ABD'nin finanse ettiği Özgür Asya Radyosu, Hong Kong ofisini kapatıyor

RFA, tartışmalı 23. Madde'nin yürürlüğe girmesinin ardından faaliyetlerini güvenli bir şekilde sürdüremeyeceğini açıkladı

Arşiv: Halihazırda Tayvan'da yaşayan sürgündeki Hong Konglu aktivist Henry Tong, Tayvan'ın Taipei kentinde Hong Kong'un 23. Madde ulusal güvenlik yasasına karşı düzenlenen protestoda üzerinde 23 yazan kartonu yırtıyor (Reuters)

ABD'nin finanse ettiği haber kuruluşu Özgür Asya Radyosu (Radio Free Asia/RFA), basın özgürlüğü ve güvenliğine ilişkin endişelerin artması üzerine Hong Kong bürosunu kapatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RFA Başkanı Fang cuma günü, yetkililerin düşmanca tutumu ve devletin eleştirilmesini ağır cezalarla suç sayan tartışmalı yeni yasanın kabul edilmesi nedeniyle kuruluşunun faaliyetlerini güvenli bir şekilde sürdüremeyeceğini söyledi.

Hong Kong'un Pekin yanlısı hükümeti tarafından martta kabul edilen ve 2020'de Çin tarafından dayatılan daha geniş kapsamlı ulusal güvenlik yasası temeline oturtulan yasaya atıfta bulunan Fang yaptığı açıklamada, "RFA'dan 'yabancı güç' diye  bahsetmek de dahil Hong Kong yetkililerinin eylemleri, 23. Madde'nin yürürlüğe girmesiyle güvenli bir şekilde faaliyet gösterme kabiliyetimiz hakkında ciddi sorular ortaya çıkarıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, "RFA'nın kararı, Hong Kong yetkililerinin medya özgürlüğüne yönelik süregelen baskısının en son sonucunu temsil ediyor" dedi.

İnsan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasındaki gerileme ve Hong Kong'un özerkliğinin ulusal güvenlik yasası ve yakın zamanda kabul edilen 23. Madde mevzuatı kapsamında sistematik olarak ortadan kaldırılmasından derin endişe duymaya devam ediyoruz.

Hong Kong hükümeti Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada RFA'nın kararı hakkında yorum yapmayacağını ancak "tüm korku tellallığı ve karalama açıklamalarını kınadığını" söyledi.

"Hong Kong'u tek başına ele almak ve gazetecilerin diğer ülkelerde değil de sadece burada faaliyet gösterirken endişe duyacaklarını öne sürmek, şoke edici değilse bile, büyük ölçüde önyargılı olacaktır" diye ekledi.
 

Hong Kong
Arşiv: Bir ziyaretçi 11 Mart 2024'te Hong Kong'daki Victoria Limanı'na bakarken güvenlik kameraları görülüyor (AP)


Hong Kong'un yeni 23. Madde yasası vatana ihanet, isyan ve dış müdahale gibi suçlar için birkaç yıldan ömür boyu hapse kadar değişen daha ağır cezalar getiriyor.

Yasa kapalı kapılar ardında yargılamalara izin veriyor ve polise şüphelileri suçlama olmaksızın 16 güne kadar gözaltında tutma hakkı tanıyor.

Son yıllarda Hong Kong'da medya, her türden eleştirel haber nedeniyle yetkililer tarafından tekrar tekrar hedef alınıyor. 

Tartışmalı ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girdiği 2020'den bu yana, hükümeti eleştiren yayınlarıyla bilinen iki yerel haber kuruluşu, Apple Daily ve Stand News, Apple Daily yayıncısı Jimmy Lai de dahil üst düzey yöneticilerinin tutuklanmasının ardından kapanmak zorunda kaldı.

Eski Britanya kolonisinin Çin yönetimine geçmesinden bir yıl önce, 1996'dan bu yana Hong Kong'da ofisi olan RFA, sürgündeki aktivist Ted Hui'yle yaptığı röportaj nedeniyle hükümetin ağır eleştirisine maruz kalmış, polisi karalaması için Hui'ye bir platform sağlamaması gerektiği söylenmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU