Birleşik Krallık üzerindeki baskı artıyor: "İsrail'e silah tedarikini durdurun"

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Lady Hale'ın da yer aldığı 600 kişi, Londra'ya çağrı yaptı

İsrail ordusu, Gazze'de en az 1 milyon sivilin sığındığı Refah'a bombardımanları sürdürüyor (AFP) 

Birleşik Krallık'ta (BK) aralarında eski Yüksek Mahkeme yargıçlarının da yer aldığı 600 kişinin imzaladığı mektupta, Britanya'nın İsrail'i silahlandırarak uluslararası yasaları ihlal ettiği belirtildi. 

BK Başbakanı Rishi Sunak'a çarşamba günü gönderilen mektupta, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine açtığı soykırım davası hatırlatıldı. 

UAD, ocakta yaymladığı açıklamada, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı alındığı belirtilmişti. Tel Aviv yönetimiyse mahkemenin kararına tepki göstermişti.

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Lady Hale'ın da imzaladığı mektupta, UAD'nin kararının bir uyarı niteliğinde olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: 

UAD'nin Gazze'de makul bir soykırım riski bulunduğu sonucuna varması, gönderilen silahların bu amaca yönelik kullanılabileceğine, dolayısıyla silah tedarikinin askıya alınmasının 'caydırıcı' ve/veya 'soykırımı önleyici' bir tedbir olacağına dair hükümete verilen bir uyarı niteliği taşıyor.

Mektupta, İsrail'e silah satışlarının sürdürülmesinin ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) maddi desteğin durdurulmasının "uluslararası yasaları ihlal ettiği" belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Sunak hükümetinin Gazze'de acilen ateşkes sağlanmasını mümkün kılacak adımlar atması da talep edildi.

Mektup, İsrail ordusunun Gazze'de pazartesi günü düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın 7 çalışanının hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken geldi. 

ABD merkezli kuruluş, öldürülen çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğunu belirtmişti. Washington olaya tepki gösterirken, Tel Aviv yönetimi saldırının "kasten düzenlenmediğini" savunarak inceleme başlatıldığını bildirmişti. 

Olayın ardından, Muhafazakar Parti'den İsrail'e silah satışının durdurulması için sesler yükselirken, Liberal Demokratlar'ın lideri Ed Davey de Britanya üretimi silahların bu saldırıda kullanılmış olabileceğine dikkat çekerek "İsrail'e silah ihracatı derhal askıya alınmalıdır" demişti.


Independent Türkçe, Guardian, RT, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU