Sağlık Bakanı: Açıkladığımız verilerde tutarsızlık olduğu iddiaları tamamen asılsızdır

Koronavirüsten ölenlerin sayılarının Sağlık Bakanlığı’nın verileri ile İBB verilerinde farklılık gösterdiği yönündeki iddialar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yalanlandı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs kaynaklı vefat sayıları ile e-Devlet olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinde açılan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama' sayfasındaki sayıların uyumsuz olması sosyal medyada ve online platformlarda geniş yer almıştı. 

Bunun üzerine bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sosyal medyada yer alan, açıkladığımız verilerde tutarsızlık olduğu yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Açıklanan sayısal veriler, kanıta dayalıdır. Doğrudan COVİD-19 tanısını esas almıştır. Veriler, anlık gerçek verilerdir. Gerçekleri çarpıtmanın kimseye faydası yoktur” ifadelerini kullandı. 
 


Cumhuriyet'ten Nagihan Yılkın'a bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sehven hata yaptıklarını ifade etti: 

Vefat listesinde yazılı olan kişilerin hepsi bulaşıcı hastalık ölüm raporu sonuçludur. Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19 verileriyle ilgili verdiği rakamlar doğru. Ancak bulaşıcı hastalık dedikleri şeyin içerisinde Kovid-19 olabilir ama net bir tanısı yok. 

Veri elemanları, bulaşıcı hastalık olarak girilen verilerin hepsini Kovid-19 olarak kabul etmişler. Bu durum sadece 28 Mart tarihinde yaşanmış, daha önce böyle bir durum görülmemiştir. Tamamen sehven kişisel olarak girilmiş bir hata. 

Ne olmuştu? 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

11 Mart'tan bu yana anlık gelişmeler, vaka sayıları, yapılan testler ve ölüm bilgilerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Mart’ta yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 16 ölümün tespit edildiğini söylemişti. 

Ancak e-Devlet olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinde açılan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama' sayfasında 28 Mart tarihinde yalnızca İstanbul'da 20 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. 


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU