Rus basınında Gazze savaşı: "Onlarca Kongre üyesi Biden'dan, İsrail'e silah sevkini durdurmasını istedi"

Gazze savaşının 184. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 184. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 6 Nisan Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Yekaterina Moor ve Pavel Tarasenko'nun yazısı özetle şu şekilde:
 

 

ABD, İsrail'e baskı araçları hazırlıyor

Joe Biden ile Binyamin Netanyahu arasındaki görüşme ne gibi sonuçlara yol açacak?

İsrail iktidarı Gazze Şeridi'ne ek insani yardımın sevkine onay verdi. Karara ilişkin açıklama İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesinden birkaç saat sonra yapıldı. İşin özünde Biden'ın, konuştuğu kişiye ültimatom verdiği ifade ediliyor: ya İsrail yönetimi sorunun barış yoluyla çözümlenmesi yönünde gerçek adımlar atacak veya Washington'un eski müttefike yaklaşımı ciddi biçimde değişecek. Ve Biden yönetimi temsilcilerinin ilk tepkisinin pozitif olmasına rağmen başlamak için Washington gerçek sonuçların görülmesi gerekir. ABD'nin İsrail'e baskı göstermek için araçları var; özellikle hala Kongrede görüşülen ve İsrail'e milyar dolarlarla yardımı öngören yardım inisiyatifi.

Amerikan yönetimi İsrail'i herhangi bir biçimde 'cezalandırmayı' şu anda düşünmüyor. Ancak buradaki anahtar ibare 'şu anda'dır. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby perşembe günü yaptığı açıklamada Beyaz Saray'da İsrail'in hareketlerinden doğan "hayal kırıklığı"nın arttığını ifade etti. Kirby'nin sözlerine göre Biden yönetimi her halükârda "İsrail tarafında gerçek değişimleri" görmeye ümit besliyor ancak bunların olmaması durumunda ABD'nin tepki göstermeme durumu olmayacaktır.

Ama her şeye rağmen belki de en etkili araç Başkan Biden'ın Kongre'deki partidaşlarının elinde.

İsrail yönetimin Demokratlar ve Biden yönetimiyle girdiği zıtlaşmalar ABD'ni müttefiklere yardım paketinin kabulünü daha çok frenleyebilir.

Artık senatonun onayladığı yardım bu amaç için ayrılmış 95 milyar dolarlık paketinin 60 milyar dolarlık kısmının Ukrayna'ya,14 milyar dolarlık kısmının ise İsrail'e verilmesini öngörüyor. Ancak Perşembe ve cuma günlerinde ABD medyası "İsrail'in Hamas ile süren savaşından dolayı" Demokratlar için durumun giderek sıkıntılı olduğunu ifade etiler.

Bu bağlamda Partinin bir kısım üst düzey yetkilisi Ukrayna'ya daha geniş kapsamlı bir paketten yardım ayrılmasını öneriyor (onlar bu yardımın mümkün mertebe en kısa sürede verilmesi gerektiğini düşünüyor). Böylelikle İsrail yardım paketi konusu ABD yönetiminin Netanyahu hükümetine baskı aracı olabilir.


İzvestiya:
 

 

Biden, İsrail heyetine rehinelerle ilgilenme yetkisi verilmesini talep etti

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya rehine ve tutukluların takası konusunda Hamas ile yürütülen dolaylı görüşmelere katılan delegasyon üyelerine yetki vermesi tavsiyesinde bulundu. Bu açıklamayı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby yaptı.

Kirby, "Rehinelerin salıverilmesinin gerçekleşmesi için Beyaz Saray artık birkaç aydan bu yana çalışıyor. Bu sorunun çözümü için ABD yönetimi tarafından en ufak bir kayıtsızlık sergilenmemiştir" dedi.


Детали (Detaylar):
 

 

Onlarca Kongre üyesi Biden'dan İsrail'e silah sevkini durdurmasını istedi

6 Nisan'da ABD Kongresinin Demokrat Partili 40 üyesi Başkan Biden'a mektup göndererek "Dünya Merkez Mutfağı elemanlarına saldırının detayları soruşturulmayana kadar" İsrail'e silah sevkiyatının durdurulmasını istedi.

Mektubu imzalayanlar arasında Demokrat Parti içinde İsrail'in en büyük destekçilerinden biri sayılan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de bulunuyor.

İmza sahipleri şunu istediler: "Dünya Merkez Mutfağı aktivistlerine saldırı  ve Gazze Şeridi'nde insani durumun kötüleşmesi fonunda  İsrail'e silah sevkinin onaylamasının adil bir karar olmayacağına inanıyoruz."
 

 

İran yanlısı milisler: "Son birkaç günde İsrail'e üç kez saldırdık"

6 Nisan'da İran yanlısı milislerin oluşturduğu Irak'taki İslami Direniş örgütü İsrail'e karşı gerçekleştirilen 3 saldırının sorumluluğunu üstlendi: 3 Nisan'da Golan'daki 'askeri hedefe' dron saldırısı; "aynı tip silahı kullanmak kaydıyla aynı gün İsrail topraklarındaki hayati derecede önemli hedefe saldırı" ve İHA'ları kullanarak Hayfa'daki rafinerlere bugünkü saldırı.

2023 yılı Ekim ayı ortalarından İsrail'e karşı mücadeleye katılan örgüt en azından kendi iddiasına göre İsrail'in farklı mevkilerine saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail sözüm ona milislerin düzenlediği saldırıların büyük kısmını onaylamıyor.
 

 

BM Genel Sekreteri İsrail'e karşı çirkin bir açıklama daha yaptı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 6 Nisan'da kendi X hesabında yayımladığı açıklamada "İsrail ordusunun bombardımanlarında   hedef belirlerken sivil halkın arasında büyük kayıplara neden olan yapay zekayı kullanmasına ilişkin haberlerden çok tedirgin olduğunu" yazdı.

Guterres, "Yapay zekanın savaşa pratik düzeyde etki yapılması ve sorumluluğun saklanması için değil, barış namına kullanılması gerekir" diye ekledi.

 
        
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU