Suriye Parlamentosu, Ermeni tehcirini “soykırım” olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti

Suriye yönetimi, İdlib’deki gerginlik nedeniyle 1915 Ermeni olaylarını gündeme getirdi. Suriye Parlamentosu, 1915’te yaşanan ve tarihi kayıtlara “tehcir” olarak geçen Ermeni olaylarını “soykırım” olarak kabul edilen bir tasarıyı kabul etti

Fotoğraf: Reuters / SANA

Suriye Parlamentosu, 1915 Ermeni tehcirini, “soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Ermenistan'daki devlet haber ajansı Armenpress, Suriye'de görev yapan gazeteci Sarkis Kassargian'a dayandırdığı haberinde, Suriye Parlamentosunun 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ve kınayan tasarıyı kabul ettiğini duyurdu.

Parlamento Sekreteri Rami Saleh, görüşüne yer verilen haberde “her ne kadar daha önce Ermeni soykırımı kurbanlarının hatıralarına saygılarını sunduklarını hatırlatsa da bu tasarısının kabul edilmesinin gerekli olduğunu vurguladı” ifadeleri yer aldı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA da bu yönde bir kararın alındığına duyurdu.

SANA’nın aktardığı karar metninde ise şu ifadeler yer aldı:

Suriye Cumhuriyeti Halk Meclisi 21. yüzyılın başlarında Osmanlı devleti eliyle toplu Ermeni soykırımını, bunun inkar edilmesini, tarihi gerçeklerin üstünün örtülmeye çalışılmasını kınamakta, bu eylemin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu doğrulamaktadır.

Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki   

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye Parlamentosu'nun kararına tepki gösterdi.

“Suriye Rejimi Parlamentosunda bugün alınan 1915 olaylarını sözde soykırım olarak tanıma kararı başlı başına bir ibret vesikasıdır. Kendi halkına yıllardır çoluk çocuk demeden her türlü katliamı uygulayan, milyonlarca kişiyi yerinden eden ve kimyasal silah kullanmadaki mahareti iyi bilinen bir rejimin ikiyüzlülüğünün fotoğrafıdır” diyen Aksoy şunları kaydetti:  

Bu rejimin neden olduğu insani dram hala devam etmekte, tarihin en vahim felaketlerinden biri sınırımızda yaşanmaktadır. Bu mesnetsiz iddiaların uluslararası meşruiyetini kaybetmiş zalim bir rejim tarafından öne sürülmesi ise, iddiaların arkasında yatan çarpık zihniyetin açık bir göstergesidir.                          

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU