“Türkiye, İran ve ABD dahil Suriye’den çekilmeli” diyen Jeffrey: İdlib yakın zamanda Şam’ın eline geçmeyebilir

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin İsrail’in Suriye’deki İran askeri noktalarını hedef alan saldırılarını lojistik ve diplomatik olarak desteklediğini söyledi

James Jeffrey: Türkiye, İran ve ABD dahil tüm güçler Suriye’den çekilmeli / Fotoğraf: Reuters

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rusya hariç, Türkiye, İran ve ABD de dahil olmak üzere, 2011'den önce bulunmayan tüm yabancı güçlerin Suriye’den çıkması gerektiğine dikkati çekti.

Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Şam’la birlikte hareket etmenin onu İran’dan uzaklaştıracağına inanmanın ‘delice bir fikir’ olduğunu kaydetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her şeyden önce İran’ın, Suriye devleti ve toplumu içinde çok sağlam dayanaklara sahip olduğunu ifade Jeffrey, birçok Arap devletinin Beşşar Esad gibi bir adamla asla uyum içinde olmayacağının altını çizdi. 

“Esad’ı destekleyenlerin parlak bir geleceği yok”

Jeffery, “Onu İran yörüngesinden uzaklaştırabileceklerini iddia edebilirler. Fakat ben bunu mümkün görmüyorum” dedi.

Ülkesinin Şam’a yaptırım uygulamaya devam edeceğini belirten Jeffery, “Siyasi bir çözümü kabul edene kadar Suriye rejimine karşı yaptırımların uygulanmasını destekliyoruz. Ekonomik yaptırımlar rejim liderine çok yakın olan isimler için durumu daha da kötüleştiriyor. Ulaşmaya çalıştığımız da bu. Bu kişilere, Esad’ı desteklemeye devam ederlerse, onları parlak bir geleceğin beklemediğini açıkça bildirmek istiyoruz. Siyasi bir geçiş için baskı yapmalılar” şeklinde konuştu.

“İdlib yakın zamanda Şam’ın eline geçmeyebilir”

Jeffrey, Rus medyasının Şam’a yönelik son kampanyasının, Moskova'nın bugün Suriye'de kendisine sadık olan her türlü müttefikin farkında olduğunun kanıtı olduğuna dikkati çekti. 

İdlib’in ‘muhaliflerin kalesi’ olduğunu ifade eden Jeffery, yakın zamanlarda Şam’ın eline geçmeyeceğinin altını çizdi.

 

Şarku'l Avsat
 

DAHA FAZLA HABER OKU