El Nusra'nın kurucularından Kahtani öldürüldü

Türkiye sınırı yakınlarındaki intihar saldırısını IŞİD'in gerçekleştirdiği duyuruldu

Türkiye, HTŞ'yi terör örgütü kabul ediyor (AFP)

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün önde gelen isimlerinden Ebu Maria Kahtani'nin bombalı saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

HTŞ'nin medya organı Amjad'dan dün yapılan açıklamada, Iraklı Kahtani'nin IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısı sonucu öldüğü duyuruldu.

Birleşik Krallık merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de canlı bombanın saldırısında Kahtani'nin öldürüldüğünü, yanındaki iki kişinin de ağır yaralandığını aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SOHR'un açıklamasında canlı bombanın kimliği paylaşılmazken, olayın İdlib'deki Türkiye sınırına yakın Sarmada kasabasında gerçekleştiği belirtildi. IŞİD veya herhangi bir örgüt saldırıyı henüz üstlenmedi. 

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, gerçek adı Maysa Ali Musa Abdullah Cuburi olan Kahtani, El Kaide örgütünden ayrılan militanların oluşturduğu El Nusra Cephesi'nin kurucuları arasındaydı. 

Suriye iç savaşında Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı savaşan El Nusra, 2017'de farklı örgütlerin de katılımıyla HTŞ adı altında faaliyet göstermeye başladı. İdlib'in yarısına ek olarak Hama, Halep ve Lazkiye'nin bir kısmı HTŞ'nin kontrolünde.

2012'de ABD'nin yaptırım listesine aldığı HTŞ Şura Meclisi üyesi Kahtani, 2003-2011'de Irak Savaşı'nda Amerikan ordusuna karşı çatışmalara girmişti.

Öte yandan HTŞ yönetimi, rakip örgütlerle bağlantı kurduğu gerekçesiyle 47 yaşında olduğu tahmin edilen Kahtani'yi ağustosta hapse atmıştı. Militan, daha sonra suçsuz olduğuna karar verilmesiyle 7 Mart'ta serbest bırakılmıştı. SOHR, saldırının Kahtani serbest bırakıldıktan kısa süre sonra gerçekleştiğini aktardı.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU