Mescid-i Aksa’da gerilimin tırmanacağına dair uyarı

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri: Netanyahu koalisyonu 7 Ekim’den sonra İsrail’in ihtiyaçlarını artık karşılamıyor

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrinde bir sokaktaki geçici çadırların önünde duran yerinden edilen çocuklar / Fotoğraf: AFP

Hamas hareketinin, Ramazan ayının ilk Cuma’sının girmesiyle birlikte, ‘Gazze halkının kararlılığı ve direnişine, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek olarak’ protestoların artırılması yönünde çağrı yapmasının ardından, Mescid-i Aksa’da bugün beklendiği gibi ‘yüksek gerilimin’ yaşanacağına dair uyarılar yapıldı.

Hamas’ın çağrısı, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın üç kapısına demir bariyerler kurduğu bir zamanda geldi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün arasında yapılan telefon görüşmesinde, işgal altındaki Doğu Kudüs’te olası bir gerilimin önlenmesi için koordinasyonun sürdürülmesi gerektiğinin altını çizildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 7 Ekim’den sonraki süreci kötü yönettiğini vurgulayarak, “Netanyahu koalisyonu 7 Ekim’den sonra İsrail’in ihtiyaçlarını artık karşılamıyor” dedi.

İsrail’de yapılan bir kamuoyu anketi, Netanyahu hükümetine duyulan güvenin, Gazze savaşının başında yüzde 28 iken, şu anda yüzde 23’e gerilediğini gösterdi.

ABD Hazine Bakanlığı dün, Batı Şeria’daki üç İsrailli yerleşimci ve iki yerleşim yerine yaptırım uygulanacağını duyurdu.

İsrail ordusu, açlık ve kıtlığın yaşandığı Gazze Şeridi’ndeki Kuveyt Kavşağı’nda insani yardım bekleyenlere ateş açarak çok sayıda kişiyi öldürdü ve yaraladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir kaynak, “Kahire’nin ABD’nin Gazze’ye yardım ulaştırmak için kurduğu liman konusunda çekinceleri vardı. Ancak konuyu ilgili taraflarla gündeme getirmedi” dedi.

Kaynak, “Mısır’ın çekincesi, bu geçici durumu sürdürme ve bu geçişleri tekrar çalıştırmak ve operasyonlarına ilişkin anlaşmayı değiştirmek yerine kapalı tutma korkusundan kaynaklanıyor” diye ekledi.

Filistin Haber Ajansı WAFA’nın haberine göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa’yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU