İsrail, Hamas'ın ateşkes görüşmelerinde "ayak sürüdüğünü" savundu

Uzmanlar "İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz" diyor

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki Filistinlilerin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu bildirmişti (AP)

İsrail, ateşkes görüşmelerinde Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın "ayak sürüdüğünü" iddia etti.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, ülkenin tanınmış haber sitelerinden Times of Israel'e, "İsrail'in gösterdiği muazzam esnekliğe rağmen Sinvar ayak sürüyor ve bir anlaşma yapmak istemiyor" dedi.

Ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapan Katar ve Mısır'ın Hamas'a gerekli baskıyı uygulamadığını savunan yetkili, sözlerine şöyle devam etti:

Sinvar bir anlaşma istemiyor. Gazze'de halkının çektiği acılarla ilgilenmiyor. Gerilimin artmasını ve daha da tırmanmasını bekliyor.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir diplomata dayandırdığı dünkü haberinde, Hamas'ın İsrail'in yaptığı son karşı teklifi geri çevirdiğini aktarmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli yetkili, haberin doğru olmadığını savunarak Hamas'tan henüz teklifle ilgili yanıt almadıklarını savundu. 

Hamas, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini ve askeri operasyonları sonlandırmasını istiyor. Örgüt ayrıca bombardımanlar nedeniyle Gazze'nin güneyine kaçan Filistinlilerin özgür şekilde tekrar kuzeye dönmelerini talep ediyor. 

Tel Aviv yönetimiyse Gazze'den tamamen çekilme seçeneğine yanaşmazken, kuzeye dönecek Filistinlilerin detaylı aramalardan geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye dün mektup göndererek, ateşkes görüşmelerinde Hamas'a baskı yapmalarını istemişti. 

Biden ayrıca perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde de "Gazze'de gerekli adımların atılmaması durumunda politikamızda değişikliğe gideceğiz" demişti.
 


Diğer yandan CNN'in analizinde, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü askeri operasyonlara dair uzun vadeli bir planı olmadığı belirtildi. 

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nden Khaled Elgindy, Tel Aviv'in Gazze'den çıkış stratejisini belirlemediğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: 

Sadece ertesi gün için değil, bugün için bile Gazze'nin geleceğine dair uygulanabilir bir planları yok. Kimse bu savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini bilmiyor.

Kudüs'te yaşayan Amerikalı gazeteci Nathan Thrall ise İsrail'in askeri operasyonlarının Hamas'ın popülerliğini artırdığına işaret ederek şöyle konuştu: 

İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz çünkü Hamas, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin toplumunun ayrılmaz bir parçası. Son birkaç ay içinde popülerliği de arttı. İsrail, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ı yendiğini ilan ettikten sonra, her hafta bu bölgede İsrail askerlerinin öldüğünü görüyorsunuz. Hamas sahada büyük bir güç ve savaşın sonunda da öyle kalacak.

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre Hamas'ın elinde 130'a yakın esir var. 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel, Wall Street Journal 

DAHA FAZLA HABER OKU