İsrail basını: "Erdoğan ilişkileri tekrar düzeltmek istiyor"

Cumhurbaşkanı'nın "yerel seçim kaygısıyla" Tel Aviv yönetimine çıkıştığı öne sürüldü

Dışişleri Bakanlığı'ndan iddialarla ilgili henüz açıklama yapılmadı (Reuters)

İsrail'in önde gelen tabloid gazetelerinden Maariv, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri düzeltmek istediğini öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 22 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamaları nedeniyle Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın yardımcısının bakanlığa çağrıldığını bildirmişti. 

Olay, Erdoğan'ın 9 Mart'taki konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için "Netanyahu ve yönetimi, Gazze'de işledikleri insanlık suçlarıyla günümüzün Nazileri olarak isimlerini Hitler, Mussolini ve Stalin'in yanına ekletmişlerdir" ifadelerini kullanmasının ardından yaşanmıştı. 

Maariv'in aktardığına göre büyükelçi yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Jacob Blitstein'la yaptığı görüşmede, "Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert söylemi, Türkiye'deki yerel seçimlere dair siyasi kaygılarından kaynaklanıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı paylaşılmayan büyükelçi yardımcısının, yerel seçimlerden sonra Erdoğan'ın İsrail'le ilişkileri tekrar iyileştirmeyi amaçladığını söylediği savunuldu. 

Bu kapsamda Türkiye'nin kasımda İsrail'den çektiği büyükelçisini tekrar göndermeyi planladığı iddia edildi. Ayrıca Tel Aviv yönetiminin ekimde çektiği Ankara Büyükelçisi Irit Lillian'ı ve diğer diplomatları tekrar göndermesinin istendiği de ileri sürüldü.

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye genelinde yüzde 37,77 oy alarak, yüzde 35,49 oyda kalan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) geride bırakmıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı rakamlara göre CHP 35, AK Parti ise 24 belediye başkanlığını kazandı.

Katz, seçimlerin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu Erdoğan'a açık bir mesaj: İsrail'e saldırmak artık işe yaramıyor, yeni malzemeler bulması gerekli" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Maariv, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU