Avrupa'da liglerin bitmesiyle serbest kalacak oyuncular, transfer döneminin gözdesi olacak

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik daralmaya gidecek kulüplerde gözler, Avrupa'nın devlerinde forma giyen ve bonservisi olmayan oyunculara çevrildi. Serbest kalacak arasında piyasa değeri en yüksek olan isim, 24 milyon euro ile PSGli Meunier oldu

Thomas Meunier - Willian - Edinson Cavani - Dries Mertens / Fotoğraf: psg.fr-Reuters

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 180'den fazla ülkede 3 milyon 600 binden fazla kişide görülen ve 250 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın birçok alanını olumsuz etkilediği gibi spor organizasyonlarına da büyük bir zarar verdi.

Avrupa Kıtası'nın en önemli uluslararası turnuvası olan 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) başta olmak üzere UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, profesyonel ve amatör ulusal futbol liglerinin yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları gibi üst düzey spor organizasyonlarının da ertelenmesine neden olan Kovid-19 salgını, kulüplere ve organizatörlere ekonomik olarak da önemli kayıplar yaşattı.

 

Futbol ekonomi.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması KPMG Football Benchmark, Avrupa'nın 5 büyük liginin ekonomik zararının 4 milyar euro olacağını tahmin ettiğini açıklarken, Aktif Bank'ın hazırladığı "Kovid-19 Öncesi ve Sonrasında Futbol Ekonomisi Raporu"na göre, Türkiye'nin en üst futbol organizasyonu olan Süper Lig'in salgın nedeniyle kaybının 1 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Kulüpler, ekonomik daralma nedeniyle ellerindeki kadroları korumayı düşünürken, bir kısmı yönünü altyapılara bir kısmı da sözleşmeleri sezon sonunda bitecek ve bonservis bedeli olmayan oyunculara çeviriyor. 

 

Futbol2-Reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Transfer piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre sezonların tamamlanmasının ardından Avrupa'nın önemli liglerinde forma giyen ve güncel piyasa değeri 4 milyon 800 bin euronun üzerinde olan 34 futbolcu bulunuyor.

 

Thomas Meunier - psg_fr.jpg
Thomas Meunier / Fotoğraf: psg.fr

 

En pahalısı PSGli Meunier

34 oyuncu içerisinde piyasa değeri 10 milyon euronun üzerinde bulunan 12 futbolcu arasındaki en pahalı isim 24 milyon euro ile Paris Saint-Germainli Thomas Meunier oldu.

Bu sezon PSG formasıyla Ligue 1, UEFA Şampiyonlar Ligi ve ulusal kupa maçları olmak üzere toplamda 27 kez sahaya çıkan sağ bek oyuncusu, 1 gol ve 2 asistlik performans sergiledi.

28 yaşındaki Meunier, 2016'da Belçika ekibi Club Brugge'den 6 milyon euro bonservis bedeliyle transfer edilmişti.

 

Willian - 1Reuters.jpg
Willian / Fotoğraf: Reuters

 

Chelseali Willian serbest kalıyor

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea'nin başarılı orta saha oyuncusu Willian, 22 milyon 500 bin euro piyasa değeriyle sezon sonunda sözleşmesi bitecek oyuncular arasındaki en pahalı ikinci isi oldu.

Bu sezon Chelsea'de 37 maçta forma şansı bulan Brezilyalı oyuncu, takımına 7 gol, 6 asistlik katkı sundu.

31 yaşındaki Brezilyalı yıldız oyuncu, 2013'te Rus temsilcisi Anzhi Mahaçkale'den 35 milyon 500 bin euro bonservis ödenerek takıma katılmıştı.

 

Mertens-Cavani-Reuters.jpg
Dries Mertens - Edinson Cavani / Fotoğraf: Reuters

 

Mertens ve Cavani, en değerli santraforlar

İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Napoli'de forma giyen Dries Mertens ile Ligue 1'de PSG'de oynayan Edinson Cavani, 20'şer milyon euro piyasa değerleriyle listenin üçüncü sırasını paylaşırken, santraforlar arasında serbest kalacak en pahalı isimler oldular.

Napoli'de oynayan Dries Mertens bu sezon 29 maçta forma giyerken, 12 gol 6 asist kaydetti.

Fransa'da liglerin iptal edilmesinin ardından PSG ile şampiyonluk sevinci yaşayan Edinson Cavani ise,  forma giydiği 22 müsabakada 7 gol ve 3 asistlik performans sergiledi.

32 yaşındaki Belçikalı Mertens, 2013'te Hollanda ekibi PSV Eindhoven'dan 9 milyon 500 bin euro bedelle Napoli'ye, 33 yaşındaki Uruguaylı Cavani ise 2013'te 64 milyon 500 bin euro bonservisle Napoli'den PSG'ye transfer olmuştu.

Borussia Dortmundlu Mario Götze, 10 milyon 500 bin euro ile son sırada yer aldı.

 

Mario Götze - Reuters.jpg
Mario Götze / Fotoğraf: Reuters

 

Piyasa değeri 10 milyon euronun üzerinde olan ve serbest kalacak oyuncular şöyle:

Thomas Meunier - PSG - 24 milyon euro
Willian - Chelsea - 22 milyon 500 bin euro
Dries Mertens - Napoli - 20 milyon euro
Edinson Cavani - PSG - 20 milyon euro
Ryan Fraser - Bournemouth - 17 milyon 500 bin euro
Malang Sarr - OGC Nizza - 16 milyon euro
Jan Vertonghen - Tottenham - 14 milyon 500 bin euro
Artem Dyzuba - Zenit - 13 milyon euro
Layvin Kurzawa - PSG - 12 milyon euro
David Silva - Manchester City - 12 milyon euro
Tanguy Kouassi - PSG - 11 milyon euro
Mario Götze - Borussia Dortmund - 10 milyon 500 bin euro

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU