AFP, Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyacak Özgürlük Filosu'nu yazdı

"İsrailli yetkililer gemilerin yolculuğunun süresiz ertelenmesini istiyor"

Basın toplantısının ardından Tuzla tersanesinde demirli gemilere yardım malzemeleri yüklendi (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyacak Özgürlük Filosu Koalisyonu'nu yazdı.

Ajansın dün yayımladığı haberde, İstanbul'un Tuzla ilçesinden hareket edecek gemilerin "savaştan zarar gören Gazze sakinlerine çok ihtiyaç duydukları yardımların ulaşmasını sağlayacağı" belirtildi.

Aralarında Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) da yer aldığı 12 uluslararası sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu koalisyonun dünkü basın toplantısında, gemilerin hareket tarihinin en kısa sürede açıklanacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP ise Tuzla tershanesindeki gemilerin "Türk hükümetinden yeşil ışık beklediğini" aktardı.

ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, İspanya, Norveç ve Malezya gibi ülkelerden gelen en az 280 aktivist, Gazzelilere 5 bin tonluk gıda, tıbbi malzeme ve temiz su ulaştıracak.

Yaklaşık 30 ülkeden harekete katılan eylemciler, üç gemiyle İsrail'in ağır bombardımanı altındaki Gazze kıyılarına ulaşmayı planlıyor. 

Aktivistler arasında yer alan Malezyalı jinekolog Fauziah Mohd Hasan, Gazze'de 50 bin hamile kadın olduğunu ve bu kişilerin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Us Boat to Gaza adlı STK'den Huwaida Araf, "İsrail'in Gazze'ye deniz yoluyla uyguladığı yasadışı ambargoyu yıkmaya çalışıyoruz" dedi. 
 

ann wright.jpg

ABD Kara Kuvvetleri'nden emekli Ann Wright, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda farklı pozisyonlarda çalışmış fakat Irak Savaşı planlarını protesto ederek 2002'de istifasını vermişti (​​​​​​​AFP)


Aynı STK'den yardım kampanyasına katılan Ann Wright da şunları söyledi: 

Gazze'nin işgali yasadışıdır. Buradaki insanların toplu şekilde cezalandırılması bir savaş suçudur. Gazze'deki kardeşlerimize çok ihtiyaç duydukları yardımları ulaştırabilmek için uluslararası kamuoyundan güvenliğimizi sağlamalarını talep ediyoruz.

Wright, İHH ve Özgür Gazze Hareketi'nin Mayıs 2010'da organize ettiği Gazze'ye yardım projesine de katılmıştı. 

İsrail ordusu, Tel Aviv yönetiminin ambargosunu delerek Gazze'ye yardım ulaştırmaya çalışan 8 gemiye operasyon düzenlemişti. Mavi Marmara saldırısı diye bilinen olayda çıkan çatışmalarda 10 aktivist öldürülürken 10 askerin de yaralandığı bildirilmişti. 

AFP, olayın ardından İsrail-Türkiye ilişkilerinin koptuğunu ve karşılıklı diplomatik diyaloğun tam olarak ancak Ağustos 2022'de tekrar tesis edildiğini hatırlattı. 
 


Diğer yandan İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, Tel Aviv yönetiminin gemilerin kalkışına hazırlandığını yazdı. 

Mavi Marmara olayının ardından İsrail'in İHH'yı terör örgütü listesine aldığının hatırlatıldığı haberde şu ifadelere yer verildi: 

Mavi Marmara olayından sonra İsrail ve Türkiye arasında yaşanan diplomatik kriz ancak 2016'da İsrail'in kurbanların ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemeyi ve Türk yardımlarının Gazze'ye girmesine izin vermeyi kabul etmesi, bunun karşılığında da Türkiye'nin hiçbir İsrail yurttaşını olaydan cezai veya mali olarak sorumlu tutmamayı kabul etmesiyle çözülebildi.

Ayrıca İsrailli Kanal 12'nin perşembe günkü haberinde, kimliğini paylaşmayan İsrailli yetkililerin, "filonun yola çıkışının süresiz olarak ertelenmesini istediği" aktarılmıştı.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU