Koronavirüs: Apple ve Google "temas takibi" uygulaması geliştiriyor

Kovid-19’un bulaştığı bir kişiyle temas edip etmediğinizi tespit etmek için geliştirilen uygulama temel olarak Bluetooth teknolojisini kullanacak

Uygulamaya dair güvenlik endişeleri mevcut (AFP)

Teknoloji devleri Apple ve Google, cuma günü koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak ve Kovid-19 hastalarının temas ettiği kişileri tespit etmeye yardımcı olması için akıllı telefon teknolojisini kullanarak yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını duyurdu. 

The Guardian’ın haberinde, iPhone ve Android telefonlardan kullanılmak üzere geliştirilen uygulamanın Bluetooth teknolojisini kullanarak çalışacağı belirtildi. Uygulama gün içinde kişilerin kimlerle temas kurduğunu tespit ederek, Kovid-19 hastası herhangi bir kişiyle iletişim kurup kurmadığı konusunda kullanıcıları uyarabilecek. 

Öte yandan teknoloji şirketlerinin bu tip uygulamaları kullanmadan da çevrede kimlere Kovid-19’un bulaşıp kimlere bulaşmadığını tespit etmeye yönelik bir teknoloji geliştirmeyi hedeflediği ifade edildi. 

Temasta olunan kişilerden herhangi birinin SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalığı taşıdığı durumda uygulamanın yüklü olduğu telefona uyarı iletiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketler şimdiden siber güvenlik endişelerini doğuran uygulamaya dair GPS konum bilgilerinin kullanılmayacağını ifade etti. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nde (ACLU) siber güvenlik danışmanı Jennifer Granick, “Yaygın, ücretsiz ve hızlı test imkanına ve sağlık hizmetlerine eşit erişim sağlanana kadar hiçbir temas takip uygulaması tam olarak etkili olamaz. İnsanlar bu tip sistemlere ancak güvenliğin korunduğu, verilerin kişisel cihazlarda tutulduğu, merkezi bir belleğin kullanılmadığı durumda güvenecek” ifadelerini kullandı. 

Benzer uygulamaların Singapur ve Çin gibi ülkelerde kullanıldığı belirtiliyor. Avrupa’ysa Çekya bu ay benzer bir uygulamayı piyasaya süreceğini açıklamıştı.

World Privacy Forum’un baş direktörü Pam Dixon, şirketlerin güvenlik teminatlarını yakından inceleyeceğini ve olağanüstü koşulların ortadan kalktığı durumda toplanan sağlık verilerinin silinmesi gerektiğini belirtti. 

İnsanlar hayatını kaybediyor. Onların hayatlarını kurtarmamız gerekiyor. Herkes bunu anlar, fakat bir noktada bunun güvenlik sonuçlarını da anlamak zorundayız.

Bahsi geçen girişimin farklı uygulamaları uyumlu hale getirebileceği aktarıldı. Bu sayede kullanıcılar seyahat etseler de takibe devam edebilirler. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU