Gelecek Partisi'nden İdlib açıklaması: Türkiye, Rusya’ya verdiği tavizlerin karşılığında 4 şehit aldı

Dış politikayla ilgili basın toplantısı yapan Gelecek Partisi'ne göre Türkiye Rusya'ya verdiği tavizlerin karşılığını alamayarak ihanete uğradı

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Dış İlişkiler Başkanı Ümit Yardım ve Politika İzleme Kurulu Dış Politika Başkanı Kani Torun, bugün dış politikayla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Partinin Ankara Beysukent'teki ofisinde yapılan toplantıda eski bir büyükelçi olan Torun, Türkiye’nin son 3 yıldır Rusya ile tek yönlü bir ilişki geliştirdiğini ve dış politikada diğer aktörleri tamamen devre dışı bıraktığını söyleyerek, “Rusya geldiğimiz noktada Türkiye’yi dipte yalnız bırakıp Suriye rejiminin Türk askerine saldırmasına göz yummuştur” dedi.

"Türkiye bütün güçlerle eşit şekilde ilişki kurmalı"

Rusya’nın Soçi ve Astana mutabakatlarına uymadığının altını çizen Torun, “Türkiye, uğruna NATO ittifakıyla bozuşmayı göze aldığı S-400’leri almasına rağmen Rusya’dan bugün geldiğimiz noktada aldığı şey ihanet duygusudur. Türkiye, dış politikada bütün tarafları gözetecek şekilde adım atmalıdır. Türkiye, dış politikada stratejik olarak bir otonomi sahibi olmak istiyorsa bu batı ittifakından kopup bir başka gücün kontrolüne girerek değil, bütün güçlerle eşit düzeyde iletişim kurarak bir anlamda kendi otonomisini muhafaza ederek olur” ifadelerini kullandı.

"Tavizlerin karşılığı 4 şehit"

“Türkiye yalnızca S-400’ler değil, anlaşmada olmadığı halde Akkuyu’da milyarlarca dolar vergi indirimleri ve daha başka bir çok konuda taviz verdi ve karşılığında bugün aldığı, maalesef 4 tane şehidimiz var” diyen Torun, Türkiye’nin gerçekçi politikalar gütmesi ve yeni açılımlarda bulunması gerektiğini kaydetti.

"İdlib bir beka konusuna dönüşmeye başladı"

Partinin Dış İlişkiler Başkanı Ümit Yardım ise Suriye nüfusunun 4 milyonunun İdlib’e sıkıştığını belirtti.

“4 milyon insan topyekun terörist ilan edildi ve sürekli olarak hava ve kara saldırılarında her hafta ortalama yüzlerce insan ölüyor. Süreç bu şekilde giderse ülkemizin sınırına yığılacak insanlar konusu, oldukça vahimdir. Bu konu bir beka konusu haline dönüşmeye başladı” diyen Yardım şunları söyledi:

Her bir ateşkes ilanının son tahlilde sadece ve sadece rejim güçlerinin lehine olduğunu ve onlara alan kazandırma sonucu doğurduğunu görüyoruz. Geldiğimiz noktada rejim güçleri önemli kazanımlar sağlamıştır. Suriye rejimine karşı bizim tutumumuz net, aynı şekilde İran ve Rusya’nın durumu da net. Rejimin saldırılarının arkasında sadece rejimin olmadığını hepimiz net bir şekilde biliyoruz. Artık bazı konularda soruları açık sormanın, Moskova’ya, Tahran’a açık mesajlar göndermenin vakti geldi ve geçti.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU