Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail'in başı dertte"

Gazze savaşının 198. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: Kommersant

Gazze savaşının 198. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 20 Nisan Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail'in başı dertte

Dünya medyası İran'ın merkezinde insansız hava araçlarının düşürüldüğünü ve patlamalar yaşandığını bildirdi ve bunun İsrail'in vadettiği yanıt olduğunu öne sürdü

Perşembeyi cumaya bağlayan gece İran'ın merkez eyaletlerine hava saldırıları düzenlendi. İsrail'in sorumluluk üstlenmemesine rağmen olayın 14 Nisan'da İran'ın geniş çaplı hava saldırısına maruz kalmış Yahudi devletinin verdiği bir yanıt olduğundan kuşkulanan az insan çıkar. Ama Devrim Muhafızlarına bağlı İran haber kurumları sanki olaya özel önem verilmemesi gerektiğine işaret edercesine saldırının İran hava taarruzundan savunma sistemlerince yakalanan ufak dronlarla yapıldığını açıkladılar. Hem Tahran hem de İsrail ile telefonda görüşen Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail tarafına "İran'ın gerilimin yükselmesini istemediğini" açık şekilde ifade etti.

18 Nisan'ı 19 Nisan'a bağlayan gece İran'ın merkez kısmındaki kalabalık İsfahan kentinde yaşananlara ilişkin ne İran ne de İsrail resmî açıklamalar yapıyor. Buradaki Natanza kasabasında nükleer merkez, Zerdencan'dan uranyum zenginleştirme merkezi ve aynı zamanda silah fabrikaları ve Şekari'de kocaman askeri üs yerleşiyor.

Dronlar nereden geldi?

Berlin Dış Politika Merkezi (SVP Berlin) araştırmacısı Prof. Dr. Hamid Rıza Azizi kendi X sayfasında dronlarla saldırının hedefinin her şeyden önce, İsfahan yakınlarındaki Şekari hava üssü olabileceğini yazdı. O üste İran'ın, daha İslam devrimine kadar (1978-1979) ABD'den aldığı F-14 Tomcat uçakları bulunuyor. Ayrıcai, uzman dronların İran'a komşu devletler olan Azerbaycan veya Irak'tan gönderilebileceğini de ifade etti.

Saldırı için İsrail'in Azerbaycan'ı kullanabileceği versiyonuna destek olarak uzman, İsfahan'da yaşanmış olayla aynı zamanda İran hava taarruzundan savunma sistemlerinin İran-Azerbaycan sınırına yakın Tebriz'de de devreye sokulmasını gösteriyor.

Ancak ABD'deki Clemson Üniversitesi öğretim görevlisi, İran uzmanı Prof. Dr. Araş Azizi, Bakü için aşırı rizikolu olabileceğinden dronların Azerbaycan'dan fırlatılması versiyonunu kabul etmiyor. Hatta dronlar Irak'tan fırlatıldıysa bile bu, muhtemelen Bağdat merkezi hükümetinden habersiz yapıldı.

Saldırının düzenlendiği hava askeri üssü İsfahan vilayetindeki önemli nükleer tesislerin havadan savunulması bakımından anahtar role sahip. İsrail'in, İran'ı kendi yetenekleri konusunda uyardığı kanısındayım" diye İran uzmanı Kommersant'a açıklama yaptı.


İzvestiya:
 

 

İran Dışişleri Bakanı, İsfahan semalarında vurulan dronları "çocuk oyuncakları"na benzetti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, 19 Nisan sabahı İsfahan vilayetinde gerçekleşen dron saldırısını İsrail'in yaptığını kabul etmeyerek dronları "çocuk oyuncakları"na benzetti.

Abdullahiyan, NBC kanalına demecinde "Dün gece yaşanan olay bir saldırı değil. Bu, dronlara değil de çocuklarımızın oynadığı oyuncaklara daha çok benziyordu" dedi.


Детали (Detaylar):
 

 

Refah'a saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti

İsrail Askeri Hava Kuvvetlerinin 19 Nisan'ı 20 Nisan'a bağlayan gece Gazze Şeridi'ndeki Filistin kenti Refah'a düzenlediği hava saldırısında en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Filistin kaynakları, uçakların o bölgede yerleşen Hamas mevzilerine saldırdığını belirtti.
 

 

Irak'ta İran destekli üstteki gizemli patlamalar: İsrail ve ABD alakalarının olduğunu yalanlıyor

Cumayı cumartesiye bağlayan 20 Nisan gecesinde Irak'taki İran yanlısı milis güçlerinin askeri üssünü etkilemesi sonucunda en az üç kişi yaralandı. CNN'e konuşan yerel güvenlik güçlerinin bir elemanı olayla ilgili açıklama yaptı. Al Arabiya kanalı bir kişinin öldüğünü de haber verdi.

Patlamalar Bağdat'ın güneyindeki Babil vilayetinde konuşlanmış ve İran şemsiyesi altında bulunan Haşd-i Şabi örgütünün üssünde gerçekleşti.

Ülkedeki diğer İran yanlısı gruplardan farklı olarak bu, İran'a sempati besleyen yerel yönetimle yakın ilişki içindeki Şii askeri grup sayılıyor.

ABD Merkez Komutanlığı, ABD'li ve İsrailli görevliler kendi ülkelerinin bu saldırıyla ilişkisinin olabileceği ihtimalini reddediyorlar. Saldırının arkasında kimin durduğu şimdiye kadar açıklığa kavuşmadı.

  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU