Trump, ulusal bir kürtaj yasağı politikasını imzalamayacağını söyledi

Eski Başkan, ulusal bir yasaya dair şimdiye kadar gazetecilere verdiği en net açıklamayı yaptı

(Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'den geçse bile ulusal bir kürtaj yasağını imzalamayacağını söyleyerek, bu prosedürün ulusal düzeyde yasaklanmasına dair şimdiye kadarki en kesin görüşünü ortaya koydu.

CNN'e göre çarşamba günü Atlanta'da kendisine başkanlığı sırasında masasına gelmesi halinde federal bir kürtaj yasağını imzalayıp imzalamayacağı sorulan Trump, "Hayır" yanıtı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak önceki günlerde Truth Social'dan yayımladığı videoda kürtaj meselesinin eyaletlere bırakılması gerektiğine inandığını, özellikle de bu prosedürün ulusal düzeyde yasaklanmasını desteklemediğini açıklayan Trump'ın son vaadi herkesi şaşırttı. 

Videoda eski Başkan, 2022'de Roe-Wade'i "gururla sona erdiren kişi" olduğunu söylemişti. 

Trump "Özellikle her iki taraftaki tüm hukukçuların sona erdirilmesini istediği ve hatta talep ettiği Roe-Wade'i gururla sonlandıran kişi olduğum için pek çok birey bana kürtaj ve kürtaj hakları meselesindeki tutumumu sordu. Onun sona ermesini istediler" demişti. 

Eski Başkan çarşamba günü erken saatlerde Arizona'daki kölelik döneminden kalma kürtaj kararı hakkında da görüş bildirdi. Salı günü eyaletin yüksek mahkemesinin 1864'ten kalma neredeyse tamamen kürtajı yasaklayan yasanın uygulanabilir olduğuna karar vererek çok ileri gittiğini söyledi.

Bu yasağın tek istisnası, bir kadının hayatının kurtarılması durumu.

Çarşamba günü Trump'a kararın çok ileri gidip gitmediği sorulduğunda, "Evet, gittiler ve bence düzeltilecek. Bildiğiniz gibi her şey eyaletlerin haklarıyla ilgili ve düzeltilecek" dedi.

Vali ve diğer herkesin durumu normale döndüreceğinden eminim. Bu durumun halledileceğini düşünüyorum.

Trump'ın bu açıklaması, 16 haftalık ulusal bir yasağı desteklediğini özel olarak belirttiğine dair yapılan haberlerden haftalar sonra geldi.

Arizona'nın kürtaj yasağının bu ayın sonunda yürürlüğe girmesi planlanıyor. 

Ancak bu yasak kalıcı olmayabilir zira eyaletteki seçmenler kasımda olası bir yasa değişikliği için oy kullanarak 24 haftaya kadar kürtaj hakkını güvence altına alma şansına sahip olabilir.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU