ayı sayısında yer alan röportajında, kalecilik kariyeri ve geleceğine dair hedeflerini anlattı.

Kalecilikte yeteneğin önemli olduğunu ancak bu yeteneği geliştirmek için de sürekli çalışmak gerektiğini vurgulayan Çakır, öz güvenini ise kendisine verilen şanslar sayesinde kazandığını aktardı.

En çok kaleyi ne zaman terk etmesi konusunda karar verirken zorlandığına dikkati çeken Uğurcan, şu ifadeleri kullandı: 

Çünkü saliselik kararlar vermek zorundasınız. İşin bu kısmı genel olarak oynayarak tecrübe edilebiliyor. Oyun zekanızın iyi, konsantrasyonunuzun üst düzeyde olması gerekiyor. Tecrübem arttıkça bu konularda daha az zorlandığımı görebiliyorum.

 

Uğurcan Çakır - AA8.jpg

Trabzonspor'un 24 yaşındaki kalecisi Uğurcan Çakır, 2014'te ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı / Fotoğraf: AA

 

"Mental açıdan hep güçlü olmanız lazım"

Çakır, kalecinin sahada lider gibi olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

Rakip 1-0 önde olsa bile sizin yapacağınız bir kurtarış takıma moral verebiliyor. En azından takımı ateşleyebiliyor. Bu nedenle mental açıdan hep güçlü olmanız lazım. Kalecinin skor ne olursa olsun maçın içinde kalması, moralinin bozulmaması gerekir. Küçük bir fark maçı sizin lehinize çevirebilir. Psikolojik güç bence bu konuda çok önemli. İyi bir kaleci sakin, soğukkanlı ve konsantre gözükmelidir. Maçı yaşamak çok önemli. Bunu başarırsanız beden dilinize otomatik olarak yansıyor. Dikkatli olmanız lazım. Rakibiniz güçten düştüğünüzü zannetmemeli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Öz güvenimiz yerinde"

Eğer bir şansı olsaydı, sonucunu değiştirmek istediği maçın Trabzon'da oynadıkları Medipol Başakşehir mücadelesi olduğunu anlatan Uğurcan Çakır, "O maçı istediğimiz gibi bitirseydik şimdi üç puan önde olacaktık. İyi oynadığımız bir maçtı. Taraftarımız yanımızda olsaydı kazanırdık diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Bordo-mavili takımın iyi durumda olduğunu söyleyen başarılı kaleci, şunları kaydetti:

Öz güvenimiz yerinde. İnşallah lig başlayınca galibiyet serilerine devam ederiz ve sonunda şampiyon oluruz. Futbolun doğası gereği yeni kurallar bize uzak geliyor. Her durumda yakın temas oluyor çünkü. Örneğin soyunma odasında istediğiniz kadar uzak durun, maç içinde korner veya duran top kullanılırken mecburen yan yana olacaksınız. Önlem almak önemli ama futbol sonuçta bir temas oyunu. İnşallah ligler başlayana kadar koronavirüs tamamen etkisini kaybeder ve rahat rahat oynarız. Şampiyonluk benim en büyük motivasyonum. Kendime bu hedefi koydum ve bu hedef doğrultusunda çalışıyorum. Hayallerimden birini gerçekleştirmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım.

 

Uğurcan Çakır - Trabzonspor.jpg
Uğurcan Çakır, bu sezon Süper Lig'de 25 kez sahaya çıktı / Fotoğraf: Trabzonspor​

 

Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğunun çocukluk hayali olduğunu söyleyen Çakır, "Trabzonspor taraftarı bir çocuk olarak burada oynayıp, şampiyonluklar yaşamak ve milli takıma gitmek istiyordum. Gelinen noktada hem lig hem de kupa şampiyonluğuna yakınız. Bu hedefler çalışma azmimi körüklüyor ve motive ediyor. Geceleri bunları düşünmeden uyuyamıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İsmi birçok takımla anılan ve kendisine yapılan transfer tekliflerine ilişkin de konuşan Çakır, şunları söyledi:

Tekliflerin olması açıkçası motivasyonumu arttırıyor. Bu teklifler ışığında bazı şeyleri doğru yaptığımı görüyorum. Ben bu takıma yardım etmeyi ve şampiyonluk yaşamayı hedefliyordum. Bu hedefler doğrultusunda çalışınca doğal olarak milli takıma davet ve başka kulüplerden teklifler kendiliğinden geliyor. Ancak benim hedefim öncelikli olarak Trabzonspor'da şampiyonluk yaşamak. Tabii bunun yanı sıra Avrupa'ya transfer olup Trabzonspor'u orada da en iyi şekilde temsil etmek gibi bir hayalim var. Hedeflerime adım adım ve sırayla ilerlemek istiyorum.

 

Hüseyin Çimşir - AA1.jpg
Hüseyin Çimşir / Fotoğraf: AA

 

"Varlığı bana kendimi güvende hissettiriyor"

Uğurcan Çakır, teknik direktör Hüseyin Çimşir'in oyuncularla kurduğu diyalog, taktik bilgi ve anlayış anlamında iyi bir çalıştırıcı olduğunu vurguladı.

Hüseyin Çimşir'in futboldan gelmesi nedeniyle, oyuncaya yaklaşımının da çok güzel olduğunu da aktaran genç file bekçisi, şu görüşü paylaştı:

Varlığı bana kendimi güvende hissettiriyor. Karşınızda size güvenen biri olunca, onun için sahada her şeyi vermek istiyorsunuz. İnşallah kariyerinde büyük başarılar kazanır. Takım olarak kendisiyle çalışmaktan hepimiz çok memnunuz.

 

Uğurcan Çakır - AA9.jpg
Uğurcan Çakır, bu sezon 4 maçı gol yemeden tamamladı / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş ve Galatasaray'ın altyapılarından döndüm"

Uğurcan Çakır, futbola ilk başladığı yıllarda Beşiktaş ve Galatasaray ile antrenmanlara çıktığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı: 

Oynadığım amatör bir maçta Beşiktaş’ın gözlemcisi tarafından beğenilmiş ve antrenmanlara davet edilmiştim. Oraya gittiğimde benim yaşımdaki kalecilerin fiziki durumu beni etkilemişti. 13 yaşındaydım ama daha önce kaleci antrenmanı hiç yapmamıştım. Bu nedenle oradakilerin arkasında kalmıştım. Bu sebeple de bir iki antrenman sonra oradan gönderilmiştim. Yine bir amatör maçta beğenilip Galatasaray seçmelerine davet edilmiştim ama olmadı. Sonrasında Trabzonspor serüvenim başladı ve hayallerim gerçek oldu.

Bu sezon şampiyonluğun en büyük favorilerinden Trabzonspor'da gösterdiği performansla başrol oyuncuları arasında yer alan 24 yaşındaki Uğurcan Çakır, 2019-20 sezonunda Süper Lig'de çıktığı 25 maçta kalesinde 27 gol görürken, 4 müsabakayı gol yemeden tamamladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU