Trump'ın kürtaj yasağı politikası tecavüz ve ensest için istisnalar içerecek

Cumhuriyetçi başkan adayı, kürtaj politikasını bugün açıklayacak

(Reuters)

Donald Trump, uzun zamandır beklenen kürtaj hakkındaki politikasının tecavüz ve ensest için istisnaların yanı sıra annenin hayatının korunmasını da içereceğini ima etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi başkan adayı, bugün politikasını ana hatlarıyla anlatacağını söyledi. Daha fazla ayrıntı vermemesine rağmen Florida ve Georgia'da kabul edilen ve 6 haftadan sonra kürtajı yasaklayan yasadan daha az kısıtlayıcı bir federal kürtaj yasağı çağrısında bulunması bekleniyor.

Eski ABD Başkanı geçmişte Cumhuriyetçilerin kasımdaki seçimde galip gelebilmeleri için kürtaja dair daha ılımlı bir tutum sergilemelerinin gerekli olduğunu savunmuştu.

Pazartesi günü Truth Social'da yayımlanan yazıda Trump, "Cumhuriyetçiler ve diğerleri kalplerinin ve akıllarının sesini dinlemeli. Ancak unutmayın ki, benden önceki Ronald Reagan gibi ben ve diğer Cumhuriyetçilerin çoğu tecavüz, ensest ve annenin hayatı için İSTİSNALARA inanıyoruz" diye belirtti. 

Trump sözlerine şöyle devam etti:

...Halihazırda ciddi bir ÇÖKÜŞ içinde olan ulusumuzun kurtuluşu için SEÇİMLERİ KAZANMA yükümlülüğümüz olduğunu fark ederek sağduyulu davranmalıyız. Aksi takdirde başarısızlık, ölüm ve yıkımdan başka bir şey elde edemeyiz.

Kürtaj hakkının düzenlenmesi, Yüksek Mahkeme'nin 2022'de bu prosedüre yönelik anayasal korumayı kaldırmasından bu yana eyaletlere bırakılmış bir konu.
 


Ulusal bir kürtaj yasağı imzalamaya dair soruları defalarca geçiştiren Trump, duruşunu ayrıntılı bir şekilde açıklaması için kürtaj karşıtı grupların baskısı altında. Bununla birlikte, üç yargıç atamasıyla Roe-Wade kararının sonlandırılmasındaki sorumluluğu üstlenmeye devam ediyor.

Daha az sıkı bir öneri kürtaj karşıtlarını mutsuz ederken aynı zamanda Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray ve Kongre'nin kontrolünü ele geçirmeleri halinde hükümet yetkililerinin federal bir yasak getirecekleri uyarısında bulunan kürtaj yanlısı grupları da kışkırtabilir. 

Eylülde verdiği röportajda Trump, Florida'nın 6 haftalık yasağını "korkunç bir şey ve korkunç bir hata" diye nitelendirmişti. NBC'ye verdiği röportajda "Bence Cumhuriyetçiler bu konuda kendilerini iyi ifade edemiyor" demişti.

Trump geçen ay da 15 haftalık federal kürtaj yasağını destekleyeceğini belirtmişti. WABC'ye verdiği röportajda, "Halihazırda hemfikir olunan hafta sayısı 15 ve ben de bu yönde düşünüyorum. Ortaya çok makul bir şey çıkacak" demişti. 

Yaklaşan seçimlerde Trump'ın rakibi olan Başkan Joe Biden, Cumhuriyetçilerin kürtaj haklarına karşı çıkmasını yeniden seçilme kampanyasının kilit ilkelerinden biri haline getirdi.

Biden'ın kampanya sözcüsü Ammar Moussa X'te yaptığı açıklamada, "Donald Trump'ın gerçekleri değiştirecek bir açıklama yapması mümkün değil. Roe'yu bozmakla ÖVÜNÜYOR. O olmasaydı hiçbir kürtaj yasağı olmayacaktı. Bugün kadınların içinde yaşadığı cehennemden o sorumlu" dedi.

Bunlar onun sözleri. Hepsi kayıtlarda var.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU