Süt seçenekleri için para isteyen Starbucks'a dava açıldı

"Ayrımcı ve yasadışı"

Davada, Starbucks'ın uygulamasının "ahlaksız ve kötü niyetli olduğu" savunuldu (Reuters)

ABD'de Starbucks'ın laktozsuz ve bitkisel süt ürünlerinden ek ücret almasının hak ihlali olduğunu savunan müşteriler, firmaya 5 milyon dolarlık dava açtı.

Laktoz intoleransından muzdarip üç müşteri, Kaliforniya eyaletinin Fresno şehrinde geçen hafta açtıkları davada, Starbucks'ın söz konusu ürünlerden ek ücret almasının Engelli Amerikalılar Yasası'nı (Americans with Disabilities Act) ihlal ettiğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Laktoz intoleransı, sütteki laktozun sindirilememesi sonucu şişkinlik, ishal ve mide bulantısı gibi şikayetlere yol açan bir sindirim sistemi rahatsızlığı. 

Firmayı dava eden Maria Bollinger, Dawn Miller ve Shunda Smith, "Starbucks'ın laktozu sindiremeyen müşteriler için daha yüksek fiyatların yer aldığı ayrı bir menü oluşturarak ayrımcılık yaptığını" savundu. 

Davacıların avukatlarından Keith Gibson, laktoz intoleransının söz konusu yasa kapsamında korumaya alınan bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekerek, Starbucks'ın fiyat uygulamasının milyonlarca müşteriyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Firmanın bitki bazlı ve laktozsuz sütlerden aldığı ek ücretin "ayrımcı ve yasadışı" bir uygulama olduğunu savunan Gibson, kahve devinin son yıllarda bu farklardan yaklaşık 1 milyar dolar kazandığını belirtti. 

Avukatlardan Bogdan Enica ise laktoz intoleransına sahip müşterileri için laktozsuz ya da bitki bazlı sütlerin "bir seçenekten ziyade zorunluluk" olduğunu ifade etti.

Starbucks'tan yapılan açıklamada davayla ilgili doğrudan yoruma yer verilmezken, söz konusu ürünlerden alınan ücretin, ekstra espresso shot ya da ekstra şurup gibi ürünlerden alınan ücretten farksız olduğu savunuldu.
 


Florida eyaletinde Starbucks'a 2022'de de benzer bir dava açılmıştı. Davanın martta geri çekildiği belirtilirken, avukatlar herhangi bir anlaşmaya varılıp varılmadığına dair bilgi paylaşmayı reddetti. 

Diğer yandan laktoz intoleransından muzdarip 10 müşteri, ABD'nin ünlü kahve zincirlerinden Dunkin' Donuts'a aralıkta dava açılmıştı. Bu davada da avukatlık yapan Enica, hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.


Independent Türkçe, Guardian, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU