Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

43. İstanbul Film Festivali yarın başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 43. kez düzenlenen "İstanbul Film Festivali", 17-28 Nisan'da sinemaseverlerle buluşacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) gerçekleştirilen festivalin açılış programında konuşan Festival Direktörü Kerem Ayan, 43. kez izleyicilerle bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Ayan, festivalin kapanış töreninde dünya sinemasının usta yönetmenlerinden Wim Wenders ve Japon aktör Koji Yakusho'ya onur ödülü vereceklerini söyledi. Ayan, 43 yıl önce festivalin ilk gösterimini Şişli'deki Konak Sineması'nda yaptıklarını belirterek, o günden bu yana Beyoğlu, Şişli ve Kadıköy'de film gösterimi gerçekleştirmeye devam ettiklerini kaydetti. Açılış töreninde ayrıca bu yılki Sinema Onur Ödülleri yönetmen ve senarist Engin Ayça ile oyuncu Meral Orhonsay'a verildi.

Açılışın ardından Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan aksiyon komedi türündeki "Hit Man" filmi gösterildi. 43. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 132 uzun metrajlı ve 12 kısa filmden oluşan zengin bir program sunuyor. Festival, 12 gün boyunca film gösterimlerinin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinliklerle sinemaseverleri buluşturacak. Festival programına film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.


Miçotakis'ten 'Ege ve İyon denizinde deniz parkı' konusunda yeni açıklama

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, biri Ege'de, diğeri İyon Denizi'nde olmak üzere iki büyük deniz parkı ilan edeceklerini yineledi. Atina'da düzenlenen, deniz ekonomisi, iklim krizi, sürdürülebilir balıkçılık, deniz kirliliği gibi konuları ele alan bir konferansta konuşan Miçotakis, çevre ve denizlerin korunmasının önemine değindi. Miçotakis, "Biri Ege'de, diğeri İyon Denizi'nde olmak üzere iki yeni büyük milli deniz parkı yapacağız." diye konuştu. Bu parkların, Yunanistan'ın koruma altındaki deniz alanlarını yüzde 80 artıracağını ve Yunanistan'ın kara sularının üçte birini oluşturacağını ifade eden Miçotakis, deniz parklarında 2026'ya kadar ve koruma altındaki tüm deniz alanlarında 2030'a kadar trollerle avlanmanın yasaklanacağını kaydetti.


Kosova, Avrupa Konseyi yolunda: AKPM tavsiye raporunu onayladı

 Merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kosova'nın Konseye "ön koşulsuz" tam üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu onayladı. AKPM Genel Kurulu'nda Kosova'nın Konseye üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu görüşüldü. Rapor, 29 "hayır" oyuna karşı, 131 "evet" oyuyla kabul edildi. 11 parlamenter ise çekimser oy kullandı. Kosova'nın Konseye üyelik başvurusunun AKPM Genel Kurul oylamasından geçmesiyle Kosova'nın Konseye üyeliğiyle ilgili son sözü mayısta toplanacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek. Genel Kurulda konuşan Kosova milletvekili Arben Gashi, ülkesinin, uluslararası toplumun bünyesinde yerini almak istediğini söyledi.


Fed Başkanı Powell'dan faiz oranlarına ilişkin açıklama: Uzun süre yüksek kalabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti. Powell, Kanada Ekonomisi Washington Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin geçen yılki performansının "oldukça güçlü" olduğunu anımsattı. Artan arzın güçlü büyümeyi, harcamaları ve istihdamı desteklemesi ve enflasyondaki kayda değer düşüş nedeniyle geçen yıl yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme elde ettiklerini dile getiren Powell, "Son veriler, sağlam bir büyüme ve iş gücü piyasasında devam eden güç olduğunu ancak aynı zamanda yüzde 2 enflasyon hedefimize dönüş konusunda bu yıl daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösteriyor." diye konuştu. Powell, iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğine işaret ederek işçilere ve işletmelere yönelik anketlerin, iş gücü piyasasının normalleştiğini gösterdiğini dile getirdi. Fed'in incelediği önemli verilerden biri olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin tahminlere göre mart ayında yıllık bazda şubattaki yüzde 2,8'den çok az değiştiğini belirten Powell, üç ve altı aylık enflasyon ölçümlerinin bu seviyenin üzerinde olduğunu kaydetti.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkede askeri seferberlik şartlarını sıkılaştıran yasayı onayladı. Ukrayna Parlamentosunun internet sitesinde, Zelenskiy'in seferberlik, askerlik kaydı ve askerlik hizmetiyle ilgili bazı konuların iyileştirilmesine yönelik yeni seferberlik yasasını imzaladığı belirtildi. Yasa resmi olarak yayımlandıktan 1 ay sonra yürürlüğe girecek. Ukrayna Parlamentosu, 11 Nisan'da askeri seferberlik şartlarını sıkılaştıran yasa tasarısını kabul etmişti. Yasaya göre, seferberlik sırasında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin her zaman bir askerlik kayıt belgesi taşımaları, bir askerlik sicil ve kayıt bürosu temsilcisinin veya bir polis memurunun talebi üzerine bunu göstermesi gerekecek. Erkekler ayrıca bir sınır geçiş noktasında veya sınır bölgesinde bir sınır görevlisinin talep etmesi halinde askeri kayıt belgesini göstermek zorunda olacak.


CHP'li Gökan Zeybek, tutuklu Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ü ziyaret etti: Gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacak, çok sayıda iddianın çürütüldüğü ekler ortaya konacaktır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya'da Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki kaza soruşturması kapsamında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin, "Avukatlar eliyle asliye ceza mahkemesine gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacaktır. Çok sayıda iddianın çürütüldüğü ekler ortaya konacaktır." dedi. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ü Antalya Cezaevi'nde ziyaret eden Zeybek, cezaevi önünde CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, bazı CHP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla basın açıklaması yaptı.

Başkan Kocagöz'ün haksız yere cezaevinde tutulduğunu öne süren Zeybek, "Hukukta mesnetsiz suç oluşturulamaz. Bir kişinin geçmişte görev yaptığı bir kurumda zaman içinde kendisinin görevde olmadığı dönemde meydana gelen bir kazayla ilgili olarak suçlanması bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir mahkemesinde görülmemiş bir dava örneği oluşturmaktadır. Kendisiyle yaptığımız görüşmeden bazı konularla ilgili bilgileri de aldım. Bugün ve yarın avukatlar eliyle asliye ceza mahkemesine gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacaktır. Çok sayıda iddianın çürütüldüğü ekler ortaya konacaktır." diye konuştu.

Kocagöz'ün yerinin cezaevi değil belediye olduğunu, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Zeybek, şunları kaydetti:

28 Kasım tarihinde görevinden ayrılmış ve o günden sonra kurumla ilişiği kesilmiş olan bir eski yönetim kurulu başkanının bugün Kepez Belediye Başkanı'nın, Kepez Belediyesi'ne bağlı olmayan ANET isimli şirket tarafından işletilen bir teleferikte delilleri karartma ve değişik konularla ilgili sürece müdahale etme gibi bir hakkının ve hukukunun olmadığını buradan belirtmek istiyorum. Yani mahkemenin vermiş olduğu delillerin karartılmasına ilişkin verilen hüküm asla hukuka uygun değildir. Yine mahkemenin verdiği kaçma şüphesini gerekçe göstermesi de Kepez gibi Antalya'nın en büyük ilçesinin seçimle halkın büyük oy farkıyla, teveccühüyle seçilmiş bir belediye başkanına karşı gösterilmiş, gayri ciddi bir yaklaşımdır.


Ezidiler, Laleş'te Çarşema Sor'u kutladı

Ezidiler Çarşema Sor'u kutlamak için dünyanın birçok ülkesinden Duhok iline bağlı Şeyhan ilçesinde yer alan Laleş tapınağında bir araya geldi. Ezidiler, kutsal mekanları Laleş'te mum ve çıra yakarak dua edip ibadetlerini gerçekleştirdi. Ezidiler, Rumi takvime göre Nisan ayının ilk çarşamba gününü yeni yılın başlangıcı olarak görüyor ve kutsal bir bayram olarak kutluyor.


Özgür Özel görevlendirdi: CHP Heyeti, Kobani Davasını takip edecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görevlendirmesiyle Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever Sincan Kampüsü’ndeki duruşmayı takip edecek. 3 yılı aşkın süredir devam eden ve aralarında HDP yöneticilerinin de bulunduğu 108 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davanın yarınki duruşmasında kararın açıklanması bekleniyordu. Ancak mahkeme heyeti, SEGBİS kayıtlarının çözümünün tamamlanmamasını gerekçe göstererek kararın açıklanmamasına karar verdi.


İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Israel Hayom gazetesine yaptığı açıklamada, "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil. Seçtiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz ve buna ilişkin herhangi bir söz gereksiz." ifadelerini kullandı. İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının "başarısız" olduğunu kaydeden Hagari, "Bu (İran saldırısı), İsrail'in savunma sanayisinde yıllar içinde biriktirdiği yetenekler sayesinde engellendi. Dünyanın çok şey öğreneceği tarihi bir hava savunma savaşı sayesinde durduruldu." diye konuştu. Hagari, "Ayrıca çok büyük bir şey oldu: ABD, İngiltere ve Fransa liderliğindeki bölgesel koalisyon havada, karada ve denizde mükemmel bir şekilde bir araya geldi ve birlikte tehditlerin yüzde 99'unu daha gerçekleşmeden önlediler. Cumartesi günkü operasyonel başarımız sayesinde artık nasıl hareket edeceğimiz konusunda birçok seçeneğe sahibiz, doğru şekilde ve uygun zamanda hareket edeceğiz ve bu konuyla ilgili herhangi bir söze gerek yok." dedi.


TCBM'den "rekabetçi ekosistem" açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Karahan, TCMB olarak ödeme sistemleri alanındaki amaçlarının, Türkiye'de etkili bir şekilde işleyen rekabetçi bir ekosistem yaratmak olduğunu söyledi. Karahan, "İstanbul Fintech Week" etkinliğine ana konuşmacı olarak katıldı. Karahan, "Finansal istikrarın koruyucuları olarak merkez bankalarının dijital çağın ön saflarında yer aldığına inanıyorum. Aslında tarih boyunca paranın ve ödemelerin evrimi, aralıksız bir yenilik yolculuğu olmuştur. Dolayısıyla finansal teknolojilerdeki gelişmeler, TCMB dahil olmak üzere merkez bankalarının gündeminde oldukça önemli bir yer tutuyor." dedi. TCMB olarak ödeme sistemleri alanındaki amaçlarının, Türkiye'de etkili bir şekilde işleyen rekabetçi bir ekosistem yaratmak olduğunu belirten Karahan, "Elbette parasal mimariyi etkileyen her teknolojik gelişmeyle birlikte hem yeni faydalar hem de yeni riskler ortaya çıkıyor. Bu çerçevede merkez bankalarının gelişen rolünü kapsamlı bir şekilde incelemek çok önemli. Sonuçta merkez bankaları olarak, paranın ve ödemelerin istikrar ve güvenliğinden sorumluyuz." diye konuştu. Konuşmasında, Fintek alanında merkez bankalarının iki temel noktaya odaklanmasının gerekliliğini vurgulayan Karahan, bu odak noktalarının, yeniliğin teşvik edilmesi ve benimsenmesi ile finansal istikrarın sağlanması için risklerin azaltılması olduğunu kaydetti. Bu kapsamda TCMB'nin finansal ekosistemdeki çok boyutlu rolünü ele alan Karahan, Dijital TL çalışmasının yanı sıra yapay zeka, makine öğrenmesi gibi son dönemdeki teknolojik gelişmeleri merkez bankacılığı perspektifinden değerlendirdi.


İBB'den Beşiktaş'ta yanan gece kulübüne ilişkin "hızlı taramayla bina tespiti raporu"

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, Beşiktaş'ta gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangının meydana geldiği bina için "hızlı taramayla bina tespiti raporu" hazırladı. Ekipler tarafından 2 Nisan'daki yangının yaşandığı Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi'ndeki gece kulübünün olduğu 16 katlı binada inceleme yapıldı. İncelemenin sonucunda hazırlanan raporda, "İncelemeye tabi tutulan 2 bodrum kat + zemin kat + 12 normal kat nitelikli binanın kot farkından dolayı bodrum katları kısmi olarak açığa çıkmakta olup, yangından 2. bodrum katta bulunan 3 kolonun etkilendiği görülmüştür." ifadesine yer verildi. Yapıda yangına bağlı olarak gözle görülür statik sistemi etkileyen bir hasar gözlemlenmediği aktarılan raporda, "Söz konusu yapının deprem güvenlik oranına karşılık 'E sınıfı ile çok yüksek risk seviyesi'nde olduğu tespit edilmiştir." bilgisi paylaşıldı.

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Öğretim Üyesi Sinan Cansız, hızlı tarama sistemiyle binaların mevcut durumunun karot alınmadan tespitinin yapıldığını söyledi. Beşiktaş'ta gece kulübündeki yangının ardından binada inceleme yapıldığını belirten Cansız, "Beşiktaş'taki binaya çok yüksek risk (E sınıfı binaların puan karşılığı 0-25) verilmiştir. İBB hızlı tarama verilerine göre, bina yangın öncesinde bile çok riskli sınıfındadır. Ayrıca yangının bodrum katlarda kolonlara hasar verdiği ve riskin daha da arttığı belirlenmiştir. Binadan acil bir şekilde karot alınarak güvenliğinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait yönergelere göre tahkik edilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.


Brüksel Adalet Sarayı bomba tehdidi nedeniyle boşaltıldı

Belçika'nın resmi haber ajansı Belga'ya göre, Poelaert Meydanı'nda bulunan Brüksel Adalet Sarayı öğleden sonra bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi. Federal polis sözcüsü, bir kişinin telefonla bomba ihbarı yaptığını bildirdi. Sözcü, ihbarın ardından binayı arama ve tahliye etme sürecinin başlatıldığını belirtti. Sosyal medyada olay yerinden paylaşılan videolarda, siren sesi duyulurken vatandaşların sakince binadan uzaklaştığı görülüyor.


Cezeri'nin icatları Rami Kütüphanesi'nde sergilenecek

Yaşadığı dönemin önemli mucit ve mühendislerinden sayılan, sibernetiğin ilk adımlarını attığı düşünülen Cezeri'nin, önemli icatları ve makineleri Rami Kütüphanesi'nde sergilenecek. Sergi, 26 Nisan-26 Haziran 08.30-18.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Cezeri kimdir?

Dünya'nın ilk makine mühendisi olarak görülen Cezeri, 12. ve 13. yüzyıllarda Diyarbakır, Cizre yöresinde yaşadı. Artuklu sarayında "reis el amal" (başmühendis) olarak 32 yıl görev yapan Cezeri, su saatleri, otomatlar, su kaldırma düzenekleri, fıskiyeler, şifreli anahtarlar ve daha pek çok mekanizmanın tasarımına imza attı. Bilim tarihinde, sibernetik ve robot bilimi konusunda önemli çalışmalar yapan ilk bilim insanı kabul edilen Cezeri, aynı zamanda bu alanlarda farklı eserler de kaleme aldı.


Van protestolarında gülümsemesiyle gündem olan Muhammed Orhan tahliye edildi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi'nden Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının elinden alınması nedeniyle başlayan protestolarda tutuklanan 18 yaşındaki Muhammed Orhan hakkında yeni gelişme yaşandı. Orhan, kentteki hak gasbına karşı başlatılan eylemler sırasında gözaltına alınarak "örgüt üyesi" iddiasıyla 4 Nisan'da tutuklanmıştı. Gülümsemesi ile hafızalara kazınan Muhammed Orhan, yapılan itiraz üzerine tahliye edildi.


Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseliyor mu: Bakanlık açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarında artış yapılacağına yönelik iddialarla ilgili açıklama yaptı. Konuya ilişkin tebliğ taslağına göre, Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oranını düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması 'lokanta ve kafelerde KDV'ye zam' şeklinde algılanınca bakanlıktan açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre yüzde 8 olan KDV oranın yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye Temmuz 2023 tarihiyle gidildiğini ancak bazı işletmelerin bu oranları istismar ettiği belirtildi. Açıklamada, yeni tebliğ ile söz konusu istismarın önüne geçilmek için adım atıldığı aktarıldı.

 Bakanlığın açıklaması şöyle 

Gıdadaki KDV oranının düşük olması, başka sektörler tarafından istismar ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdalarda ve yeme içme hizmetinde %8 olan KDV oranını 2022 yılında gıdalar için yüzde 1’e indirdi. O tarihten sonra bu alan suistimal edilmeye başlandı. Gıdadaki KDV oranının yüzde 1 olması, yeme içme sektöründe KDV oranının yüzde 10 olması nedeniyle yeme içme sektöründe bulunan lokantaların bir kısmı, bu alanı istismar ediyor ve rekabet eşitliğini bozuyor. Lokanta veya kafelerin et, su, meyve suyu gibi ürünler satılmış göstererek, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplamaları gerekirken sadece gıda malzemesi satıyormuş gibi yüzde 1 KDV oranından fiş veya fatura çıkışı yaptıkları tespit edildi.


Kobani davasında karar ertelendi: Demirtaş başta olmak üzere tutuklu HDP'lilere 'tutukluluk incelemesi' yapılacak

Kobani Davasında 17 Nisan olarak belirlenen hüküm açıklama kararından vazgeçildiği ve durumun "çok acele" uyarısıyla cezaevindeki tutuklu siyasetçilere tebliğ edildiği öne sürüldü. Mahkemenin ayrıca Selahattin Demirtaş'ın arasında bulunduğu 18 siyasetçinin “tutukluluk sürecinin incelemesini” yapma kararı aldığı belirtiliyor. Kamuoyunda Kobani Davası olarak bilinen ve HDP’li siyasetçilerin yargılandığı davanın 17 Nisan'da yapılacak duruşmasında hükmün açıklanmayacağı bildirildi. Dosyanın incelemesinin tamamlanmamasını gerekçe gösteren mahkeme, bunun yerine Selahattin Demirtaş'ın arasında bulunduğu 18 sanığın tutukluluk incelemesini yapma kararı aldı. Yaklaşık üç yıldır süren Kobani davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, yerel seçim öncesinde 19 Mart'ta görülen duruşmada tutuklu siyasetçilerin son sözlerini almıştı. Mahkeme, davada son kararın 17 Nisan'da verilmesine karar verirken tüm tutuklu siyasetçilerin tahliye taleplerini reddetmişti. "Çok acele" uyarısının yer aldığı yazıda, mahkeme dosyasının kapsamı, sanık sayısı, sanıklara atılı suçların sayısı, taraf beyanları ile sanıklar ve müdafilerinin savunma boyutları ile dava dosyasının incelemesinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle 17 Nisan'da yapılacak duruşmada hükmün açıklanmayacağı bildirildi.


Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine düzenlenen İHA saldırısında 3 İsrailli yaralandı

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nin insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda 3 İsraillinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordu radyosunun haberine göre Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in sınırdaki Kiryat Şmona yerleşim birimi yakınındaki Beyt Helel'e İHA saldırısı düzenledi. Kanal 14'ün haberinde Hizbullah'ın saldırısında 3 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada ise İsrail'e ait Beyt Helel'de yer alan Demir Kubbe'nin 2 defa hedef alındığı, sistemi kullanan İsrail askerleri arasında ölü ve yaralıların olduğu ifade edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan düzenlenen İHA saldırısının incelendiği bildirildi. Öte yandan Lübnan medyası, İsrail'in Sur kentine bağlı Ayn Baal beldesinde seyir halindeki bir aracı İHA'yla hedef aldığını aktardı. Saldırı nedeniyle yaralıların olduğu ve olay yerine ambulansların sevk edildiği belirtildi.


Kocaeli Valiliği'nden polisin kavgaya müdahalesine ilişkin açıklama

Kocaeli Valiliği, İzmit ilçesinde kavgaya müdahale ederken zor kullanma sınırlarını aşmış olabilecekleri değerlendirilen 3 polis memurunun görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesapları ve basında çıkan "İzmit Halkevi'ndeki çorbacıda çıkan kavgaya polis ekipleri müdahale etti" içerikli haberler üzerine inceleme yapıldığı belirtildi.

Bir restoranda saat 02.30 sıralarında müşteriler B.K, M.U.G. ve A.Ö.Ç. ile çalışanlar arasında hesap tutarı konusunda çıkan kavga nedeniyle olay yerine polis ekibinin sevk edildiği anlatılan açıklamada, A.Ö.Ç'nin görevlilere hakaret ve fiili saldırısı üzerine olay yerine takviye ekip çağrıldığı, kademeli zor kullanılmak suretiyle kişilerin gözaltına alındığı kaydedildi. Açıklamada, "Olay sırasında zor kullanma sınırlarını aşmış olabilecekleri değerlendirilen 3 personel hakkında idari soruşturma başlatılarak görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Başlatılan adli ve idari soruşturmalar devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.


İran Cumhurbaşkanı Reisi: Herhangi bir hatada Siyonistler İran'ın gerçek kapsamlı tepkisinin anlamını kavrayacak

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, başkent Tahran'da Lübnan Şiileri Yüksek İslam Konseyi Başkan Vekili Şeyh Ali Hatib'i kabul eden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran ile İsrail arasındaki gerilime değindi.

Ülkesinin 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği saldırıyı "yalnızca Siyonist rejimin kötülüklerine karşı cezalandırıcı bir önlem" olarak nitelendiren Reisi, "Herhangi bir hata yapılırsa Siyonistler ve destekçileri İran'ın gerçek ve kapsamlı tepkisinin anlamını kavrayacaklardır" ifadelerini kullandı.


İsrail Savaş Kabinesi, İran'a misillemeyi görüşmek üzere bir kez daha toplanıyor

İsrail'in "Kanal12" televizyonunun haberine göre, Savaş Kabinesi, İran'ın 13 Nisan'daki saldırılarına misilleme yapılması konusunda hemfikir olmasına rağmen bu misillemenin "zamanı, yeri ve kapsamını" değerlendirmek üzere bugün bir kez daha toplanıyor. İsrail ordusu, pazartesi gecesi Savaş Kabinesi'ne birden fazla seçenek sundu.

Bunlar arasında "ölçülü saldırı" olarak isimlendirilen "İran'a fiziki bir füze ya da hava saldırısındansa siber saldırı düzenlenmesi" seçeneği öne çıktı. "Orta şiddette saldırı" olarak, siber saldırının yanı sıra bir askeri üs ya da tesise saldırılması opsiyonu değerlendirildi. "Kapsamlı saldırı" olarak ise siber saldırının yanı sıra İran genelinde askeri üs ve tesislerin de yer aldığı birden fazla stratejik noktaya saldırılar düzenlenmesi seçeneği masaya yatırıldı.

Saldırının zamanına ilişkin henüz netleşen bir karar bulunmazken Başbakan Binyamin Netanyahu'nun muhalefet liderlerine olası adımlarla ilgili brifing vermesi planlanıyor. ABD'nin de İsrail'den olası misillemeyi daha sınırlı tutmasını ve atacağı adımlara ilişkin Washington'u bilgilendirmesini istediği aktarılıyor. İsrailli üst düzey yetkililer ise ABD'nin liderliğinde İran'a karşı oluşan "ortak diplomatik ve siyasi kampanyadan" memnuniyet duyduklarını vurguladı.


Putin, kazandığı seçim sonrası devlet başkanlığı mazbatasını aldı

Rusya’da geçen ay devlet başkanı seçimini yüzde 87,28 oy ile kazanan Vladimir Putin, Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova’dan mazbatasını aldı.

Kremlin Sarayından yapılan açıklamaya göre, Putin makamında Pamfilova ile görüştü. Pamfilova, Rusya Federasyonu devlet başkanı seçimini kazanan Putin’e mazbatasını teslim etti. Putin, yaptığı konuşmada hem Merkez Seçim Komisyonundaki hem de yereldeki tüm çalışanlara teşekkür ederek, “Bu iş çok zordu, anlıyorum. Ama ülke için, devletin iç istikrarı için, özellikle bugün bu çok önemli” ifadelerini kullandı. Pamfilova da seçim sonuçlarının çok şaşırtıcı ve eşi benzeri görülmemiş olduğunu vurgulayarak, “Toplumun benzeri görülmemiş bir şekilde bütünleşmesi ve bunun sadece devlet başkanı seçimi olmadığının, bunun aslında Rusya için verilen mücadelede önemli bir aşama olduğunun anlaşılması çok önemli” diye konuştu.

Rusya Federasyonu’nda 15-17 Mart’ta devlet başkanı seçimi yapılmış, katılım yüzde 77,49 olmuştu. Aday olan mevcut Devlet Başkanı Putin, yüzde 87,28 oy ile galip gelmişti. Yeniden seçilen Putin, 6 yıl daha görevde kalacak. Mayıs ayında mevcut görev süresinin bitmesiyle yemin edecek olan Putin, 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini üstlenecek.


Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ'ın başdanışmanı oldu

Fenerbahçe'nin eski kaptanı Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın başdanışmanı olarak atandı.

Özat, 31 Mart yerel seçimlerinde tercihini Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu'ndan yana kullandığını açıklamıştı.

Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından Özat'la birlikte bir fotoğraf paylaşarak, "Fenerbahçe futbol takımının eski kaptanı, seçkin spor insanı Ümit Özat, Zafer Partisi'nin genel başkan spordan sorumlu başdanışmanı görevini üstlenmiştir" ifadelerine yer verdi.


Beşiktaş'taki terör saldırısı davasında tutuklu sanığa 12 yıl hapis cezası verildi

İstanbul'da PKK tarafından 10 Aralık 2016'da Vodafone Park'ta oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından gerçekleştirilen ve 40'ı emniyet mensubu 47 kişinin şehit edildiği, 243 kişinin de yaralandığı terör saldırısından 7 yıl sonra yakalanan sanık Aydın Ekici, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yıl hapisle cezalandırıldı.

14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Aydın Ekici, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) bağlandı. Sanık avukatı ise duruşmada hazır bulundu. Duruşmada söz verilen sanık Ekici, terör örgütü PKK'dan maddi manevi zarar gördüğünü belirterek, bombalı saldırıyla ilişkisi olmadığını savundu. Sanık son sözünde, "Adaletin tecelli edeceğinden şüphem yok. Takdiri sizin vicdanınıza bırakıyorum" dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Ekici'yi "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk halinin devamına hükmetti. Heyet, sanığın üzerine atılı diğer tüm suçlardan ise delil yetersizliği gerekçesiyle beraatini kararlaştırdı.


İstanbul Valisi Gül, İBB Başkanı İmamoğlu'nu ziyaret etti

 İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. İBB'nin Saraçhane'deki başkanlık binasına gelen Gül, İmamoğlu tarafından kapıda karşılandı. Gül ile İmamoğlu, daha sonra başkanlık makamına geçti.

Vali Gül, burada yaptığı konuşmada, İBB Başkanı İmamoğlu'nu tebrik ederek, İstanbul'da, Türkiye'nin her tarafında olduğu gibi çok güzel ve demokratik ortamda bir seçim yaşandığını söyledi. Katılımcı, şeffaf bir seçim yaşandığını, itirazlar da dahil olmak üzere, kendi içerisindeki mekanizmanın çok sağlıklı işlediğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:

Basınımız da takip etmiştir. Gaziosmanpaşa'da oylar tekrar sayıldı. Sayılmasına rağmen, üç aşağı beş yukarı aynı sonuç çıktı. Bu aslında bir anlamda da seçim sonuçlarının tekrardan sağlamasının yapılması anlamına geliyor. Ben, emeği geçen siyasi partilerimize, adaylarımıza, aday adaylarımıza, kazanan başkanlarımıza, meclis üyelerimize, bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüten hakimlerimiz başta olmak üzere, kamu görevlilerine teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki 5 yıl içerisinde İstanbul'umuza, Türkiye'mize birlikte en iyi hizmeti vermiş olacağız. Ben bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum.

Ekrem İmamoğlu da Vali Gül'ü, İBB'de yeni dönemde ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Sorunsuz ve problemsiz İstanbul seçimi yaşadıklarına kaydeden İmamoğlu, "Bu anlamda sizin nezdinizde görev alan bütün yönetim kadrolarına, idari kadrolara şahsım adına teşekkür etmek isterim. Tabii seçim sonuçlandı ve milletimizin takdiriyle 5 yıl daha İstanbul'da halkımıza hizmet noktasında görevi devraldık" ifadelerini kullandı. İBB Başkanı İmamoğlu, ziyareti için Gül'e teşekkür etti. Vali Gül, ziyaretin sonunda İBB Şeref Defteri'ni de imzaladı.

AA-20240416-34281484-34281482-ISTANBUL_VALISI_GUL_IBB_BASKANI_IMAMOGLUNU_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

Yargıtay Başkanı 18. turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 18. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 17 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün 18. tur oylaması yapıldı. Oylama sonucu Mehmet Akarca 104, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 113, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 100 oy aldı. Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 19. tur oylamayla yarın devam edilecek. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye'yi ziyaret edecek

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, hafta sonu Türkiye'ye ziyarette bulunacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Şukri, hafta sonu Türkiye'yi ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.

Ziyarete ilişkin detaylar gelecek günlerde duyurulacak.


Bakan Yerlikaya Selektör cezaları iptal edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 gün süren Ramazan Bayramı tatilinde yaşanan trafik denetimleri ve kazalara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya, 9 günlük tatil süresinde 26 bin 804 güvenlik personelinin görev yaptığını açıkladı. 3 milyon 642 bin 538 denetim gerçekleştirildiğini anlatan Bakan Yerlikaya, 485 bin 710 işlem yapıldığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, “İşlem sayısının 207 bin 407’si hız nedeniyle yapılan işlemler. Bizim trafikteki en büyük sorunumuz aşırız hız.” diye konuştu.

75 can kaybı, 10 bin 810 yaralı

Bayram tatilinde 6 bin 530 trafik kazası meydana geldiğini açıklayan Bakan Yerlikaya, bu kazalarda 75 can kaybı olduğu bilgisini verdi. Yerlikaya bu kazalarda 10 bin 810 kişinin de yaralandığını söyledi.

14 sürücünün cezası iptal edildi

Bakan Yerlikaya açıklamasında, selektörle radar uyarısına kesilen cezalara da değindi. Düzce’de karşı yönden gelenlere, selektörle radar olduğunu haber veren 14 sürücü hakkında işlem yapıldığını söyleyen Bakan Yerlikaya, bu cezaların iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, “Vatandaşlarımıza küçük bir uyarı. Aşırı hızdan sizi korumak için yaptığımız radar kontrollerini daha da artıracağız. Aşırı hız yapanlara selektör yapmayı devam edin, orada da bize yardımcı olun.” diye konuştu.


Sancaktepe Belediyesi'nin başkanlık katı: 8 banyo var

Gazeteci İsmail Saymaz Sancaktepe Belediyesi'nin başkanlık katını gezdi. Alanda, şark köşesi, banyo, dinlenme odaları dikkati çekti. Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, başkanlık katında 2, başkan yardımcıları için de 8 adet banyo yapıldığını açıkladı


Yargıtay Başkanı seçimi 17. turda da sonuçsuz kaldı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçildi, 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 16 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün 17. tur oylaması yapıldı. Oylama sonucu Mehmet Akarca 105, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 104, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 108 oy aldı. Seçime katılım 328 olarak kayıtlara geçerken, 1 boş oy kullanıldı, oylardan 10'u da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 18. tur oylamayla devam ediliyor. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Avustralya'da bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransız vatandaşına süresiz vize ödülü

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Sydney kentindeki alışveriş merkezinde 6 kişiyi öldüren bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransız vatandaşına süresiz vize hakkı tanınacağını açıkladı.BBC'nin haberine göre, Albanese, "cesaretine" teşekkür ettiği Fransız vatandaşı Damien Guerot'un bir ay içerisinde sona erecek olan vizesine ilişkin, "Guerot'un vizesini yenilemekle ilgili bir sıkıntı yaşamamasını sağlayacağım" dedi.

Guerot'un istediği kadar ülkede kalabileceğini söyleyen Albanese, "Her ne kadar Fransa için kayıp olsa da Avustralya vatandaşı olmasından mutluluk duyacağımız biri. Olağan dışı cesaretinden dolayı teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. Saldırganı yürüyen merdivenlerde uzaklaştırmaya çalıştığı videonun dünya genelinde yayılması sonrasında ülkede "kahraman" olarak nitelendirilen Guerot, "Geldiğini gördük ve durdurmamız gerektiğini düşündük." şeklinde konuştu.

GLQ5YGLW0AAg02j.jpeg
Fotoğraf: X

Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binasında yangın çıktı

Danimarka basınında yer alan haberlere göre, Kopenhag'da parlamento binasının da içinde bulunduğu Christiansborg Sarayı'nın yakınlarındaki tarihi menkul kıymetler borsa binasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangında, 17. yüzyılda inşa edilen binanın yaklaşık 56 metre yükseklikteki kule ucu çöktü.

Polis ekipleri, halka açık olmayan ancak zaman zaman gala yemekleri ve konferans gibi etkinliklerin düzenlendiği binanın bulunduğu sokağı kapattı ve çevrede güvenlik önlemleri aldı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Ekipler, tarihi binanın yanı sıra parlamento da dahil etraftaki binalarda bulunanları tahliye etti. Yangında yaralanan olmadı.


İsrail Dışişleri Bakanı 32 ülkeye mektup gönderdi: İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör örgütü" ilan edin

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, 32 ülkeye mektup gönderdiğini ve çok sayıda mevkidaşı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü aktardı. Katz, 32 ülkeye gönderdiği mektupta ve mevkidaşlarıyla görüşmelerinde "İran'ı engellemek ve zayıflatmak için" Tahran'ın füze programına yaptırım uygulanması ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör örgütü" ilan edilmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı, paylaşımında "Çok geç olmadan İran'ın derhal durdurulması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Katz'ın bu çağrısı, İran'ın İsrail'e 13 Nisan'da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle başlattığı saldırılarına misilleme beklentileri devam ederken geldi.


NASA, Mars'tan kaya örneği getirmenin düşük maliyetli yolunu arıyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'tan Dünya'ya düşük maliyetle kaya ve toprak örnekleri getirmek için çalışmalar yürütüyor. NASA'nın uzun yıllardır Mars'tan kaya ve toprak örnekleri getirmeyi planlandığı bilinirken, görev maliyetinin yüksek meblağlara ulaşması nedeniyle projenin hayata geçirilmesi erteleniyor. NASA Başkanı Bill Nelson, bir konferansta yaptığı konuşmada, 2040'a kadar örnek getirebilmenin toplam maliyetinin 8 ila 11 milyar dolar olduğunu belirterek, bu durumu "fazla maliyetli ve oldukça geç" şeklinde değerlendirdi.

Projeye ilişkin farklı seçenekleri değerlendirdiklerini aktaran Nelson, "Mars'tan örnek getirme projesine finans desteği sağlamak için diğer bilim projelerini göz ardı etmek istemiyoruz. Yeni ve canlı fikirler istiyoruz." dedi. Nelson, projenin hızlı ve daha az maliyetle hayata geçirilmesi için NASA'nın her biriminden yeni fikirlere açık olduklarını vurguladı. NASA Bilim Misyonu Şefi Nicky Fox da Dünya'ya getirilecek örneklerin 2040'ta astronotların Mars'a gidişine yardımcı olabileceğini söyledi.

Bu arada, NASA'nın "Perseverance" adlı keşif aracının Mars'taki "Jezero Krateri" adı verilen havzada antik bir gölün varlığını doğruladığı ve buradan 24 örnek topladığı biliniyor. Mars’tan kaya örneği getirme NASA’nın en zorlu görevlerinden biri olarak değerlendirilirken, Perseverance keşif aracının topladığı kaya örneklerinin Dünya'ya getirilebilmesi için yüksek bütçeli bir dizi uzay aracı kullanılması gerekiyor.


İsrail devlet televizyonu: İsrail İran'a misillemeden zarar görmeyeceklerine dair bölge ülkelerine güvence verdi

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre İsrail, İran'a yönelik muhtemel misilleme konusunda Ürdün, Mısır ve Körfez ülkelerini bilgilendirdi. Uluslararası kamuoyunda İran saldırılarına yönelik tepkinin nasıl ve ne zaman olacağı tartışılırken, İsrail, bölgedeki Arap ülkelerine, misillemenin kendilerini tehlikeye atmayacağına dair güvence verdi.

İsrail'deki "Kanal 12" televizyonu, dün, kaynak göstermediği haberinde, Tel Aviv yönetiminin İran'ın hava saldırısına karşı verilecek yanıt konusunda karar verdiğini öne sürmüştü. Haberde, Savaş Kabinesi'nin İran'ın saldırısına karşı "açık ve etkili" bir şekilde karşılık verme kararı aldığı belirtilirken, İsrail'in tepkisinin, İran'ın gerçekleştirdiği "büyüklükteki bir saldırının tepkisiz kalmayacağı" mesajını vermeyi amaçladığı ifade edilmişti. İsrail'in İran'a vereceği "yanıt"ın bölgesel savaş çıkartmasını ya da İran saldırısına karşı yardımcı olan koalisyonun parçalanmasını istemediği belirtilen haberde, İsrail'in eylemlerini ABD ile koordine etme niyetinde olduğu kaydedilmişti.


Rekabet Kurumu GlaxoSmithKline'a 333 milyon lira , Abdi İbrahim'e ise 184 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurumu, iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaparak rekabet kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle GlaxoSmithKline'a 33,3 milyon TL, Abdi İbrahim'e de 184, 4 milyon TL idari para cezası verdi.

Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamada, iki şirketin, rakipleriyle iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik olarak centilmenlik anlaşmaları yapmak ve rakipler arası rekabete hassas bilgi değişimi yapmak suretiyle anlaşma içinde oldukları ve bu yolla rekabet kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle GlaxoSmithKline'a 33.3 milyon TL, Abdi İbrahim'e de 184.4 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.

Açıklamada, kurul kararı ile yürütülen soruşturmanın sözkonusu teşebbüsler bakımından uzlaşma ile sonlandırılmasına karar verildiği de kaydedildi.


İsveç'te eski Suriyeli general savaş suçları davasında yargılanıyor

İsveç basınındaki haberlere göre, başkent Stockholm'daki Bölge Mahkemesinde görülen davada, 65 yaşındaki eski general Muhammed Hamo, Suriye iç savaşında Ocak-Temmuz 2012'de tuğgeneral olarak görev yaptığı dönemde "ayırt etme, tedbir ve orantılılık ilkesini ihlal eden sistematik saldırılar" içeren operasyonlara katılmakla suçlanıyor. Hamo, suçlu bulunursa İsveç yasalarına göre, "20 ila 25 yıl" olan ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Savcı Karolina Wieslander, mahkemede Suriye ordusuna "tavsiye ve eylem" yoluyla savaşa katkıda bulunan Hamo'nun "stratejik kararlar alma ve askeri operasyonları icra etmede" kritik konumda bulunduğunu ifade etti. Hamo'nun avukatı Mari Kilman ise müvekkilinin "askeri bağlamda hareket ettiği ve emirlere uymak zorunda olduğu" için yaptığı yanlışlardan sorumlu tutulamayacağını belirterek, masum olduğunu savundu. Davanın 18 gün sürmesi, son celsenin ise 21 Mayıs'ta yapılması bekleniyor.

Eski general, Temmuz 2012'de Suriye ordusuna isyan ederek, rejim karşıtı güçlere katılmıştı. Aralarında savaşta yaralanan Fransız gazeteci ve İngiliz fotoğrafçının bulunduğu 8 kişinin, hakkında suç duyurusunda bulunduğu Hamo, Aralık 2021'de tutuklanmış ancak 2 gün sonra delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılmıştı. General Muhammed Hamo, Suriye iç savaşında işlenen savaş suçlarındaki rolü nedeniyle Avrupa'da yargılanan ilk Suriyeli yetkili olacak.


Reuters: Karadeniz'de sevkiyatların güvenliğini sağlamak üzere bir anlaşma olmak üzereyken Ukrayna geri çekildi

Reuters'e konuşan konu ile ilgili bilgi sahibi dört kaynağa göre Rusya ve Ukrayna, iki ay boyunca Karadeniz'de sevkiyatların güvenliğini sağlamak üzere bir anlaşmaya varmak için Türkiye ile müzakerelerde anlaşmaya varmasına rağmen Ukrayna, Türkiye anlaşmayı duyurmadan hemen önce son dakikada anlaşmadan çekildi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğinin ardından müzakerelere Türkiye aracılık etti.

Kaynaklar, Mart'ta "Karadeniz'de ticari gemilerin güvenliğini sağlamak için" bir anlaşmaya varıldığını ve Ukrayna anlaşmayı resmi olarak imzalamak istemese de Kiev'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a anlaşmayı 30 Mart'ta, yani kritik yerel seçimlerden bir gün önce duyurma onayı verdiğini söylediler. Kaynaklardan biri "Son dakikada, Ukrayna aniden çekildi ve anlaşma bozuldu" dedi. Üç kişi daha olayların bu şekilde gerçekleştiğini teyit ederken Rusya, Ukrayna ve Türkiye haberin yazıldığı sırada açıklama yapmadı.


Gazeteci Uğur Dündar’dan "babalık davası" açıklaması

Sabah gazetesi, sanatçı Metin Akpınar’ın yıllar sonra ortaya çıkan ikiz kızlarından Duygu Nebioğlu’nun “Bir ablamın da babası medya dünyasından çok ünlü bir isim” dediği kişinin gazeteci Uğur Dündar olduğunu iddia etti. Gazeteci Dündar’dan söz konusu iddiaya yalanlama geldi.

Sabah gazetesi Dündar hakkında açılan bir babalık davası olduğunu ve haziran ayınca görüleceğini iddia etmişti.

Dündar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bugünkü bir gazetede hakkımda babalık davası açıldığı ve haziran ayında karara bağlanacağı açıklanmış. Bugüne kadar mahkemenin aldığı gizlilik kararına titizlikle uyduk ve hep sustuk. Ama mademki karşı taraftan biri konuştu; kısaca net bir cevap vereyim: Mahkemenin her iki tarafı sevk ettiği ve SON SÖZÜ SÖYLEYECEK KURUM OLAN ADLİ TIP KURUMU DNA İNCELEMESİNİ BİTİRDİ VE BİYOLOJİK BABALIK İDDİASINI REDDETTİ. Benim ve Avukatım Murat Ergün için konu kapanmıştır... Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


İsrail Genel Kurmay Başkanı: İran'ın saldırıları Ortadoğu'da yeni iş birliği fırsatları oluşturdu

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İran'ın İsrail'e yönelik düzenlediği saldırıların Ortadoğu'da yeni işbirliği fırsatlarına olanak sağladığnı belirtti.

İsrail Ordusundan yapılan açıklamaya göre, Halevi, İsrail'in güneyindeki Beerşeba'da bulunan ve İran'dan düzenlenen saldırılarda zarar gören Nefatim Hava Üssü'nde açıklamalarda bulundu.

Halevi, "İran, Irak, Yemen ve Lübnan'dan İsrail'e 350'den fazla balistik füze, seyir füzesi, insansız hava aracı ve füze fırlatıldı." dedi. İran'ın saldırılarını durdurmak için bir koalisyonun harekete geçtiğini vurgulayan Halevi, bu şekilde saldırılara karşı konulduğunu ifade etti.

Halevi, İsrail ordusunun ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İngiltere, Fransa ve ismini açıklamadığı "diğer ortaklarla" birlikte çalıştığını aktardı. İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının engellendiğini savunan Halevi, ülkesinin uluslararası ortaklarıyla olan işbirliğine dikkati çekti.

Halevi, ülkesini destekleyen ortaklara teşekkür ederek, "İran'ın saldırıları Orta Doğu'da yeni işbirliği fırsatları oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu. İran'ın saldırılarına karşılık vereceklerine işaret eden Halevi, "Durum değerlendirmeleri yapıyoruz ve hazırlık seviyemizi en üst düzeyde tutuyoruz." diye konuştu.


Kırmızı ve sarı bültenle aranan zanlı "Mahzen-27" operasyonuyla yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kazakistan tarafından "dolandırıcılık ve hırsızlık" suçlarından kırmızı ve sarı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov'un, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İstanbul Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar sonucu yakalandığını belirtti.

Operasyonu gerçekleştiren güvenlik güçlerini tebrik eden Bakan Yerlikaya, "Hangi büyüklükte olursa olsun, hangi bültenle aranırsa aransın, halkımızın huzurunu kaçıran uluslararası organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine nefes aldırmayacağız. Hepsini tek tek adalete teslim edeceğiz" ifadesini kullandı.


Biden ailesi 2023'te yaklaşık 620 bin dolar kazandı

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden'ın 2023 mali yılında yıllık brüt gelirinin 619 bin 976 dolar olduğu ve 146 bin 629 dolar federal gelir vergisi ödediği bildirildi. ABD'de bireysel gelir vergisi beyanında bulunulması için son gün olan ve "Vergi Günü" olarak adlandırılan 15 Nisan'da Biden ailesinin vergi beyannamesi yayımlandı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden ve eşinin birlikte gelir vergisi beyanında bulunduğu ve brüt gelirlerinin 619 bin 976 dolar olduğu belirtildi. Açıklamada, Biden ailesinin 2023 mali yılında 146 bin 629 dolar federal gelir vergisi ödediği kaydedildi.

Ayrıca Biden ve eşinin Delaware eyaletine 30 bin 908 dolar ve Virginia eyaletine 3 bin 549 dolar gelir vergisi ödediği belirtilen açıklamada, Biden ailesinin 17 farklı hayır kurumuna 20 bin 477 dolar bağışta bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, "Başkan Biden, Amerikan halkına karşı şeffaf olma konusundaki kararlılığını bir kez daha göstererek, görevdeyken en fazla vergi beyannamesini yayımlayan başkan oldu" ifadeleri kullanıldı. Biden'ın selefi Eski ABD Başkanı Donald Trump, dört yıllık görev süresi boyunca vergi beyannamelerini açıklamayı reddetmişti.


Pentagon'dan açıklama: İran'ın saldırısında 81 İHA ve en az 6 balistik füze ABD tarafından düşürüldü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği hava saldırısında attığı füze ile insansız hava araçlarından (İHA) 87'sini ABD'nin düşürdüğünü açıkladı. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında soruları cevapladı. Sözcü Ryder, ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) göre, İran, Irak, Suriye ve Yemen'den İsrail'e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150'den fazla İHA saldırısı yapıldığını söyledi. Ryder, bunlardan 81 İHA'nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından düşürüldüğünü belirtti. ABD'nin bölgede gerilimin artmasını istemediğini kaydeden Ryder, diğer yandan İsrail'i ve ABD personelini savunmak için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini aktardı. Ryder, İsrail'in İran'a karşılık vereceğine dair açıklamasıyla ilgili soruları ise "Bu noktada varsayımlara girmek istemiyorum." şeklinde geçiştirerek, bunların İsrail'e sorulması gerektiğini ifade etti. İran'ın misillemesinde fırlattığı füze ile İHA'ların yüzde 50'sinin başarısız olduğu ve hedefine ulaşmadığı yönündeki bir soruya da Ryder, kürsüden istihbari detaya girmeyeceğini belirtti ve "İsrail'e yöneltilen hava tehdidinin yüzde 99'unun ortadan kaldırıldığını" iddia etti.


İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah Hareketi'ne ait binalara yönelik hava saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının, Hizbullah'a ait ve mensuplarının konuşlandığı Lübnan'ın sınır bölgesinde yer alan Meys el Cebel ve Teyrharfa beldelerini bombaladığı belirtildi. Saldırıda binaların tamamen yıkıldığı kaydedildi. Lübnan resmi ajansı NNA ise saldırıya dair geçtiği haberde, İsrail'in hava saldırısında her iki beldedeki evlerde hasarların meydana geldiğini ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığını aktardı.


Filistin'e destek: San Francisco'da göstericiler Golden Gate Köprüsü'nü trafiğe kapattı

ABD'nin California eyaletine bağlı San Francisco kentinde Filistin destekçisi göstericiler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için Golden Gate Köprüsü'nü trafiğe kapattı. Göstericilere polis müdahale etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU