Mısır, Gazze'de ateşkes için "önemli ilerleme" sağlandığını açıkladı

Hamas ise bunu reddederek İsrail'in anlaşmaya yanaşmadığını savundu

İsrail ordusu, tek tugay bıraktığı Han Yunus'tan çekilirken, şehir aylardır süren yoğun bombardıman sonucu harabeye dönüştü (AFP)

Mısırlı yetkililer, Gazze'de ateşkes görüşmelerinde önemli ilerleme kaydedildiğini bildirirken Hamas, İsrail'in anlaşmaya yanaşmadığını savundu. 

Mısır devletine bağlı Al Kahera medya kuruluşunun, kimliğinin açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde, "bazı ihtilaflı anlaşma konularında önemli ilerleme kaydedildiği" belirtildi.

Haberde, Hamas'tan yetkililerle Katarlı delegelerin yer aldığı grubun, hafta sonu yapılan görüşmelerin ardından Kahire'den ayrıldığı ve iki gün içinde anlaşmaya son halini vermek için geri döneceği ifade edildi. 

Adının paylaşılmasını istemeyen üst düzey bir Hamas yetkilisiyse Katar merkezli El Cezire haber ajansına açıklamasında, görüşmelerde ilerleme kaydedilmediğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas yetkilisi, anlaşma kapsamında dile getirdikleri her talebin İsrail tarafından reddedildiğini savundu. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'e konuşan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir diplomatsa "Anlaşmada gerçekten ilerleme kaydedilip edilmediğini yarın anlayacağız. İhtiyatlı bir iyimserlik var ve ilerleme sağlanması için iki tarafın da tavizler vermesi gerekecek" dedi. 

Haaretz, İsrailli yetkililerin görüşmelerde ilerleme sağlanıp sağlanmadığına dair bilgi paylaşmayı reddettiğini aktardı. 

Ateşkes görüşmeleri sürerken, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinden pazar günü çekildiğini duyurdu. Han Yunus'taki saldırıyı yürüten 98. Komando Tümeni'nin görevini tamamlayarak bölgeden çekildiği fakat Nahal Tugayı'nın denetim için Han Yunus'ta kalmaya devam edeceği bildirildi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşma yapmak istediklerini fakat Hamas elindeki rehineleri bırakmadığı sürece bunun mümkün olmayacağını söylemişti. 

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre Hamas'ın elinde 130'a yakın esir var. 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Hamas, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini ve askeri operasyonları sonlandırmasını istiyor. Örgüt ayrıca bombardımanlar nedeniyle Gazze'nin güneyine kaçan Filistinlilerin özgür şekilde tekrar kuzeye dönmelerini talep ediyor. 

Tel Aviv yönetimiyse Gazze'den tamamen çekilme seçeneğine yanaşmazken, kuzeye dönecek Filistinlilerin detaylı aramalardan geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Han Yunus'ta bırakılan Nahal Tugayı'nın bu geçişlerde denetimi sağlamasının amaçlandığı düşünülüyor.
 


Diğer yandan İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda World Central Kitchen (WCK) çalışanları hayatını kaybetmişti.

ABD merkezli WCK'den yapılan açıklamada, saldırıda ölen 7 çalışanın Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilmişti.

WCK'nin kurucusu şef Jose Andres, Tel Aviv yönetiminin eleştirerek şunları söyledi: 

Bu teröre karşı bir savaş gibi görünmüyor. Bu artık İsrail'i savunmakla ilgili bir savaş gibi de durmuyor. Bu gerçekten insanlığın kendisine karşı bir savaşa dönüştü. İsrail, Gazze'de insanlığa karşı savaşıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise WCK çalışanlarının öldürülmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, IDF'nin Gazze'deki askeri operasyonlarını yürütme yöntemlerinde değişikliğe gideceğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, aslında Hamas mensuplarının öldürülmeye çalışıldığı ve bu saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda Albay Nochi Mendel ve bir binbaşının görevden alındığı ve Tümgeneral Yaron Finkelman, Tuğgeneral Itzik Cohen'le Albay Yair Zukerman'ın kınandığı bildirilmişti.


Independent Türkçe, AFP, Haaretz, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU