Biden'ın Netanyahu'ya verdiği ültimatomun detayları ortaya çıktı

"Joe, yapacağız" yanıtı ABD Başkanı'na yetmemiş

Askeri yardımını sürdüren ABD'nin bu destekleri alan ülkelere uyguladığı kuralları İsrail için de geçerli hale getirmesi de gündemde (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla perşembe günü yaptığı telefon görüşmesinin detayları ortaya çıktı.

CNN, Amerikan basınında "ültimatom" verildiği bildirilen görüşmeye dair yeni bilgiler edindi. 

"Görüşmeye dair bilgisi olan bir kişiye" dayandırılan haberde Biden'ın insani yardım ulaştırılması için Erez (Beyt Hanun) ve Kerem Şalom (Kerem Ebu Salim) sınır kapılarıyla Aşdod Limanı'nın derhal açılması talebinde bulunduğu aktarıldı. 

Netanyahu'nun "Joe, yapacağız" demesi üzerine tekrar konuşan ABD Başkanı'nın konuyla ilgili açıklamanın bir an önce yapılması konusunda ısrarcı olduğu da haberde bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN, İsrail Başbakanlık Ofisi ve Beyaz Saray'ın bu özel haberle ilgili resmi yorum yapmayı reddettiğini belirtti. 

İsrail devlet televizyonu KAN, Savaş Kabinesi'nde Gazze'ye yönelik yardımların artırılmasına dair kararlar alındığını telefon görüşmesinden kısa süre sonra duyurmuştu.

İnsani yardımların bölgeye Aşdod ve Erez üzerinden ulaştırılmasına geçici olarak izin verileceği, bunun yanı sıra Ürdün üzerinden gelecek yardımların Kerem Şalom'dan geçişine daha fazla imkan tanınacağı kaydedilmişti.

Bu açıklama üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, söz konusu taahhütlerin "tamamen ve ivedilikle" yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizmişti: 

Joe Biden'ın da söylediği gibi, ABD'nin Gazze'ye ilişkin politikası, İsrail'in bu adımları derhal atmasıyla belirlenecektir.

WCK

Yardım kuruluşu çalışanlarının öldürülmesi havayı değiştirdi (Reuters)​​​​​​


İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda World Central Kitchen'ın (WCK) çalışanları hayatını kaybetmişti.

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan WCK'den yapılan açıklamada, saldırıda ölen 7 çalışanın Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilmişti.

Açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan iki zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise WCK çalışanlarının öldürülmesinde "kasıt olmadığını" savunarak, "Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, aslında Hamas mensuplarının öldürülmeye çalışıldığı ve bu saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda Albay Nochi Mendel ve bir binbaşının görevden alındığı ve Tümgeneral Yaron Finkelman, Tuğgeneral Itzik Cohen'le Albay Yair Zukerman'ın kınandığı bildirilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell cuma günü yaptığı açıklamada WCK çalışanlarının hayatını kaybetmesinin uluslararası toplum tarafından yaygın şekilde kınanması sonucunda İsrail'in kapıları açma kararı aldığına işaret etti. 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de aynı gün açıklama yapan Borrell gibi bu hamlelerin yeterli olmadığını belirtti. Ayrıca Gazze'de çocukların ve bebeklerin yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

 

Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU