Chomsky: Medyanın Sanders’ı alenen karalamasının nedeni politikaları değil, kitlesel halk hareketine ilham olması

Ünlü akademisyen, sosyalist reform yanlısı vaatleriyle öne çıkan Demokrat adayla ilgili sorulara yanıt verdi

Noam Chomsky, Demokrat başkan aday adayı Bernie Sanders'ın “sosyalist” kimliği üzerinde yaşanan tartışmalara değindi (AP)

Amerikalı dilbilimci ve tarihçi Noam Chomsky, Tribune dergisine verdiği röportajda, 2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların aday adayı Bernie Sanders’ı bekleyen zorluklara ve Amerikan sermayedar sınıfının sosyal demokrat reformlara neden direndiğine değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokratların adaylık yarışını kazanması halinde Bernie Sanders’ın herkes için sağlık reformu (Medicare) gibi vaatlerini yerine getirip getirmeyeceği sorusu üzerine Chomsky, “Eğer diyelim ki öyle oldu, o halde göz önünde bulundurmak gereken çok faktör olacak. Onlardan biri Kongre’nin karakteri. Sanders’ın Kongre’de yanında olacak önemli çoğunluğa sahip olması da büyük bir ‘eğer’ demek. Hayal etmesi güç olsa da öyle farz edelim. Böyle bir durumda birçok şey, Sanders’ın ilham verdiği halk hareketlerinin karakter, enerji ve taahhüdüne bağlı olacak ve Sanders’ı zafere taşıyacak olan da bu varsayımlardır. Baskıyı yüksek tutmaya devam ederlerse bir şeyler olabilir” dedi.

Kampanyaları sırasında eski ABD başkanlarından Franklin Roosevelt’in II. Dünya Savaşı sonrası gündeme getirdiği Yeni Anlaşma’ya (New Deal) göndermede bulunan Sanders, bunun bir diğer uyarlaması olan Yeşil Yeni Anlaşma’yı (Green New Deal) savunuyor.

Konuşmasında bu konuya da değinen Chomsky, Sanders meselesinde halk aktivizminin tarihi öncülüğünden, yani örgütlü bir işçi hareketinden yoksun kalındığını belirtirken, “1930’lardaki Yeni Anlaşma’ya bakarsanız epey önemli reformların çokça bastıran militan ve canlı bir işçi hareketiyle elde edildiğini görürsünüz” diye ekledi.

İşçi hareketinin Ronald Reagan ve Margaret Thatcher’dan sonra ABD ve Britanya’da neoliberal saldırıyla fena halde püskürtüldüğünü kaydeden Chomsky, “Son yıllarda gelişen çok önemli diğer halk hareketlerinin bu boşluğu doldurup dolduramayacağına dair de bir soru var. Bence bunlar bir şeyleri başarmak için gerekli olabilecek faktörler. Ne var ki kümelenmiş sermayenin güçlü bir şekilde direneceğinden emin olabiliriz” diye konuştu.
 


Röportajının devamında Bernie Sanders’ın “sosyalist” kimliği üzerinde yaşanan tartışmaları hatırlatan Chomsky, “Nasıl olur da bir sosyalist başkanımız olur?” şeklindeki itirazlarla ilgili şunları söyledi:

Esasında Sanders diğer birçok toplumda ılımlı bir sosyal demokrat olarak nitelendirilir. Öteki toplumlarda ‘sosyalist’ kelimesi lanetli bir kelime değildir, insanlar kendilerini sosyalist, hatta komünist diye tanımlar. ABD’ye gelince, burada 1917’ye kadar uzanan büyük bir propagandaya bağlı damgalama var. Sosyalizm ve komünizm kavramlarını şeytan gibi göstermeye yönelik muazzam propaganda çabaları bir kez daha epey ABD’ye özgü bir vaziyette. Ilımlı Yeni Anlaşma tarzı sosyal demokrat reformları hayata geçirmek için bile bir engel var.

Chomsky, ABD’de Ticaret Odası ve diğer ticaret kuruluşlarının “acı bir sınıf savaşı” verdiğini vurgularken, “Mesela Amerikan Yasama Borsası Konseyi (ALEC), hemen hemen tüm iş yelpazesinden destek alan önemli bir iş temelli kurum. Şu anda herhangi bir reform yasasını geçirmeyi imkansız hale getirmek için ciddi bir sınıf savaşı veriyorlar” diye devam etti.

Öte yandan Demokrat adaya yönelik medya baskısından da bahseden Chomsky, “Sanders’ın medyanın her kesiminde fazlasıyla ve alenen karalanmasının nedeni pek de politikalarıyla ilgili değil. Sebep, Sanders’ın her 4 yılda bir sadece bir düğmeye basmakla kalmayan, aynı zamanda değişikliklere ulaşmak ve başarı elde etmek için sürekli baskı yapan kitlesel bir halk hareketine ilham vermesi. Bu, sermayedar sınıfı için korkutucu. Halka biçilen rol, pasif seyirci olmak ve müdahale etmemek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sanders’ın Demokrat başkan adaylığı yarışını Hillary Clinton karşısında kaybettiği bir önceki seçim sürecinde yaşananları da hatırlatan Chomsky, “2016’da medya desteği, iş dünyası desteği ve zenginlerden hiçbir finansman olmadan yalnızca halk gücüyle Sanders Demokrat Parti adaylığını neredeyse kazanıyordu. Parti dalavereleri olmasaydı muhtemelen kazandırdı da. Sonuçta ülkenin en çok rağbet gören siyasi figürü oldu. İşte tam da bu nedenle müesses nizam ondan bu kadar korkuyor” dedi.

 

Tribune

DAHA FAZLA HABER OKU