Demokratlar'ın Trump'a karşı tek seçeneği var: Sahaya inmek

Başkanlık adaylığı yarışı sona erdiğinde, partinin halihazırda yapılmış tüm kampanyalardan yararlanabileceğinden emin olması gerekir

ABD'de başkanlık seçimi 3 Kasım 2020'de yapılacak (Reuters)

Senato'daki Demokratlar'ın lideri Chuck Schumer, öyle görünüyor ki, azil davasından son bir taviz çıkarmayı başardı: Donald Trump'ı aklaması beklenen son oylama çarşamba günü yapılacak. ( Azil süreci, 5 Şubat Çarşamba günü Senato'da yapılan son oylamayla sona erdi. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu oylamada Trump aklandı. -ed.n.)

Bu, başkanın, salı gecesi yapılacak ulusa sesleniş konuşmasını dava sürecinin Demokratların istediğinden çok daha az sürdüğü ve kendisinin azledilmesiyle sonuçlanmadığı konusunda böbürlenmek için kullanamayacağı anlamına geliyor. Tek mesele şu ki bu oylama, Demokratların başkan adayını seçmedeki ilk adımı olan pazartesi günkü Iowa önseçimini gölgede bırakabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak gerçek şu ki, Demokratlar Iowa'dan ne çıkacağına odaklanmalı. Ve illaki kazananı kast etmiyorum. Söz konusu Trump'ı devirmek olduğunda, artık bunu yapmanın tek net yolu sandıktan geçiyor. Bunu başarmak için de etkileyici bir seçim sahası oyunu gerekiyor: Kapı kapı dolaşacak, zihinleri değiştirmeye ve seçim gününde seçmenleri sandığa götürmeye yardımcı olacak bir gönüllüler ve aktivistler ağı.

Bu, Kongre'nin zihinleri değiştirmekte artık söz sahibi olamayacağı anlamına gelmiyor. Eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ı Temsilciler Meclisi'nin karşısında Ukrayna meselesi ve Trump'la ne tartıştığı hakkında ifade vermeye çağırmak hâlâ kamuoyu ibresinin yönünü değiştirmeye yarayabilir. Daha geniş ölçekli azil sürecinin dışında olsa bile. Ancak son birkaç ayın bize gösterdiği, azil davası sürecinin kamuoyu anketleri üzerinde bir etkisi olsa da kararsızların görüşlerini değiştirmenin asıl yolunun sahaya inmekten geçtiğidir.

Trump ve ekibi, kasımdaki seçimde neye ihtiyaçları olduğunu biliyorlar. 2016'da neye sahiplerse ona ihtiyaçları var. Başkan, Twitter, televizyon veya mitingler aracılığıyla destekçilerini iyice ateşliyor çünkü anketlerde 4 yıl önceki sayıları yakalarsa Beyaz Saray'daki koltuğunu koruma konusunda ciddi şansa sahip olur. Trump'ın daha fazla zorlamaya ihtiyacı yok, nitekim bunun için pek az girişimde bulundu. Mutlu bir taban, kasımda Trump'ı mutlu etmeli.

Daha fazla zorlaması, kararsızları harekete geçirmesi ve kendilerinin de maksimum katılım sağlayabileceğinden emin olması gerekenler Demokratlar. Başkan adaylığı için Demokratlar'ın sahasının büyüklüğü göz önüne alındığında, tüm önde gelen isimler (Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Pete Buttigieg) güçlü oldukları veya iyi bir sonuca ihtiyaç duydukları eyaletlerde iyi operasyonlar oluşturmak için büyük çaba harcadı. Örneğin, Buttigieg'nin ekibinin Iowa'da yaklaşık 5 bin 500 bölge lideri eğittiği söylenirken Sanders da imrenilecek bir ağ oluşturdu.
 

 

Adaylık yarışı sona erdiğinde, bir bütün olarak Demokrat Parti, bu bireysel saha oyunlarının doğru bir şekilde kullanılmasını sağlamak zorunda; özellikle de adaylık süreci başabaş ve uzun süreli bir mücadeleye dönüşürse. Geçmişteki ve şimdiki bazı adaylar, operasyonlarını nihai adaya yardım etmeye yönelteceklerini açıkça belirtti. Bu şans önemsiz kavgalarla boşa harcanmamalı. Aday kim olursa olsun partinin tüm kanatlarının bir araya gelmesine ihtiyacı olacak. Kimse Donald Trump'ı yenmenin daha büyük hedef olduğunu unutmamalı.

Trump görevdeki bir kişinin tüm avantajlarına sahip. Kiminle konuştuğunu ve onlardan nasıl oy alacağını biliyor ve her zaman dikkat çekmesini sağlayacak bir Twitter/medya profili. Demokratlar kazanmak istiyorsa, Trump'ın başkanlığının hemen hemen büyük kısmında yüzde 40'ların ortasının üzerine çıkmayı reddeden rakamla oy aldığını hatırlamaları gerekiyor. Kazanılacak kararsızlar var.

Demokratlar, incitecek şekilde kısa kesilen büyük argümanlarını azil süreciyle kurmaya çalıştı. Ancak başkanlık adayları ve aktivist gruplar aracılığıyla iyi bir saha oyununun yapı taşları şimdiden yerleştirilir ve kasıma kadar yerinde tutulursa, Demokratlar'ın Beyaz Saray'ı da almak için ciddi bir şansları olur.

 

 

Chris Stevenson'un sayfa tasarımı nedeniyle kısalttığımız başlığının tam hali şu şekilde: Trump'tan kurtulmak istiyorlarsa Demokratlar'ın tek gerçek seçeneği var: Seçimde sahaya inmek

https://www.independent.co.uk/voices/

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU