HDP'den yardım kamyonlarının Elazığ'a sokulmaması ile ilgili açıklama

HDP’li Ergani Belediyesi'nin depremzedelere gönderdiği 2 kamyon yardım malzemesinin kente girişine izin verilmemesinin ardından bir açıklama yayınlandı

Fotoğraf: Twitter

Diyarbakır’a bağlı Ergani Belediyesi’nin, 6,8 büyüklüğündeki deprem ile sarsılan Elazığ’a ulaştırmaya çalıştığı iki kamyon yardım malzemesinin kente girişi Elazığ Valiliği tarafından engellendi.

İçinde gıda, çocuk bezi, kadın pedi, el feneri, ekmek, su gibi birçok malzemenin olduğu kamyonları durduran polis, AFAD ekiplerinin yardımları dışında yardım kabul edilemeyeceğini söyledi ve kamyonları geri gönderdi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımları ise iktidar tarafından açıkça engellenmektedir” ifadelerini kullandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla engellediklerini söyleyen HDP, açıklamasına şöyle devam etti: 

Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir. 

Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir. 

Partimizin, belediyelerimizin, il ve ilçe örgütlerimizin topladığı battaniye, çadır, kuru gıda gibi yardımların bulunduğu araçların yolu Emniyet güçlerince kesilmekte, kamyonlar geri gönderilmektedir. Şu saat itibariyle partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatı sebebiyle depremzedelere ulaştırılamamaktadır. 

Bölgedeki yurttaşlar ise 2 gündür bölgede inceleme yapan heyetlerimize, yardım dağıtımının AKP il ve ilçe başkanlarının kontrolünde olduğunu, bu konuda tarafgir davranıldığını söylemektedir. Heyetlerimiz  yardım ulaşmayan onlarca köy, binlerce insan olduğunu tespit etmiştir. 

Bu tür doğal afetlerin ardından, hele de kış koşulları hüküm sürüyorsa, yardımların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu konunun önemi geçmiş deprem tecrübeleriyle de ortadadır. 

Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, “bir elin verdiğini diğer el görmez” ilkesiyle dağıtıyoruz. 

İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiç bir açıklaması yoktur ve olamaz. 

Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçlarının önünde tutmaktadır.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU