Gantz'ın partisinin dağılmasından ‘tek kazançlı çıkan’ Netanyahu

Likud lideri bir kez daha cankurtaran simidini ele geçirdi ve Sa'ar'ın savaş konseyine katılmasını destekliyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rakibi Gantz'ın partisinin dağıtılmasından en çok yararlanan kişi oldu / Fotoğraf: AFP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir kez daha rakiplerinin zayıflığından faydalanmayı başarıyor ve özellikle son yıllarda yaşadığı şokun sebebi olan Gideon Sa'ar'dan cankurtaran simidini elde ediyor. İsrail Başbakanı muhaliflerinin görüşüne göre Sa'ar'ın, Benny Gantz ile olan ittifakından çekilme kararı Netanyahu dışında kimseye fayda sağlamayacak. Sa'ar'ın hareketinin Gantz için rahatsız edici bir darbe olmasının yanı sıra kendisi için de siyasi intihar anlamına gelebileceğini söylüyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sa'ar, iktidardaki Likud Partisi'nin gelecek vaat eden liderlerinden biri.  Ancak onun hırsı, Netanyahu'nun parti liderliği için kendisiyle yarışan veya Likud liderliğine ulaşmayı arzuladığına inandığı her genç lideri bastırmasıyla çatıştı. Sa'ar ilk seferinde Netanyahu'yla rekabet etmeye çalıştı ama kendisini partinin dışında buldu. Bir süre siyasetten ayrı kaldı ve bu dönemde genç bir medya yıldızıyla evlendi.  Ancak daha sonra tekrar Likud saflarına geri döndü. Popüler olmasını sağlayan kişisel nitelikleri olmasına rağmen Netanyahu ile sağ kanatta rekabet etmeye başladı ve kısa süre sonra yeniden Likud patisinin safları dışında kaldı. Bu ayrılıştan sonra "Yeni Umut" adında bir parti kurdu.

Netanyahu ise Sa'ar'ın hareketini memnuniyetle karşıladı ve onun Savaş Komuta Konseyi'ne dahil edilmesini desteklediğini söyledi. Netenyahu, Gantz'ın partisinin dağıtılmasını kendisinin güçlenmesi ve sağcı kamp ile koalisyonunun sağlamlaşması olarak görüyor. Netanyahu, Gantz'ın bundan sonra hükümetten çekilme tehdidinde bulunamayacağına inanıyor çünkü, hükümetten ayrılması Netanyahu'yu, aralarında Sa'ar'ın dört temsilcisinin de bulunduğu 68 temsilciden oluşan çoğunluğa dayalı bir hükümetin başında tutacak.  Bu, aynı zamanda kendisine erken seçim dayatılması riskinin ortadan kalktığı anlamına da geliyor.

Reuters'da dün yer alan bir haberde, İsrail'in bir sonraki başbakanı olma ihtimali en yüksek aday olan Gantz'ın,Netanyahu'nun onayı olmadan bu ay Washington ve Londra'ya yaptığı ziyaret, hükümet koalisyonundaki sağcı ve dindar milliyetçi ortakları zaten tedirgin etmişti. Gantz, çarşamba günü Knesset'te yaptığı konuşmada, "Hükümetin performansında zorluklar olduğunu göz ardı edemeyiz" dedi. Ancak birlik çağrısında bulunarak tarafları "İsrail'in çıkarına uygun olanı yapmaya" çağırdı.  Gantz, "Savaş bittiğinde seçim yapacağız ve tüm adaylar bu zor dönemde neler sunduklarını ve ülke için neler yaptıklarını anlatabilecekler" ifadelerini kullandı. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre Kanal 12 televizyonu çarşamba günü, sağcı seçmenlerin yüzde 50'ye varan desteğiyle, hemen ya da Gazze'deki savaş biter bitmez erken seçim yapılmasına yönelik eğilimin arttığını gösteren bir kamuoyu yoklaması yayınladı. Ankete göre Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi Likud karşısında liderliğini korurken, Gantz, kişisel olarak Netanyahu'nun 12 puan önünde yer alıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU