ABD istihbaratından ortak rapor: "Netanyahu'nun liderliği sürdürülemez"

"Aksa Tufanı'nın ardından ABD'deki terör tehdidi bambaşka bir seviyeye yükseldi"

İsrail'de savaşa rağmen aylardır hükümet karşıtı gösteriler sürüyor (AFP)

ABD'nin istihbarat örgütleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğinin sürdürülemez olduğunu savundu. 

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin dün yayımladığı yıllık tehdit analiz raporunda, "Netanyahu'nun liderliği ve Filistin'de güvenlik meselelerinde katı politikalar izleyen aşırı sağcı ve ultra ortodoks partilerden oluşan koalisyon hükümetinin geleceği tehlikeye girebilir" dendi. 

Aralarında FBI ve CIA'in de yer aldığı tüm Amerikan istihbarat örgütlerinin ortak görüşlerini içeren raporda şu ifadelere yer verildi:

Netanyahu'nun yönetme kabiliyetine duyulan güvensizlik savaştan önce zaten yüksekti fakat son dönemde daha da arttı ve derinleşti. Netanyahu'nun istifasını ve yeni seçim düzenlenmesini talep eden büyük protestoların düzenleneceğini öngörüyoruz. İsrail'de farklı ve daha ılımlı bir hükümet kurulması mümkün.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Netanyahu'nun savaş kabinesindeki iki üyenin baskısı altında kaldığına da dikkat çekti. Bunlardan biri, Netanyahu'nun partisi Likud'dan Savunma Bakanı Yoav Gallant, diğeriyse ana muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Benny Gantz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WSJ'nin İsrail'deki anketlerden aktardığına göre şimdi seçim yapılsa Gantz, Netanyahu'yu kolayca yenebilir. Ana muhalefet lideri, Gazze savaşının ardından Filistin Ulusal Yönetimi'yle ortak çalışılabileceğini söylemişti.

Washington ise Gazze'de iki devletli çözüm taleplerini bildirmiş fakat Netanyahu defalarca bunu kabul etmeyeceğini belirtmişti.   

Haberde, Netanyahu'nun özellikle 7 Ekim saldırılarını engelleyememesi nedeniyle eleştiri topladığına dikkat çekilirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin kurtarılması için kara operasyonlarının en iyi seçenek olup olmadığının da sorgulandığı ifade edildi.

Tel Aviv yönetiminin Hamas'ı tamamen yok etmekte zorlanacağına işaret edilen raporda şu değerlendirmeler paylaşıldı: 

İsrail muhtemelen gelecek yıllarda da Hamas'ın silahlı direnişiyle karşı karşıya kalacak. İsrail ordusu, Hamas'ın direnişçilere saklanma, güçlerini tazeleme ve İsrail birliklerini şaşırtma imkanı sağlayan yeraltı tünellerini etkisiz hale getirmekte zorlanacak.

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da raporun sunumunu Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'le birlikte yapan CIA Direktörü William Burns ise ateşkes anlaşması için Katar ve Mısır arabuluculuğundaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Burns, "Bununla ilgili tüm çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz ama kimsenin sürecin başarıya ulaşacağına dair garanti verebileceğini sanmıyorum" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden, önceki açıklamalarında Hamas ve İsrail arasında Ramazan öncesinde ateşkes anlaşmasına varılabileceğini söylemiş, daha sonra bunun "zora girdiğini" belirmtişti.
 


İstihbarat raporunda, İsrail'in Gazze bombardımanlarının El Kaide ve IŞİD gibi örgütleri harekete geçirebileceğine de dikkat çekildi. 

FBI Direktörü Chris Wray, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun ardından ABD'deki terör saldırısı tehlikesinin "bambaşka bir boyuta çıktığını" söyledi.

Wray, uzun zamandır ilk defa ABD'de "cihatçılardan ilham alan aşırılıkçılardan, yabancı terör örgütlerinden ve devlet destekli terör örgütlerinden kaynaklanan tehditlerin hepsinin aynı anda yükseldiğini gördüm" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU