Japonya, ABD-İran geriliminin tırmandığı Ortadoğu’ya destroyer gönderdi

Başbakan Abe bölgede artan tansiyonun düşmesi için geçen yıl bir dizi ziyarette bulunmuştu

Japonlar, donanmaya bağlı Takanami gemisini bayraklarla uğurladı (AFP)

Japon donanması, eşine ender rastlanan denizaşırı bir misyonun parçası olarak Ortadoğu’ya destroyer yolladı.

AFP’nin haberine göre başkent Tokyo’nun güneyindeki Yokosuka donanma üssünde bulunan Takanami adlı gemi, Umman Körfezi, Umman Denizi’nin kuzey bölümleri ve Aden Körfezi’nin bazı kısımlarında bilgi toplama amaçlı görev için yola çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Şinzo Abe, 4 bin 650 ton ağırlığındaki geminin ayrılışı sırasında mürettebata hitaben yaptığı konuşmada “Japonya’yla ilgili gemilerin güvenliğini garanti altına almak hükümetimiz için önemli bir vazifedir” dedi.

Japonya, ABD öncülüğünde bölgedeki gemi rotalarını korumak için oluşturulan programa daha önce katılmama kararı almıştı.

Enerji kaynakları açısından fakir sayılan, dünyanın üçüncü büyük ülkesi Japonya’nın kaynak zengini Ortadoğu’dan gelen enerjiye bel bağladığından İran dahil bölgedeki ülkelerle yakın ilişkiler yürüttüğü belirtiliyor.

Japon lider Abe, Washingon-Tahran hattında artan gerilimi yatıştırmak için geçen yıl İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dahil Ortadoğu’da birçok liderle görüşmeler yapmıştı.

Yola çıkan destroyerin aynı misyonun parçası olarak bölgede faaliyet gösteren iki Japon gözetim devriye uçağına eşlik etmesi bekleniyor.

 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU