İsrail, Hamas lideri Haniye'nin kız kardeşini gözaltına aldı

Diğer yandan İsrail, UNRWA'nın dağıtılması için BM'ye teklif sundu

Hamas'ın 62 yaşındaki siyasi lideri Haniye, Katar'da yaşıyor (Reuters)

Hamas lideri İsmail Haniye'nin kız kardeşlerinden biri, bu sabah gözaltına alındı. İsrail polisi, 57 yaşındaki Zeba Abdulselam Haniye'nin terörü destekleyip kışkırtma ve Hamas'la ilişkili olma suçlamalarıyla yakalandığını bildirdi.

Güvenlik güçlerinin belgeler, görseller ve telefonlar gibi "ciddi" kanıtlarla Tel Şeva bölgesinde yakalandığı öne sürüldü. 

Times of Israel, konuyla ilgili haberinde Hamas'ın siyasi lideri Haniye'nin üç kız kardeşinin de İsrail vatandaşlığına sahip olduğunu ve Tel Şeva'da yaşadığını hatırlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan BM Yakın Doğu Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) 30 mensubunun 7 Ekim saldırılarına katıldığını ve bu nedenle savaş başladığında 13 bin çalışanı bulunan ajansın kapatılması gerektiğini savunan İsrail yönetimi, bu konuda bir adım daha adım attı.

Birleşik Krallık gazetesi Guardian, İsrail'in UNRWA'nın dağıtılması için BM'ye teklif sunduğunu duyurdu. 

BM kaynaklarına dayandırılan özel haberde, çalışanların UNRWA yerine kurulacak yeni bir ajansa ya da Dünya Gıda Programı'na yönlendirilerek orada yardım dağıtmaları gerektiğinin savunulduğu aktarıldı.  

Geçen hafta İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin BM'nin İsrail'deki temsilcilerine ilettiği bu planın sonrasında BM Genel Sekreteri António Guterres'e ulaştırıldığı belirtildi. 

İsrail, 1950'den beri Filistinlilere yardım ulaştıran UNRWA'yla çalışmayı reddederek Gazze'deki açlık ortamının büyümesini sağlıyor. Bölgede en etkili insani yardım kuruluşu olan ajansın devre dışı bırakılmasıyla kıtlık, soykırım suçlamalarına daha fazla dayanak oluşturacak şekilde artıyor.  

İsrail, UNRWA çalışanlarının yüzde 11'inin Hamas ya da İslami Cihad'la bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Henüz bu konuda yeterince kanıt sunulmasa da pek çok ülke bağışlarını dondurdu. 

Geçen hafta Ürdün'deki bir mülteci kampını ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ajans hakkında şöyle konuşmuştu:

UNRWA'nın eşsiz hizmetlerini sürdürmemiz lazım çünkü bunlar umudu sürdürüyor.

Guterres, Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı önünde düzenlediği basın toplantısında da "Derhal ateşkes yapılması, İsrail'in Gazze'nin her yerine insani yardım malzemelerinin tam ve sınırsız ulaşımı konusundaki yükümlülüğünü yerine getirmesi ve esirlerin serbest bırakılmasının zamanı geldi" demişti. 

Refah Sınır Kapısı'nın her iki tarafında tırların Gazze'ye girmek için beklediği bir sırada sınırın öbür tarafındakilerin açlık çektiğini belirten Guterres, "durumun trajik ve ahlaki açıdan da çileden çıkarıcı" olduğunu kaydetmişti.

Bunun üzerine sosyal medya platformu X'te paylaşım yapan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Guterres'i eleştirmişti: 

BM, onun liderliğinde terörü barındıran ve cesaretlendiren Yahudi ve İsrail karşıtı bir yapı haline geldi. Onun liderliğinde çalışanlarının korkunç 7 Ekim katliamına katıldığı UNRWA, Hamas'ın bir terör kolu haline gelmiştir.

UNRWA yetkisini BM Genel Kurulu'ndan alıyor, yani teoride kaderini de yalnızca bu yapı belirleyebilir. 

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU