ABD’nin yakında BMGK’ya sunacağı karar tasarısı Netanyahu hükümetini kızdırdı

İsrail, artan uluslararası ve bölgesel uyarılara rağmen Refah’ı işgal etmekte kararlı

Çocuk taşıyan Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta yerinden edilmiş insanlar için kurulmuş bir kampa bakıyor / Fotoğraf: AFP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın siyasi kaynaklar, ABD’nin yakında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunması beklenen ve ilk kez açıkça Gazze’de ‘acil ve kalıcı ateşkes’ çağrısında bulunan karar tasarısının içeriğine duyulan öfke ve hayal kırıklığını dile getirdi.

Kaynaklar, ABD’nin karar tasarısının, Netanyahu hükümetine karşı ‘sert’ içeriği karşısında şok olunduğunu belirtti.

Söz konusu kaynaklara göre, taslağı inceleyen İsrailli yetkililer, tasarının Refah işgaline karşı sert bir dille yazıldığını, Gazze’deki çatışmaların derhal uzun bir süre durdurulmasının talep edildiğini ve bu işgalin kaçınılmaz olarak çok sayıda sivilin zarar görmesine ve uluslararası hukukun ihlal edilmesine yol açacağına dair uyarının yer aldığını gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli yetkililer, karar tasarısının savaşın başlamasından bu yana ‘benzeri görülmemiş bir şekilde’ İsrail politikasına aykırı olduğunu ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın İsrail merkezli Maariv gazetesinden aktardığı habere göre ABD’li yetkililer, İsrail’e tasarı metninde herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını ve oylanmak üzere bir an önce BMGK’ye sunacaklarını bildirdi.

Kaynaklar, Washington’un daha önce BMGK’da oylanan, ‘acil ve kalıcı ateşkes’ çağrısı yapılan üç karar tasarısına karşı veto yetkisini kullandığı göz önüne alındığında, ‘bu tasarıyı sunmanın Netanyahu’ya tokat olacağını’ da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Netanyahu dünkü kabine toplantısının başında, hükümet üzerinde savaşı sona erdirmeye yönelik uluslararası ve bölgesel baskıların arttığını, ancak bunun ordunun Gazze’deki Refah bölgesine girmesini engellemeyeceğini söyledi.

Netanyahu konuşmasında, “Refah’a gireceğiz ve bu birkaç hafta sürecek” dedi

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU