Erdoğan: Libya’da barış olacaksa Hafter durdurulmalı

Erdoğan, Hafter’in hem Berlin hem de Moskova’daki görüşmelerden kaçtığını söyledi

Fotoğraf: İHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’daki son gelişmeleri değerlendirirken "Hem Moskova'dan hem Berlin'den kaçan Hafter ateşkesi ihlal ediyor. Libya'da barış olacaksa Hafter'in durdurulması gerekiyor” dedi.

Erdoğan, Cezayir'e gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından Gambiya'ya geçerken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Erdoğan, “Hafter'in (Libya'da) çok çirkin girişimleri var ve biz de bunların takipçisiyiz. Gereği neyse sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremle ilgili de konuşan Erdoğan, “Depremden zarar gören KOBİ'lerimiz anlaşmalı bankalarda 100 bin TL'ye kadar bir yıl ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz kredi kullanabilecek. Son depremle bir şey kazandık. AFAD, Kızılay, Jandarma, Silahlı Kuvvetlerimiz çok ciddi bir koordine içinde mücadeleyi başarılı verdiler” dedi.

Erdoğan, Twitter'dan da bir teşekkür metni yayınladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile yaptığı ortak basın toplantısında Libya konusunda şunları söyledi:

Gerek Berlin süreci gerekse Moskova işinde de Hafter varılan veya hazırlanan metne imza atmamıştır. Aarrac imzasını atmıştır ama Hafter atmamıştır.  Uluslararası toplantılarrn taraflar böyle metinlere imza koymuyorsa burada bir mutabakat sağlanmış denilemez. Berlin süreci geniş katılımlı olmasına rağmen Hafter oteldeki odasından takip etmiştir. Tabi bu 55 maddelik metin BM'ye de gidecek. bir nokta çok önemli Hafter bütün süreçte sürekli kaçmıştır ve en son bu süreçten sonra kendi sözcüsünün şu açıklaması çok manidardır: "Libya'daki süreç namlunun ucundadır." Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok barış diye bir derdi yok. Hafter'in yanındakiler ise başta kendisi olmak üzere lejyonerdir. Arkasındaki Abu Dabi yönetimidir. Ve şu anda da tabi Hafter bu lejyonerlerin ile beraber Sudan'dan 5 bin asker aracı olarak buraya gelmiştir. Temennimiz odur ki Libya biran önce barışa kavuşur. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU