İsrail, Hamas militanlarını tespit için "Lavender adlı yapay zekayı kullanıyor"

IDF yetkilileri, İsrail'in düşük seviyeli militanların hedef alınmasını büyük ölçüde genişletmek için bu sistemi kullandığını iddia ediyor

Gazze Şeridi'ndeki yıkılmış binalar (AP)

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik sürpriz saldırısından hemen sonraki haftalarda, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) sivillerin evlerini kasten hedef aldığı, suikast hedefleri oluşturmak için Lavender adlı yapay zeka tabanlı bir program kullandığı ve insanların yüzeysel incelemesinden geçen kararlara dayanarak çok sayıda bombalama gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir habere göre sistem bir noktada Gazze'de kitlesel gözetim yaparak, normalde bombalama operasyonlarının hedefi olmayacak çok sayıda düşük seviyeli Hamas militanlarının da aralarında bulunduğu 37 bin bombalama hedefinin listesini oluşturdu.

Local Call ve +972 Magazine'in ortaya çıkardığı iddialar, Hamas'la çatışma sırasında Gazze'de görev yapan ve hedefleri araştırırken yapay zekanın kullanılmasında yer alan 6 İsrailli istihbarat görevlisiyle gerçekleştirilen görüşmelere dayanıyor.

Subaylardan biri sistemdeki rolünün Lavender'ın hedefleme kararlarını neredeyse "bakmadan imzalamak" olduğunu, sistemin önerilerini kişisel olarak gözden geçirmek için sadece birkaç saniye harcadığını söyledi.

Subaylar ayrıca çok sayıda Hamas hedefinin evlerinde sivillerin yanındayken vurulmasına karar verildiğini, çünkü bu sayede hedeflerin yerlerinin istihbarat araçlarıyla teyit edilmesinin kolaylaştığını anlattı. İddiaya göre saldırıları planlayanlar, tek bir alt düzey Hamas militanının peşine düşerken 15 ya da 20 kadar sivilin öldürülmesine izin vermeye hazırdı.

Adını vermeyen subaylardan biri yayınlara şunları söyledi: 

[Hamas] militanlarını sadece askeri bir binadayken ya da askeri bir faaliyette bulunurken öldürmekle ilgilenmiyorduk. 

Aksine, IDF ilk seçenek olarak hiç tereddüt etmeden onları evlerinde bombaladı. Bir ailenin evini bombalamak çok daha kolay. Sistem bu tür durumlarda onları aramak üzere kurulu.

IDF araştırmaya cevaben yayın organlarına şunları söyledi: 

Belirlenen hedeflerin IDF direktiflerinde ve uluslararası hukukta belirtilen koşullara uygun olarak saldırı için meşru hedefler olduğunu doğrulayan bir [istihbarat] analisti tarafından bağımsız bir inceleme yapılması gerekmektedir.

Gözlemciler bu taktikleri insanlık dışı diye eleştirdi.

Al-Shabaka: Filistin Politika Ağı düşünce kuruluşunda çalışan Tariq Kenney-Shawa haberleri "mide bulandırıcı" diye niteledi.

Dağıtımlı Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü'nden Alex Hanna ise X'te "Bu iğrenç ve Birleşik Devletler İmparatorluğu için yapay zeka savaşının geleceği" diye yazdı.

İsrail'in elit Birim 8200'ünün geliştirdiği Lavender'ı kullanan bir istihbarat subayı The Guardian'a yaptığı açıklamada, askerlerin 7 Ekim'den sonra sisteme, kederli meslektaşlarının yargılarından daha fazla güvendiklerini söyledi.

Subay, "Hatırladığım kadarıyla bunun eşi benzeri yok" dedi ve ekledi:

Ben dahil oradaki herkes 7 Ekim'de birini kaybetti. Makine bunu soğukkanlılıkla yaptı. Bu da işi kolaylaştırdı.

IDF, The Guardian'a yaptığı açıklamada yapay zekayı teyit edilmiş askeri hedefler oluşturmak için kullandığını reddetti ve Lavender'ın "terör örgütlerinin militanları hakkında güncel bilgi katmanları üretmek adına istihbarat kaynaklarını çapraz referanslamak" için kullanıldığını söyledi.

IDF, teröristleri tespit eden ya da bir kişinin terörist olup olmadığını tahmin etmeye çalışan bir yapay zeka sistemi kullanmamaktadır.

Bilgi sistemleri hedef belirleme sürecinde analistler için sadece bir araçtır.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in bölgedeki operasyonlarında çoğunluğu sivil olmak üzere 33 bin Filistinli öldürüldü.

İsrail, yerleşim bölgelerini, hastaneleri ve mülteci kamplarını hedef alan operasyonlarında sivil ölümlerinin yüksek olması nedeniyle sürekli mercek altına alınıyor. IDF, Hamas'ın canlı kalkan kullanmak amacıyla askeri faaliyetlerini sık sık sivil alanlara yerleştirdiğini söylüyor.

İsrail'in pazartesi günü Gazze'de düzenlediği bir hava saldırısında 7 World Central Kitchen yardım çalışanını öldürmesinin ardından IDF'nin hedef alma taktikleri yeni bir uluslararası eleştiri dalgasına maruz kaldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU