AFP, Kosova'nın "Sırp dinarı yasağını" yazdı

"İşler daha da zorlaştı"

Priştine yönetimi, Sırbistan'ın Kosova'daki topluluklara mali destek vermesini engellemediklerini savunuyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Kosova yönetiminin nakit ödemelerde tek para birimini euro olarak kabul etmesiyle bölgede yaşanan sorunları haberleştirdi.

Kosova'da Sırpların çoğunlukta olduğu yerleşim yerlerinde ödeme için Sırp dinarı kullanılıyor. Ayrıca ülkede Sırbistan'a ait kurumlarda çalışanların maaşlarının yanı sıra emeklilik ödemeleri ve sosyal yardımlar da dinarla yapılıyor.  

Fakat Kosova yönetiminin aldığı kararla 1 Şubat'tan itibaren nakit ödeme işlemlerinde tek geçerli para birimi euro haline gelmişti. 

Bugün yayımlanan haberde, söz konusu adımın "Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan ve buradaki Sırplar için paralel bir sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemini finanse etmeyi sürdüren Belgrad'da öfkeye yol açtı" dendi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sırbistan'ın kamu yayın kuruluşu RTS'nin perşembe günkü haberinde, kuzeydeki Mitroviça kentinde yaşayan Sırp toplululuğunun dinar cinsinden nakit parası kalmadığı savunulmuştu. AFP, bunun bağımsız olarak doğrulanamadığını yazdı. 

Başkent Priştine yakınlarındaki Graçaniça kasabasının da durumdan ciddi şekilde etkilendiği aktarıldı. 

Kasabadaki Sırbistan Posta Tasarruf Bankası'nda nakit dinar rezervlerinin azaldığı, yetkililerin günlük 10 bin Sırp dinarı (yaklaşık 3 bin TL) para çekme limiti getirdiği belirtildi. 

43 yaşındaki Sırp hemşire Snezana Vujovic, "Emekli maaşı gecikti ama faturaları geciktirme şansımız yok. Bu durumdan nasıl çıkacağız bilmiyorum" dedi. 

Bankalar önünde uzun kuyruklar oluştuğunu söyleyen 68 yaşındaki Sırp emekli Momir Jeftic de "Ekonomik durum zaten kötü, Sırbistan'dan gelen para olmadan işler daha da zorlaşıyor" ifadelerini kullandı. 
 


Diğer yandan Kosova Başbakanı Albin Kurti, şubatta yaptığı açıklamada Sırp dinarının yasaklanmadığını, ülkeye giren paraların şeffaflığının sağlanmasını istediklerini söylemişti.

Kurti, çuvallar içinde Sırp dinarının sınırdan Kosova'ya sokulduğuna dikkat çekerek, bu paraların suç örgütlerine aktarıldığını, silah kaçakçılığı ve kara para aklama gibi faaliyetlerde kullanıldığını savunmuştu. Kosova lideri, yeni para politikasının halkı koruma amaçlı bir adım olduğunu ifade etmişti. 

AFP, uygulamanın Batılı ülkelerden tepki topladığını hatırlatırken, Kosova yönetiminin durumdan en az şekilde etkilenmeleri için Sırplara üç aylık bir geçiş süreci tanıdığına da işaret etti.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU