Eski ABD büyükelçisine Küba adına casusluk yapmaktan 15 yıl hapis cezası verildi

Yargıç Beth Bloom, eski diplomatın ‘yasaların öngördüğü en yüksek cezaya’ çarptırıldığını söyledi

Küba adına casusluk yapmakla suçlanan Victor Manuel Rocha'nın en yüksek cezaya çarptırılması talebiyle Miami'deki Wilkie D. Ferguson Jr. Mahkemesi önünde protesto düzenlendi. / Fotoğraf: AFP

AFP'nin haberine göre eski ABD Büyükelçisi Victor Manuel Rocha, ezeli düşman Küba için yıllarca casusluk yapmaktan suçlu bulunmasının ardından dün Miami'de 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

73 yaşındaki Victor Manuel Rocha aralık ayı başında tutuklanmış ve ABD diplomatik basamaklarını tırmanırken komünist Küba hükümeti için casusluk yapmak, gizli belgelere erişim sağlamak ve dış politika üzerinde etkili olmakla suçlanmıştı.

Yargıç Beth Bloom, üç buçuk saat süren duruşmanın sonunda yaptığı açıklamada, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul eden eski diplomatın ‘yasaların öngördüğü en yüksek cezaya’ çarptırıldığını söyledi. Rocha’ya, hapis cezasının yanı sıra yarım milyon dolar para cezası da verildi.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland duruşmada yaptığı açıklamada, bu davanın “ABD devleti içinde yabancı bir ajanın en üst düzeydeki en uzun süreli ihlallerinden biri olduğunu” söyledi.

Garland, “Rocha, bir FBI soruşturmasıyla ifşa edilmeden önce 40 yıldan fazla bir süre Küba devletinin gizli ajanı olarak çalıştı” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gizli ajan

Victor Manuel Rocha, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey görevlerde bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyerine 2000-2001 yılları arasında Bolivya Büyükelçisi olarak son vermeden önce, Bill Clinton'ın başkanlığı döneminde 1994-1995 yılları arasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bir üyesiydi.

Adli bir belgeye göre kendisi, Havana da dahil olmak üzere Latin Amerika'daki birçok ABD büyükelçiliğinde görev yaptı.

Soruşturma, Rocha'nın Kolombiya'da doğduğunu, ABD vatandaşlığı aldığını ve 1981 yılında komünist Küba hükümetinin istihbarat servisi için çalışmaya başladığını ortaya koydu.

ABD Adalet Bakanlığı'na göre Rocha, 30 yıl görev yaptıktan sonra 2002 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldıktan sonra bile Küba için casus olarak çalışmaya devam etti.

Bir mahkeme belgesine göre Rocha, 2002 ve 2023 yıllarında kendisini Küba istihbarat servisinin bir ajanı olarak tanıtan bir ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı tarafından ifşa edildi.

Takip edilme ihtimalinden dikkatle kaçınan Rocha, konuşmalarını kaydetmek için bir radyo ve kamera gizleyen bu gizli ajanla randevuya gitti.

Muazzam

Rocha, ajanla Küba'daki ‘yoldaşlar’ hakkında konuştu. Havana'daki istihbarat liderliğine ‘selamlarını’ iletmesini istedi ve ajan olarak hayatı boyunca yaptığı ‘büyük fedakarlıklardan’ bahsetti.

Aynı ajanla Miami'de yaptığı ikinci bir görüşmede ise Küba hükümeti için neredeyse kırk yıldır yaptıklarının ‘muazzam’ olduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı geçtiğimiz Aralık ayında eski büyükelçinin “sürekli olarak ABD'den ‘düşman’ olarak bahsettiğini ve ‘biz’ kelimesini kendisi ve Küba için kullandığını” vurguladı.

Soğuk Savaş'ın ortasında 1959 yılında Küba'da gerçekleşen komünist devrimden bu yana düşman olan iki ülke arasındaki ilişkiler pek çok casusluk vakasına sahne oldu.

2001 yılında askeri istihbarat analisti Ana Montes casusluk suçlamasıyla tutuklanmış ve on yıl boyunca Küba için istihbarat topladığını itiraf etmişti. 2010 yılında ABD'li diplomat Kendall Myers, 30 yıl boyunca Havana için casusluk yapmaktan suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), 1961'deki başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarması’ndan sonra defalarca Kübalı yetkililere suikast girişiminde bulundu.

ABD, 1962'den beri Küba'ya ambargo uyguluyor ve Küba'yı terörizmi destekleyen ülkeler listesine dahil ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU