Macron’dan Erdoğan’a: Libya konusunda verdiği sözü tutmadı

Fransa Cumhurbaşkanı: Son günlerde, Türk gemilerinin Libya topraklarına gelen Suriyeli paralı askerlere eşlik ettiğini görüyoruz

Fotoğraf: Reuters

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Libya konusunda verdiği sözü tutmadığını” söyledi.

Elysee Sarayı'nda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'i ağırlayan Macron, Libya'daki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu:

Son günlerde, Türk gemilerinin Libya topraklarına gelen Suriyeli paralı askerlere eşlik ettiğini görüyoruz. Bu, Berlin'deki konferansta Erdoğan'ın verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali anlamına, verilen sözlerin tutulmadığı anlamına geliyor.

Macron, "Bu verilen sözü tutmamaktır, bu Libya'nın egemenliğine bir saldırıdır, bu tüm Avrupalıların ve Sahel Bölgesi'nde yaşayanların güvenliklerine bir saldırıdır. Bunu burada vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.3

Türkiye’den Macron’un açıklamalarına tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Macron’un gerçek dışı iddialarla gündem oluşturmaya çalıştığını ifade eden açıklamasında şunları kaydetti:

Fransa’nın da aralarında bulunduğu ülkelerin verdiği askeri destekle Hafter’in meşru hükümete yönelik sürdürdüğü saldırılar, Libya’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik en ciddi tehdittir. Fransa Cumhurbaşkanı’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden teröristleri de pek çok kez Saray’da ağırladığı gayet iyi bilinmektedir.

Berlin Konferansı’nda alınan ve siyasi sürecin başlatılmasını da sağlayacak temel karar, kalıcı ateşkesin bir an evvel sağlanmasıdır. Fransa, Konferans kararlarının uygulanmasına katkıda bulunmak istiyorsa, öncelikle Hafter’e verdiği desteği sonlandırmalıdır.

Afrika’daki karanlık mazisi iyi bilinen ve Cezayir’de gerçekleştirdiği katliamın acıları hafızalarda hala taze olan Fransa’dan beklenen, Türkiye’yi suçlamak yerine, Libya’da istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik olumlu bir rol üstlenmesidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Ocak’ta Libya konulu barış konferansına katılmak üzere Berlin’e gitmişti.

Konferansa Türkiye, Rusya, Çin, Mısır, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kongo Cumhuriyeti ile BM, Avrupa Birliği, Afrika ve Arap Birliği katılmıştı.

Konferansın ardından yayınlanan bildirgede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, ateşkesi ihlal edenlere yaptırım uygulanması çağrısı yapılmıştı:

Tüm aktörlere, ihtilafı daha da şiddetlendirecek ya da BM Güvenlik Konseyi silah ambargosuna, ateşkese uymayan eylemlerden kaçınma çağrısı yapıyoruz. Buna askeri yetkinliklere mali destek verilmesi ve paralı asker temin edilmesi dahil.

Erdoğan: Onlar orada eğitim yapıyor

Erdoğan konferansın ardından yaptığı açıklamada kendisine en çok "Bundan sonra buraya askeri güç gönderecek misiniz?" sorusunun yöneltildiğini söylemiş, kendi cevabını da şöyle aktarmıştı:

"Bizim de onlara verdiğimiz cevap şu oldu: 'Biz buraya şu anda askeri güç göndermiyoruz. Biz sadece eğitmen olarak, eğitici olarak buraya bir kadro gönderdik, o kadar. Bunlar da orada eğitim yapıyor. Ama öbür tarafta Wagner burada 2 bin 500 güvenlik gücü var. Onları niçin masaya yatırmıyorsunuz?' Böyle söyleyince ona da bir şey diyemiyorlar.

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU