Davutoğlu: Yurtdışından gelen vatandaşlarımız yurtlar yerine kamu misafirhanelerinde kalmalı

Genel Partisi lideri Davutoğlu, koronavirüs salgınıyla alakalı, hükümetin kriz sonrası içinde planlarını açıklamasını ve ekonomik sorunlar yaşamamak için işveren ve işçilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Genel Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Periscope yayını üzerinden, Türkiye’deki koronavirür salgınıyla alakalı, partisinin değerlendirmeleri ve önerileriyle alakalı açıklamalarda bulundu.

İlk olarak çalışmalarından dolayı Sağlık Bakanı ve bakanlık çalışanlarına teşekkür eden Davutoğlu, “Zorlu bir krizin içinde 14 Mart TIP Bayramı’nı kutlamadan kendilerini bir seferberlik halinde buldular. Hepsine kolaylıklar dilerim” dedi.

Her şeyden önce ortak bir psikolojik mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, mücadelelerde başarının zihnen odaklanıldığı zaman mümkün olabildiğini ifade etti.

Salgını azaltmanın en iyi yolunun sosyal iletişimi azaltmak olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bu bir nezaketsizlik değildir. Bugünlerde hepimiz empati yaparak karşımızdakini koruyarak iletişimi azaltmalıyız” diye konuştu.

“Hükümet kriz sonrası tedbir planlarını açıklamalıdır”

Ülke genelinde alınan tedbirler yerinde olduğunu, toplu kullanılan alanlardaki faaliyetlerinde azaltılmasını doğru bulduğunu belirten Davutoğlu, camilerde alınan tedbirlerle alakalı da, "Camilerdeki ibadetlerin ertelenmesi doğrudur ve peygamberimiz zamanında da aynı uygulamalar yapılmıştır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgının krizinin süreci kadar sonrasının da önemli olduğunun altını çizen Davutoğlu şunları kaydetti:

Böyle durumlarda krizin öncesi, kriz süreci ve kriz sonrası alınacak tedbirler vardır. Hükümetin kriz süresince ve kriz sonrası alacağı tedbirleri açıklaması önemlidir. BM’nin açıklamasına göre bu krizin dünya ekonomisine maaliyeti 1 trilyon doları aşacaktır. Daha yukarılara çıkması muhtemeldir. Bu kriz dönemi sonrasında ekonomik olarak da neler yapabileceğimizi planlamak zorundayız.

Türkiye’deki birçok sektörün ekonomik olarak bundan etkileneceğini ifade eden Davutoğlu, hükümetin ivedilikle harekete geçmesini aksi takdirde ülkenin ekonomik daralmadan zor çıkacağını belirtti.

“Çalışanların sorun yaşamaması için kısa çalışma ödeneği devreye sokulmalıdır”

Davutoğlu şunları kaydetti:

Şuana kadar başarıyla çalışan sağlık çalışanlarımızın çabalarını desteklemek çerçevesinde sağlık harcamalarıyla ilgili olarak bütçedeki gerekli aktarmalar yapılmalıdır. İnsan kaynağının korunması ve çalışanların ekonomik daralma dönemlerinde var olan sorunlarının derinleşmemesi için kısa çalışma ödeneğinin hemen devreye sokulması gerekmektedir.İstihdam kaybını ve zorunlu olarak izne çıkartılan çalışanların sosyal sorunlarının hafifletilmesi için işsizlik fonundan gerçekleştirilen ödeme şartları esnetilmesi tedbirler alınmalıdır.

İşverenlerin de mağdur olmaması için hükümetin destek vermesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin kredi faizlerinin silinmesi ve taksitlendirme imkanı getirilmelidir. İşçi çıkartmamak kaydıyla işveren sigorta primleri, ekonomik toparlanma işaretleri görülünceye kadar alınmamalıdır" dedi.

“Yurtdışından gelen vatandaşlar kamu misafirhanelerine ve otellere yerleştirilebilir”

Yurtdışı uçuş yasağı ve 14 gün kuralı kapsamında alınan karantina tedbirlerinin yerinde olduğunun altını çizen Davutoğlu şunları kaydetti:

Birçok uçuşlara sınırlamalar getirildi. Bunlar doğru kararlardır. Yurtdışından gelen vatandaşlarımızın karantinaya tutulması da doğru kararlardır. Fakat karantinadaki vatandaşlarımızın öğrenci yurtlarında misafir edilmek yerine, şuan boş olan kamu misafirhanelerinde, özellikle turizm sektöründeki boşalma sebebiyle otellerde ağırlanması daha doğru olacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU